Hoe Wouter Staal Yoghurt Barn groot maakt (video)

Wouter Staal

Wouter Staal (YoghurtBarn): 'Geef niet te snel aandelen weg'

Wouter Staal en zijn vrouw Esther namen ontslag om hun bedrijf Yoghurt Barn uit de grond te stampen. Achteraf geen slecht besluit: hun horecaketen groeit als kool.

In samenwerking met 7 Ditches TV en Startup Cinema

Wouter Staal (voorheen marketingmanager bij Philips) en zijn vrouw Esther (ex-fysiotherapeut) raakten op vakantie in Spanje geïnspireerd na het bezoeken van frozen yoghurt-winkels. Het duo spendeerde thuis talloze avonden met het uitwerken van plannen, met allerlei soorten yoghurt op tafel. Dat thuis doorhalen hielden de twee maar eventjes vol. Wouter Staal: "Op het moment dat je op je werk gebeld wordt voor je plan, dan gaat het mis. En is het tijd om snel een knoop door te hakken."

De ondernemers openden in 2012 in Utrecht hun eerste Yoghurt Barn, een jaar later volgde een tweede vestiging in Amsterdam. Het bedrijf telt inmiddels 10 vestigingen. Met 150 medewerkers (grotendeels parttimers) stevent het bedrijf dit jaar af op een omzet van ongeveer 4,5 miljoen euro. 

Angels

Een aandeelhoudersovereenkomst levert bijna altijd problemen op

Die eerste zaak werd volledig gefinancierd door angel investors, De tweede ook door angel investors, plus 100.000 euro crowdfunding. Terugkijkend zou Wouter Staal minder snel voor angels kiezen, omdat je dan meteen aandelen kwijt bent. En je een hoop tijd en energie kwijt bent aan advocaten, notarissen en discussies met aandeelhouders. "Een aandeelhoudersovereenkomst levert bijna altijd problemen op, want je wilt allebei het maximale eruit halen." 

De keten is winstgevend, maar om nog eens 30 à 40 nieuwe locaties te openen is een extra dot groeigeld nodig. Vorige maand haalde Yoghurt Barn daarom een investering van bijna 3 miljoen op bij Rabobank, in ruil voor een 'substantieel' minderheidsbelang. De ondernemers kunnen hun belang weer terugkopen, door middel van een call-optie met een looptijd van vijf à zes jaar.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!