Check deze fiscale eindejaarstips even

Rekenmachine

Als (kleinere) ondernemer stel je alle belastingtoestanden liefst uit tot ergens in de zomer, maar voorafgaand aan de jaarwisseling kan het geen kwaad zijn een paar zaken te checken. Sprout zet een paar belangrijke fiscale eindejaarstips op een rijtje.

Check je investeringsaftrek

Als je investeert in bedrijfsmiddelen, kun je naast de afschrijvingen soms een deel van de investering als investeringsaftrek ten laste van de winst brengen. Voor kleine ondernemers is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van 28% het interessantst. Om in 2016 daarvoor in aanmerking te komen moet je wel minimaal 2.301 euro investeren.

Het kan dus handig zijn om naast die nieuwe Macbook nog wat extra uitgaven te doen. Of juist te wachten met uitgaven, als die de 311.000 euro dreigen te overschrijden: dan verlies je het recht op de KIA.

Voorkom desinvesteringsbijtelling

Maak je er een gewoonte van de opbrengst van bedrijfsmiddelen bij verkoop aan een herinvesteringsreserve te doteren, zorg dan wel dat je op tijd een herinvestering doet. Als je in 2013 een bedrijfsmiddel hebt verkocht, zul je nog dit jaar een herinvestering moeten doen. Wacht trouwens ook lang genoeg met de verkoop van bedrijfsmiddelen waarvoor je in het verleden investeringsaftrek hebt toegepast: als je dat binnen vijf jaar doet na het kalenderjaar waarin je ze hebt aangeschaft, loop je tegen een bijtelling aan. Een verkoop uitstellen tot na 1 januari kan dus gunstig zijn.

Leg een voorziening aan

Als je verwacht in 2017 grote uitgaven te gaan doen, kun je daarvoor alvast een voorziening aanleggen waarmee je de winst over 2016 kunt drukken. Het gaat wel om uitgaven die hun oorsprong vinden in feiten of omstandigheden die zich dit boekjaar hebben voorgedaan.  

Vorder te veel afgedragen BTW terug

Voor de suppletie van de omzetbelasting waarmee je de foutjes van het voorbije jaar gladtrekt, heb je in beginsel nog tot 1 april 2017 de tijd. Maar gaat het om btw die je in 2011 per abuis hebt afgedragen, dan is 2016 je laatste kans om dit alsnog te corrigeren. Je kunt het suppletieformulier invullen en verzenden via de website van de Belastingdienst.

Vraag teruggave btw voor oninbare vorderingen

Als je over 2016 debiteuren hebt die (gedeeltelijk) niet meer zullen betalen, kun je een verzoek indienen voor teruggave van de btw die al hebt afgedragen over de bewuste facturen. Vanaf volgend jaar wordt het waarschijnlijk wel eenvoudiger om in dit geval btw terug te vragen.

Zorg dat je aan je urencriterium komt

Een tikje laat misschien, maar als je niet het hele jaar fulltime ondernemer bent geweest maar wel boven de befaamde urencriterium (1225 uur en 50% van je totale arbeidstijd, dat laatste geldt weer niet voor starters) wilt uitkomen, zul je dat moeten kunnen aantonen met bijvoorbeeld een urenadministratie. Het kan geen kwaad nog eens terug te bladeren in je agenda en ook alle netwerkuren, administratie en studietijd goed te noteren. 

Doteer aan je oudedagsreserve

Je mag in 2016 maximaal 9,8% van je winst uit onderneming doteren aan je oudededagsreserve, tot een maximum van 8.774 euro. De toevoeging is ook gemaximeerd tot het bedrag waarmee het ondernemingsvermogen in de loop van dit jaar is toegenomen. De reservering levert natuurlijk geen belastingvoordeel op, wel uitstel van belasting tot een later moment. Laat je de OR vrijvallen om er een lijfrentepolis of een vergelijkbaar product mee aan te schaffen, dan is die weer aftrekbaar en worden de toekomstige uitkeringen belast. Om in 2016 af te kunnen trekken, zul je voor 31 december moeten storten.

Koop die plug-in hybride

Makkelijk gezegd, maar als je aan een nieuwe auto toe bent en gaat voor lage bijtelling, zul je die het beste nu kunnen scoren. Per 1 januari zijn de bijtellingsklassen van 15% (plug-in hybrides met een uitstoot tussen de 1 en 50 gram per kilometer) en 21% (zuinige diesels) passé en gaat alles wat niet puur elektrisch is naar de 22% bijtelling. Die 15% geniet je 60 maanden vanaf de tenaamstelling. Heb je budget voor een Tesla, dan zit je met 4% bijtelling en MRB-vrijstelling tot 2020 goed.

Wacht met die 'gewone' wagen

Andersom geldt overigens, dat voor de wagens die dit jaar 'gewoon' 25% bijtellen, het bijtellingstarief in 2017 ook naar 22% gaat. Maak dus geen haast met de aanschaf van een nieuwe.

Check je kilometeradministratie

Als je je auto ook privé gebruikt, moet je een btw-correctie toepassen in je komende aangifte. Je kunt de forfaitaire 2,7% van de catalogusprijs bijtellen. Maar als je veel zakelijk rijdt, kan het voordeliger zijn de werkelijke privékilometers bij te houden. Een (globale) kilometeradministratie met begin- en eindstand en de privé of zakelijke kilometers met bestemming zou voldoende moeten zijn.

Verlaag dat banksaldo!

De vermogensrendementsheffing en zorgtoeslag worden al jaren niet meer over je gemiddelde vermogen tussen 1 januari en 31 december berekend, maar over de peildatum 1 januari. Zorg dus voor een zo laag mogelijk saldo op je bankrekeningen. Betaal voor 1 januari alvast je zorgpremies over 2017 vooruit, of los je hypotheek af met het geld dat je op middellange termijn niet nodig hebt.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!