Business angels laten geld van EZ liggen

Geld

Joehoe, business angels van Nederland: er ligt geld op jullie te wachten! EZ heeft 10 miljoen euro klaarliggen voor angels die investeren in startups. Maar met de deadline voor inschrijving in zicht, hebben zich slechts 2 duo's gemeld voor de financieringsregeling Seed Business Angels.

Wat voorafging: het vorige kabinet-Rutte had het goed voor met startups die, zoals bekend, niet bij banken hoeven aan te kloppen en in de vroegste fase ook nog niet welkom zijn bij venture capitalfirma's voor geld.

Enter de business angels. Om voor hen investeren in 'technostarters en creatieve starters' aantrekkelijker te maken, heeft EZ een financieringsregeling opgetuigd die in de zomer van 2017 live ging: de financieringsregeling Seed Business Angels.

Geen gratis geld

Wie samen met een collega-angel een fonds start, kan daarvoor een renteloze lening krijgen van maximaal 1 miljoen euro, op voorwaarde dat beide angels samen minimaal hetzelfde bedrag inleggen. Voor de liefhebbers: dit is in feite de SEED Capital regeling in het klein. Het zou fondsen van maximaal 2 miljoen moeten opleveren, waarvoor in totaal 10 miljoen klaarligt. Gratis geld is het natuurlijk niet (al bekt dat wel lekker), maar de financieringsregeling Seed Business Angels kent wel een gunstige terugbetalingsregeling.

De business angels krijgen eerder hun inleg terug dan de overheid. Zodra hun fonds geld verdient, gaat hiervan maar 20% naar Den Haag, totdat de angels hun eigen inleg eruit hebben. Vervolgens gaat 50% naar EZ, maar zodra ook de lening is afbetaald, worden de opbrengsten weer 80/20 verdeeld. 

2 duo's

Come and get it, zouden we zeggen. Een woordvoerder van RVO laat desgevraagd echter weten, dat sinds juli 'twee duo's van business angels zijn aangesloten op de regeling'. Als de angels van Nederland niet snel toehappen, blijft dus voor nog eens 8 duo's aan geld op de plank liggen.

Dat het niet stormloopt, is volgens RVO wellicht te wijten aan nieuwigheid. "Wij weten vanuit de introductie van de SEED regeling 12 jaar geleden, dat bekendmaking van een regeling tijd kost. Daar zetten we nu vol op in: we starten begin 2018 met een campagne."

Voorlichting

Die onbekendheid zou inderdaad het gebrek aan aanmeldingen kunnen verklaren. "Wij hebben geen informatie mogen ontvangen inzake deze regeling, en we zijn ook niet betrokken geweest bij het opzetten ervan", zegt René Reijtenbagh, secretaris van Business Angels Netwerk Nederland (BAN) en ceo van Business Angels Connect.

"Inmiddels heb ik contact met RVO en het is de bedoeling dat we gezamenlijk een voorlichting gaan organiseren." Het is namelijk heel goed dat de overheid met een regeling als deze het potentieel van business angels onderkent, zegt Reijtenbagh. "Dat is namelijk enorm. Maar ik vraag me af of een achtergestelde lening van een miljoen angels aanzet om zich anders te gedragen dan ze nu al doen. Je investeert alleen als je gelooft in het succes van een businessplan, dat wordt niet anders als je het risico deelt met de overheid."

Lees ook: 
10 do's en don'ts voor angel-investeerders
Aantal angel-investeerders groeit, mede dankzij bankiers

Wat Reijtenbagh betreft verhindert niet een gebrek aan geld bij informals dat hun potentieel volledig tot hun recht komt, het zou vooral helpen als ze zich beter organiseren in netwerken. "Op die manier ben je beter vindbaar voor ondernemers, en filter je samen de beste businessplannen uit de stortvloed aan aanvragen. Alles staat of valt met de juiste proposities. Andersom filtert zo'n netwerk ook de meest geschikte angels voor ondernemers eruit."

Duodwang

Johan van Mil, die met Peak Capital gebruikmaakte van de seedregeling voor venture capitalfondsen, volgt de nieuwe regeling voor business angels met belangstelling en noemt het een interessante optie voor de informal investors van Nederland. "Een prima idee om in het segment onder de seedfondsen in een regeling te voorzien, zodat ook als het om kleinere bedragen gaat, er meer keuze komt voor startups."

Maar Van Mil heeft wel een vermoeden waar de schoen wringt. "Als informal opereer je graag individueel, en besluit je het liefst per geval met wie je eventueel als mede-investeerder in zee gaat. Om je dan voor een reeks investeringen te verbinden aan één enkele partner, daar moet je maar net zin in hebben."

Het moet maar net zo uitkomen dat je de afgelopen maanden zo'n buddy tegenkwam en kunt inhaken op de seedregeling. Ook Bas Langelaar, die met Vecrtrix angels adviseert, ziet die duodwang als een hinderpaal. "Misschien is het onbekendheid, maar je moet precies een duo van angels vormen. Dat maakt de regeling erg beperkt. Vaak zijn het meer dan twee angels die een clubje of fonds vormen."

Huiswerk

En dan nog iets: je krijgt ook een pak huiswerk mee. RVO vraagt om een fondsplan, een investerings- en beheerplan, de informals moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun geld, ze moeten jaarlijks een controleverklaring op geldstromen overleggen, een jaarrapportage en ook nog jaarlijks aanschuiven bij RVO voor een voortgangsgesprek. Bezoek van een visitatiecommissie kunnen ze ook nog verwachten.

Zo gaat het informele er wel een beetje vanaf. Of zoals Bernd Mintjes, partner bij consultancybureau Maxwell Group en zelf angelinvesteerder, zegt: "Bij een overheidsregeling is het altijd een compromis tussen ondernemerschap (veel flexibiliteit) en controle (regels). Ook hier speelt dat: fondsregels en jaarlijkse controle versus de autonomie van de angel. Veel angels zullen kiezen voor autonomie."

Nieuwe ronde

In 2018 gaat in elk geval een nieuwe ronde van start voor de financieringsregeling Seed Business Angels, met vers geld - en hopelijk ook de 8 miljoen die EZ in 2017 in de zak kan houden als zich niet snel een paar serieuze angelduo's melden.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!