Bedrijf verkopen? Vergeet jezelf niet

Accounting

Als je je bedrijf verkoopt, dan is de opbrengst natuurlijk van belang. Maar staar je daar niet op blind, zegt financieel planner Andrea Middel. 'De belangrijkste vraag moet zijn: wat heb je nodig?'

Een ondernemer en zijn adviseurs - denk aan de accountant en een specialist in bedrijfsoverdrachten - vliegen een bedrijfsoverdracht bijna altijd aan vanuit de onderneming, zegt Middel. Die aanpak vertaalt zich in een focus op de waardebepaling, juridische en fiscale kwesties en onderhandelingen gericht op opbrengstmaximalisatie.

Door zo'n bril zie je echter jezelf over het hoofd, waarschuwt de financieel planner: de ondernemer als privépersoon, inclusief je gezin. Middel: "Hoe eerder je je eigen situatie ná de verkoop scherp in beeld hebt, hoe gemakkelijker het hele verkoopproces verloopt. En hoe eerder ook een geslaagde verkoop kan plaatsvinden."

Deal

Middel geeft het praktijkvoorbeeld van een ondernemer die al jaren bezig was om zijn onderneming (een bouwmarkt) te verkopen. Op zich was het bedrijf wel in trek, maar tot een deal kwam het maar niet. Hij zag ’t ook zelf wel in: de vraagprijs van 2 miljoen euro bleek een te hoge drempel.

Maar dat bedrag had hij zich nu eenmaal als minimale opbrengst in het hoofd geprent, gebaseerd op zijn investeringen, berekeningen en gedegen kennis en inschatting van de markt. Met een financieel planner ging hij vervolgens aan de slag om antwoord te vinden op de vraag hoeveel hij eigenlijk nodig zou hebben om alle persoonlijke wensen en doelstellingen voor het vervolg van zijn leven te realiseren. Daarvoor bleek 1,5 miljoen euro afdoende. Niet lang daarna werd het bedrijf verkocht voor 1,7 miljoen euro.

Hoe kwamen zij op 1,5 miljoen euro? Allereerst door te kijken naar zijn bestedingspatroon van de afgelopen jaren. Daarna werd het pad tot aan de AOW-pensioenleeftijd en de jaren daarna uitgestippeld. En alle toekomstige wensen in kaart gebracht, variërend van exclusieve vakantiereizen tot vermogensoverdracht aan de kinderen.

Rekening houdend met de inflatie kun je dan berekenen wat je nu minimaal nodig hebt, om in de toekomst min of meer financieel onafhankelijk te zijn. Voor de ex-eigenaar van de bouwmarkt een onverwachte eyeopener. En uiteindelijk een beslissend argument in de verkoop van z’n bedrijf.

Daarna sta je als ondernemer voor de vraag: wat ga je - wanneer - met je geld doen? Middel, die ook secretaris is van de beroepsvereniging van financieel planners FFP, noemt vier valkuilen:

1. Hypotheek

Een valkuil waar menig verkopend ondernemer intrapt, is het direct aflossen van de hypotheek, zegt Middel. "Dat kán verstandig zijn, om je maandlasten per direct te verlagen. Maar het betekent ook dat je geld vast komt te zitten in stenen. En dan kan er een moment komen waarop je nog wel vermogen hebt, maar geen geld meer beschikbaar om uit te geven."

2. Kinderen

Voor de overdracht van vermogen aan kinderen geldt min of meer hetzelfde als bij hypotheken. Kun je de verwachte en gewenste uitgaven tot pakweg je 90e levensjaar doen en houd je dan nog een paar ton over? Ja? Prima, dan is het heel verstandig om fiscaal optimaal vermogen over te dragen. Maar het komt voor dat mensen op hun 80e, nog heel vitaal, tot de ontdekking komen dat ze ineens op de kleintjes moeten gaan letten, omdat er geen cash meer over is.

3. Pensioen

Andere grote valkuilen zijn het testament en pensioen in eigen beheer. "Voor dat laatste heb ook jij vast een voorziening getroffen. Maar weet dat in de praktijk vaak veel meer vermogen nodig is voor een goede pensioenvoorziening!"

4. Beleggen

Veel ondernemers zijn niet gewend om te beleggen, merkt Middel op. "Je stopt immers je geld hoofdzakelijk in je bedrijf. En je wilt liever geen risico´s lopen. Maar beleggen is niet hetzelfde als risicovolle aandelen kopen. Je kunt het ook heel gecalculeerd doen en met controle over de risico´s. Met alleen een spaarrekening kom je er niet!"

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!