Holland Venture gaat zorgstartups steunen

Investeringsmaatschappij Holland Venture heeft een investeringsfonds voor innovatieve zorgstartups opgericht. Het Holland Venture Zorg Innovatie Fonds (HVZI) bevat vooralsnog 8 miljoen euro, afkomstig van Holland Venture, zorgverzekeraar Menzis en een aantal kleinere geldschieters. 

HVZI gaat in eerste instantie een portefeuille opbouwen van 10 innovatieve zorgondernemingen. Deze startups krijgen niet alleen geld, maar ook intensieve begeleiding. Het fonds krijgt steun van Technopartner Seed Faciliteit, een stimuleringsregeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

Naast een fonds gericht op innovatieve zorgondernemingen investeert Holland Venture ook in snelgroeiende Nederlandse mkb-ondernemingen. Holland Venture zegt sinds haar oprichting in 1981 meer dan 115 investeringen op succesvolle wijze gerealiseerd te hebben. Het heeft onder meer geholpen bij de groei van zonnestudioketen Sunday's. Onlangs verkocht het zijn belang in softwarebedrijf BlueCielo.

Voor het HVZI  heeft het onder andere oud-cardioloog en -zorgbestuurder Jan Zijlstra en zorgondernemer Jaap Maljers in de arm genomen.