'Ik geloof niet in goedkoop'

Geesje Mosies kreeg vier jaar geleden op reis een idee: katoengarens maken van restmateriaal. Nu werken er honderd mensen voor haar en exporteert ze producten naar Europa, Amerika en Australië. Ze vertelt erover in een nieuwe aflevering van Groeigeld.

Geesje Mosies - Sprout Challenger in 2012 - investeerde 250.000 euro in het uitbouwen van Hoooked, door een tweede hypotheek op haar huis te nemen. Ze ontwikkelde eigenhandig de drie garensoorten Zpagetti, RibbonXL en Fuzzili, die allemaal binnen Europa geproduceerd worden. "Hier in Europa kun je heel goed produceren, daarvoor hoef je niet naar verre landen", vertelt ze. "Natuurlijk kun je kijken of dingen in India goedkoper geproduceerd worden. Maar ik geloof niet in goedkoop. Dan krijg je textielen die gemaakt zijn door kinderen en waar zware metalen aan te pas zijn gekomen die in de Ganges worden geloosd. Mijn insteek is recycling, met een verantwoorde manier van leveren en produceren."

Twee ton verlies

Bij het werken met producenten in onder andere Italië en Portugal liep Mosies tegen een flink aantal obstakels aan, zoals bureaucratie, een andere - directieve - manier van leidinggeven en andere contracten en regelgeving. Dat is wennen, maar vindt Mosies uiteindelijk ook leuk. Lastiger was de situatie waarin ze afgelopen najaar belandde: van augustus tot januari kreeg Hoooked geen goederen meer in of uit Portugal door havenstakingen. Om een oplossing te krijgen probeerde ze vanHoooalles, van twitteren met Maxime Verhagen tot mailen met de Portugese minister-president. Ze kreeg twee containers los, maar dat maakte de geleden schade niet meer goed. "Dat heeft me een ton of twee gekost, nog uitgezonderd van de orders die gecancelled zijn. Het werd nijpend, want wij hebben een enorme order load. Dat is het ergste wat je kan overkomen als ondernemer: dat er vraag is naar je product en je kunt niet leveren." 

Bekijk hieronder het hele interview met Geesje Mosies bij Groeigeld op 7 Ditches TV

Karin Husslage was hoofdredacteur van Sprout tot april 2015

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!