Breukhoven verkoopt zijn tent; VW stapt in Greenwheels

Ondernemersnieuws vandaag: Hans Breukhoven verkoopt zijn Free Record Shop, SoundCloud is Europa's beste startup en Twente gaat Chinese babies voeden.

1. Free Record Shop naar Selexyz-opkoper 

Investeringsmaatschappij ProCures wil Free Record Shop overnemen van Hans Breukhoven, meldt het FD. Vorig jaar kocht het al de boekenwinkels Selexyz en De Slegte, nu is het de beurt aan de veliesgevende keten die (steeds minder) cd's, dvd's en games verkoopt. Verhuurders van de winkelpanden en leveranciers moeten nog wel akkoord gaan, de verkoopprijs zal volgens ProCures afhangen van de voorwaarden waaronder FRS verder kan. De 66-jarige Breukhoven zelf zal weinig overhouden aan de deal. Zijn zaak zit stevig in de schulden.

2. Gidsy  gaat op in Zwitserse concurrent

De Nederlandse startup Gidsy wordt overgenomen door het Zwitserse GetYourGuide. Gidsy - een peer-to-peermarktplaats voor activiteiten en evenementen - verdwijnt als naam, alle twaalf werknemers gaan over naar marktleider GetYourGuide. Gidsy werd in 2011 in Berlijn opgericht door Edial en Floris Dekker en de Oostenrijker Philipp Wassibauer. Ze hebben ruim 1 miljoen euro verbrand van onder anderen acteur Ashton Kutcher, maar een volgende geldronde kregen ze niet voor elkaar. De Zwitsers zijn een maatje groter: zij haalden dit jaar nog ruim 12 miljoen euro op, hebben 75 werknemers en kantoren in Zürich, Berlijn en Las Vegas. Wat de Zwitsers hebben betaald voor Gidsy is niet bekendgemaakt.

3. Mannen van SoundCloud ondernemers van het jaar

Nu is het officieel: SoundCloud is het coolste techbedrijf van Europa. Gisteren ontving de Berlijnse muziekstartup de titel European Tech Entrepreneur of the Year. Uit handen van eurocommissaris Neelie Kroes ontvingen Alexander Ljung en medeoprichter Eric Wahlforss de award voor hun site, waar muzikanten hun opnames met elkaar kunnen delen. Inmiddels is SoundCloud door een brede groep consumenten omarmd. Iedereen kan er zijn podcasts, audio en muziekbestanden kwijt. Professionele gebruikers betalen voor een premiumversie, Ljung wil ook adverteerders gaan bedienen en claimt 100 miljoen gebruikers per maand. Lees op Sprout hoe SoundCloud en andere europioneers de startupcultuur levend houden.

4. Chinezen bouwen babymelkfabriek in Assen

De wereld op zijn kop: Chinezen hebben Assen uitgekozen om een nieuwe fabriek neer te zetten. Xian Consummate gaat er babymelkpoeder produceren voor zijn eigen markt en steekt twintig tot dertig miljoen euro in het project. In China zelf is het vertrouwen in lokale babymelk helemaal zoek na schandalen rond met melamine versneden poeder. Het label 'made in Holland' geeft vertrouwen. De gemeente Assen hoopt dat de bouw van de fabriek in januari kan beginnen. Scepter Brands uit Breda, dat al onder het merk Babymill poeder aan China levert, zou de Nederlandse partner in de onderneming worden.

5. 99designs

99designs, de website die grafisch ontwerp crowdsourcet, lanceert vandaag de Nederlandse versie 99designs.nl. Dat maakt de marktplaats voor ontwerpopdrachten vandaag bekend tijdens de conferentie The Next Web. Nederland stond al in de top tien voor 99designs, zegt Patrick Llewellyn, ceo van 99designs. “Het Nederlandse startuplandschap groeit snel, we willen nog meer ondernemers in contact brengen met de designers in onze community.” 99designs gaat ook samenwerken met incubatorprogramma Rockstart Accelerator. Bedrijven in dat netwerk krijgen korting.

6. Greenwheels

De financiële tak van de Duitse autofabrikant Volkswagen stapt in Greenwheels, aanbieder van deelauto's. Daarvoor zet het een joint venture op met VW-importeur Pon, die vorig jaar al een belang nam in de rode leenwagentjes. Jan Borghuis en Gijs van Lookeren Campagne richtten Greenwheels 18 jaar geleden op, inmiddels heeft hun bedrijf 1700 auto's rijden in Nederland en 300 in Duitsland. Met Volkswagen denken de oprichters internationaal door te kunnen breken. 

7. En dan dit: Kever gaat elektrisch

De Amerikaanse startup Zelectric Motors gaat de Volkswagen Kever nieuw leven inblazen: een elektrische motor drijft de cult-auto aan. Het bedrijf uit San Diego gaat oude kevers – officieel Typ 1, 1200 of 1300 genoemd – opknappen en ombouwen tot elektrische auto’s: ZelectricBugs. De eerste ZelectricBug zal vanaf de zomer te koop worden aangeboden vanaf circa 38.500 euro. Het bereik van een elektrische kever is 145 tot 180 kilometer en de topsnelheid bedraagt zo’n 130 kilometer per uur. 

Tot zover de Sprout update van donderdag 25 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!