Chinese sites begraven strijdbijl en fuseren

Videosite Tudou van ondernemer Marc van der Chijs gaat samen met zijn grootste rivaal Youku. Samen worden de twee beursgenoteerde bedrijven marktleider op de Chinese markt voor internetfilmpjes. Bij de overname, die in aandelen wordt afgehandeld, is een bedrag van ruim 760 miljoen euro gemoeid.

De deal was mede bedoeld om een einde te maken aan het juridisch getouwtrek tussen de bedrijven. Ze beschuldigden elkaar tot op heden van piraterij en inbreuk op hun copyright. "Deze fusie was onvermijdbaar,", zei Tian X Hou, oprichter en senior analist bij TH Capital LLC, maandag tegen Bloomberg. "Als er geen consolidatie in deze markt komt, dan zou iedereen failliet gaan, zo blijkt uit onze studie naar hun verdienmodellen. Hun inkomsten waren anders nog voor lange tijd besteed aan de strijd om de beste content, bandbreedte en het meeste verkeer."

Kostenbesparing en breder aanbod

Het gevaar bestond dat Youku en Tudou elkaar zouden kapot concurreren, omdat beide ondernemingen momenteel verlieslatend zijn. Youku zei maandag dat het verlies in het vierde kwartaal van 2011 met 32 procent is gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Ook al was de omzet flink gestegen. In heel 2011 maakte het bedrijf 172 miljoen euro verlies. Ook het jaar daarvoor zat Youku fors in de min. Bij Marc van der Chijs' Tudou was dezelfde trend te zien: meer omzet, maar ook meer verlies. Beide videosites waren aanzienlijk veel geld kwijt aan publicatierechten van uitzendingen op het sportkanaal van CCTV en aan films en soaps uit China en Hollywood.

De nieuwe combinatie Youku Tudou Inc. bespaart nu kosten op het verkrijgen van voldoende bandbreedte, en breidt tegelijkertijd zijn totaalaanbod aan content uit. De twee platformen, die na de deal hun identiteit behouden, vullen elkaar met de shows en films van Youku en de wat kortere video's van Tudou redelijk goed aan.

Youku Tudou Inc

De zaak, waar adviseurs als Goldman Sachs, Allen & Company en China Renaissance Holdings Limited bij betrokken waren, zou rond zijn in het derde kwartaal. Youku zal 71,5 procent van het nieuwe bedrijf bezitten en Tudou 26,5 procent. Het fusiebedrijf heeft een marktaandeel van meer dan 34 procent op de Chinese markt voor online video. De belangrijkste concurrenten van Youku Tudou Inc zijn populaire sites als Sohu, Baidu, Shanda en Tencent. China telt ruim 450 miljoen actieve internetgebruikers en is daarmee de grootste onlinemarkt ter wereld.

Tudou werd in 2005 opgericht en werd al snel de grootste videosite, vergelijkbaar met YouTube. “Ons bedrijf is een soort Endemol, YouTube en Hulu,” meldde de Arnhemmer Van der Chijs bij de beursgang in 2011. Aan die beursgang waren meerdere miljoeneninvesteringen vooraf gegaan. Vorig jaar richtte hij nog een nieuwe startup, UnitedStyles, op.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!