Helden v/d Valley: Andreessen Horowitz

Mochten Marc Andreessen en Ben Horowitz geld in jouw idee steken, dan is er een goede kans dat het goed komt met je bedrijf. Venture capitalist Andreessen Horowitz is een van de meest succesvolle investeringsverhikels in Silicon Valley.

Tussen 2005 en 2009 waren Andreessen en Horowitz alleen actief als seed-investor in de techsector. Afzonderlijk en samen, investeerden ze toen 4 miljoen dollar in 45 start-ups, zoals Twitter. Het was de tijd waarin beiden naam maakten als informele investeerders. Vervolgens legden de twee de lat hoger: Andreessen en Horowitz lanceerden Andreessen Horowitz, een eigen investeringsvehikel dat startte met een kas van 300 miljoen dollar. In november 2010 haalde deze onderneming nog eens 650 miljoen dollar op voor een tweede fonds. En de heren blijven uitbreiden: sinds begin dit jaar beschikken ze over een derde fonds, met 1,5 miljard dollar aan activa. Onder de groep bedrijven en personen die hun geld aan hen toevertrouwen, bevinden zich grote namen als Michael Ovitz en Bloomberg LP.

Topnoteringen

Sinds je bij hen kan aankloppen voor tweede en derde investeringsrondes, zijn Andreessen en Horowitz helemaal big shots in Silicon Valley. Een van de lijstjes waar de twee trots op kunnen zijn, is een nummer 1 notering bij Investor Rank. Verder vormden Andreessen en Horowitz in 2011 de enige venture capitalist die belangen had in de top 4 van 's werelds waardevolste bedrijven, die (toen nog) geen beursnotering hadden. Ten eerste Twitter: Na een seed-investment heeft Andreessen Horowitz in 2011 nog eens 80 miljoen dollar in de microblogdienst gestoken. Verder had het tegelijkertijd aandelen in Facebook, Groupon en Zynga. Andere bekende investeringen zijn deelnames in Airbnb en Foursquare.

Ben Horowitz over Andreessen Horowitz

Skype en Groupon

Dat de twee een goede naam verwierven, kwam natuurlijk ook omdat hun bedrijf munt wist te slaan uit zijn investeringen. Een van de eersten die bijvoorbeeld een grote som geld kregen, was Skype. De videochatapp werd eerst voor 50 miljoen overgenomen van eBay, en vorig jaar voor 8,5 miljard dollar aan Microsoft verkocht. "Toen we het bedrijf kochten van eBay, dachten veel mensen dat Skype, zoals zoveel verworven technologie bedrijven, zijn technisch talent had verloren," zei Horowitz tegen The Wall Street Journal.  "Door onderzoek hadden we echter al achterhaald dat Skype nog steeds uit een groep van ontwikkelaars bestond, die volledig toegewijd was aan hun missie. Ze bleven aan boord en waren enorm vastberaden om Skype het communicatiebedrijf van de toekomst te maken." Hun inschatting bleek te kloppen.

Maken Andreessen en Horowitz ook misstappen? Ze zijn moeilijk op te sporen. Misschien kun je Groupon er eentje noemen: Andreessen Horowitz stopte 40 miljoen dollar in de social couponsite, slechts enkele maanden voor de beursgang. Daarvoor kreeg het 5,1 miljoen aandelen terug. Afgelopen augustus stapte het uit het bedrijf, nadat Groupon meer dan driekwart van zijn waarde op de beurs heeft verloren. Toch zijn de stukken nog altijd met winst verkocht, naar schatting veertien miljoen dollar. Andreessen was eigenlijk ook tegen een beursgang, zo was bekend.

Zowel eerste als tweede rondes

Kun je alleen nog bij Andreessen Horowitz terecht, als je minimaal toe bent aan een tweede investeringsronde? Nee: Andreessen Horowitz steekt nog altijd bedragen zoals 50.000 dollar in early stage start-ups. Die nemen ze daarna bij de hand, waarderen ze op tot groeibedrijf, waardoor je in latere rondes nog eens tientallen miljoenen dollars kan ontvangen. Het bedrijf participeert momenteel in ruim 150 ondernemingen. Daar zitten zo'n negentig groeibedrijven bij, en 60 startups. Om met de laatste categorie in contact te komen, werkt het samen met Paul Graham van accelerator 'Y Combinator'. Andreessen Horowitz investeert in gaming, social media, e-commerce, IT  (met inbegrip van cloud computing, beveiliging en software as a service) en onderwijs.

Een van de laatste bekende deelnemingen van het bedrijf is een investering in ItsOn, een aanbieder van een mobiele betaal- en facturatie-app, waarbinnen  gesponsorde dataservices als premium dienst worden aangeboden. Het bedrijf kreeg deze week 15,5 miljoen dollar. Een bedrijf dat deze week eenzelfde bedrag ontving, is Udacity, een aanbieder van online cursussen. Ook werd deze week bekend dat de venture capitalist zijn belang heeft verkocht in Silver Tail System, een online fraudedetectiebedrijf. Silvertail ontving de afgelopen jaren 22 miljoen dollar van Andreessen Horowitz.

Marc Andreessen over technisch ontwikkelde ondernemers

Techniek is leading

Een belangrijke voorwaarde voor Andreessen Horowitz is dat je bedrijf technisch geworteld is (zie video hiernaast). Het product moet ontwikkeld zijn door de oprichter zelf. Dat komt niet alleen door het feit dat veel van de succesvolle Amerikaanse startups zijn opgericht door een ontwikkelaar (denk aan namen als Mark Zuckerberg, waar Andreessen een fan van zegt te zijn: 'Hij was maar een kind toen ik hem ontmoette, maar wist zich toch snel tot volwaardig ceo te ontwikkelen').

Het ligt ook in het verlengde van Andreessens en Horowitz' eigen leven: Andreessen was verantwoordelijk voor de techniek achter Mosaic, 's werelds eerste webbrowser, die hij onderbracht bij Netscape, een ooit bekende browser voordat Internet Explorer het heft overnam. Andreessen richtte vervolgens met Ben Horowitz in 1999 softwarebedrijf Loudcloud op. Horowitz bouwde Loudcloud als ceo uit tot het succesvolle Opsware, dat in 2007 door HP werd gekocht.

Mocht je Marc Andreessen of Ben Horowitz nooit tegen het lijf lopen, dan zijn dit de namen van een aantal andere partners die actief zijn binnen het investeringsverhikel. John O'Farrell, Scott Weiss, Jeff Jordan, en Peter Levine. Laatstgenoemde gaat hieronder in een video-interview verder in op het belang en de coaching van een technisch ontwikkelde oprichter.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!