Belgische bierindustrie lonkt naar Cardiff

Twee jonge Vlaamse ingenieurs hebben met hun startup Cardiff, een groene prijsvechter onder de aanbieders van biervaten, 1,2 miljoen euro groeikapitaal opgehaald. LRM, Ark Angels Fund en twee business angels van BAN Vlaanderen zijn de nieuwe geldschieters van het bedrijf uit Zonhoven.

Cardiff levert kunststof vaten die ecologischer, goedkoper en lichter zijn dan de traditionele verpakking. Ook zou het materiaal de houdbaarheid van het bier aanzienlijk verlengen. “Dat het roestvrijstalen biervat geen perfecte oplossing is voor de export van bier, is bekend in de sector”, zegt Geert Standaert, mede-oprichter en ceo van Cardiff. “Zo is een vat dat je exporteert naar Amerika gemiddeld 1,5 jaar onderweg. Bovendien is het niet zeker dat het wel ooit terug komt, omdat de schrootwaarde van het vat hoger ligt dan het statiegeld. Ieder vat dat niet terugkomt, is dus een flinke streep door de rekening van de brouwer.”

Marktintrede

Het vat van Cardiff heeft als voordeel dat het snel door de markt omarmd kan worden. Het heeft namelijk dezelfde aansluitingen als de metalen varianten. Standaert: “Dit vat voldoet aan de strengste eisen van de hedendaagse brouwer. In vergelijking met PET alternatieven verbeteren we de ondoorlaatbaarheid van zuurstof met een factor 370. Hierdoor kunnen we een houdbaarheid garanderen die het klassieke inox vat minstens evenaart."

Cardiff gaat zijn kunststof vaten nu in massaproductie brengen en wereldwijd bij brouwers aanbieden. "De volgende weken worden er intensieve afvul- en smaaktesten uitgevoerd bij verschillende brouwers", zegt Standaert. Bovenop de 1,2 miljoen geldinjectie krijgt Cardiff meer dan 1 miljoen euro aan subsidies van de overheid. Cardiff had zich een niet veel beter startgebied kunnen bedenken dan België. Meer dan helft van de bierproductie wordt hier gebrouwen voor de export.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!