Bleker start nieuwe subsidieregeling

Ondernemers die kansen zien in China, India, Vietnam, Colombia of Zuid-Afrika kunnen financiële steun van de overheid krijgen. De nieuwe regeling, die officieel zondag opengesteld is, heet Finance for International Business (FIB).

FIB moet Nederlandse mkb-bedrijven stimuleren, die in de genoemde groeimarkten willen investeren. Banken en andere kapitaalverschaffers 'kunnen terughoudend zijn' om investeringen in markten zoals China en India te financieren, zo stelt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op de site van de rijksoverheid. "Dit geldt nog sterker voor transitielanden als Vietnam, Zuid-Afrika en Colombia."

Om het probleem op te lossen heeft staatssecretaris Bleker voor de periode van 2012 tot en met 2015 in totaal 23 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan zes miljoen euro dit jaar mag besteed worden. Iedere ondernemer met een goed businessplan maakt aanspraak op een overheidslening van maximaal 875.000 euro. Wanneer de lening wordt terugbetaald, gebruikt de staat dit bedrag om deze opnieuw voor leningen in te kunnen zetten. Ondernemers moet binnen 6 maanden na aanvraag met een externe investeerder over de brug komen die bereid is het subsidiebedrag aan te vullen.

Bekijk hier een overzicht van 6 andere geldpotjes.