Bank draait kredietkraan in 2012 verder dicht

Ondernemers die volgend jaar een financiering willen van de bank, zullen het nog moeilijker krijgen dan dat ze het nu al hebben. Dat zegt oud-cfo van het ABP, Jan van de Poel, in het FD. Volgens de adviseur zal de financiering die banken aan het mkb verstrekken in 2012 met 20 procent dalen. 

Volgens Van de Poel moet een bankier evenveel energie steken in een kleine als in een grote ondernemer. Maar de praktijk is anders. De transactiekosten bij kleinere ondernemers zijn hoog. "Dat er geknepen wordt, is begrijpelijk. Het is een gemakkelijke uitweg". 
De oud-hoogleraar accounting dreigt het mkb de dupe te worden van het aan banden leggen van de banken. Hij roept minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie op om bedrijven te helpen bij het zoeken naar alternatieve, niet bancaire, financiering.

Fricties

Van de Poel was lid van de expertgroep die in opdracht van Verhagen onderzoek deed naar de beschikbaarheid van krediet voor het mkb, dat voor 90 procent afhankelijk is van bancaire financiering. De expertgroep constateerde afgelopen zomer al dat sprake is van ‘structurele fricties’ in de financiering van het mkb.
Daarbij gaat het om kleinere, op Nederland gerichte bedrijven en snelle groeiers.

ABN Amro en ING erkennen in het FD dat de kredietverlening zal afnemen. Een woordvoerder van ABN Amro zegt tegen de krant dat de kredietverlening in 2012 zal afnemen. ‘We gaan uit van een milde recessie. Dit betekent dat er minder vraag zal zijn naar krediet en de totale stroom aan kredieten voor het mkb zal dus afnemen.’ 
Een woordvoerder van ING vertelt tegen het FD dat beperkende maatregelen voor banken kredietverlening aan ondernemers moeilijker maken. ‘Wegens de stilvallende economie kan de kredietvraag afnemen. Al lijkt een percentage van 20% ons veel.’

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!