Bob Ultee heeft deuren van Sabon gesloten

De rechtbank in Rotterdam heeft zeepwinkelketen Sabon maandag failliet verklaard. Dat meldt het beursgenoteerde moederbedrijf Brand Funding van eigenaar Bob Ultee.

Alle dertig zeepwinkels van Sabon houden hun deuren gesloten. Ook is de website van de zeepketen 'wegens omstandigheden momenteel offline'. Bij de bewindvoerder DVDW Advocaten liet men weten dat er nog koortsachtig overleg wordt gevoerd.

Verlies

De winkels van Sabon draaien al enige jaren verlies. Eigenaar Bob Ultee zou nog aan een oplossing werken, zo meldt DFT. "Het belangrijkste is nu het personeel aan het werk houden.'' Voor het faillissement waren er 64 Nederlandse Sabon-winkels, waarvan ongeveer de helft verkooppunten zijn in V&D’s. Er werken 375 mensen.

Vorige week maandag kreeg Sabon nog uitstel van betaling. Toen werd er nog overlegd over de mogelijkheden om de schuld van Sabon af te betalen. Het bedrijf had geen geld meer om de huren en salarissen te betalen en het moederbedrijf kon evenmin bijspringen.

Mislukte overname

Het bedrijf zat met een liquiditeitsprobleem omdat de beurskoers in de afgelopen maanden is gekelderd. Dat kwam door pogingen van eigenaar Bob Ultee om de computerketen iCentre op te kopen. Dit moest gefinancierd worden door een extra aandelenuitgifte van Brand Funding.

Dat mislukte echter tweemaal, waarna de beurskoers in elkaar knalde. Het aandeel Brand Funding stond maandag bij het sluiten van de beurs op zestig eurocent. In april stond het aandeel van het bedrijf nog op ruim elf euro. De aankoop van iCentre werd eind mei geannuleerd.

Sindsdien is Bob Ultee een gebeten hond. Intussen hebben verschillende partijen, waaronder SNS Bank en Antea, beslag laten leggen op zijn villa. De ondernemer zei op zijn beurt SNS Bank en haar bestuurders aansprakelijk te willen stellen voor de schade die hij zegt te hebben geleden als gevolg van een mislukte aandelenemissie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!