Hoeveel moet ik inbrengen aan eigen middelen?

Investeerders zijn er niet om uw fantasieën te bekostigen. Eigen inbreng moet, maar hoeveel is er nodig om het vertrouwen van investeerders te winnen?

Norbert van Druten, voorzitter van De Participatie Club.

 

Moet een ondernemer altijd zelf dertig procent aan startkapitaal inbrengen?

"Er zijn ongetwijfeld participatiemaatschappijen die dertig procent aanhouden als norm, maar wij hebben daar geen vaste regel voor. Startende ondernemers kunnen niet altijd kapitaal inbrengen. Een eigen investering verdient natuurlijk wel onze voorkeur: op die manier is het commitment van de ondernemer sterk aantoonbaar."

 

Waar halen ondernemers eigen kapitaal vandaan?

"Dat geld kan gespaard zijn tijdens werk in loondienst, uit een eerdere onderneming komen of aangetrokken zijn uit de familie- en vriendenkring. Een eigen huis als onderpand gebruiken raden wij af. We zijn flexibel en besluiten bijvoorbeeld samen met een ondernemer dat hij het eerste halfjaar geen inkomen geniet. Dat is ook eigen inbreng."

 

Is er iets te zeggen over de hoogte van het startkapitaal?

"Nee, dat verschilt per branche. Soms zijn enkele tonnen nodig, soms miljoenen. In relatief kleine participaties gaat het om anderhalf tot twee ton waarvan de starter bijvoorbeeld 25.000 euro zelf inlegt."

 

Maakt de bedrijfsvorm nog iets uit?

"We adviseren ondernemers om een besloten vennootschap op te richten. In een eenmanszaak is iemand privé aansprakelijk en als participant ben je dan aan de goden overgeleverd. In het allerslechtste geval gaat iemand er met het geld vandoor."

 

En hoe kun je groei financieren?

"We raden aan een tijd geen dividend op te nemen. Een bittere pil voor de ondernemer, maar nodig als je wilt dat een bedrijf wat vlees op de botten krijgt. Afhankelijk van het businessplan, de marktomstandigheden en bestaande resultaten financieren we de groei. Graag vanuit het bedrijf en met inbreng van de ondernemer; die laat daarmee zien dat hij gelooft in zijn product, bedrijf en concept. Ook doorstarters financieren we. Bijvoorbeeld ondernemers die met een investering van vrienden startten, maar geen additionele liquiditeiten kunnen krijgen. We onderhandelen dan met hen over bij-investeren en verdelen van aandelen. In beginsel is bij ons alles mogelijk."

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!