Lastenverzwaring bedrijven dreigt

Ondernemersnieuws vandaag: Lastenverzwaring bedrijven dreigt, nieuw record voor Apple en horeca-ondernemer moet scherp zijn.


1. Miljoenennota houdt weinig rekening met ondernemer

De Miljoenennota is er weer, maar hij houdt te weinig rekening met het midden- en kleinbedrijf. Dat stelt onder meer de Koninklijke Metaalunie, verwijzend naar een eigen risico op de WW en de forensentaks. Volgens de Metaalunie brengt het eigen risico voor de WW het faillissement van veel kleine bedrijven snel dichterbij. Ondernemingen moeten onder het Lenteakkoord zelf de WW voor 6 maanden gaan betalen. Verder wordt door de forensentaks een duurdere rekening indirect bij de werkgever gelegd, aldus de Metaalunie. Andere belangrijke punten voor de werkgeversorganisatie zijn de lage rekenrente bij pensioenen en ondersteuning van de export.

2. Nieuwe lastenstijging bedrijven dreigt

Ook het Financieele Dagblad schrijft dat een nieuwe lastenverzwaring voor bedrijven dreigt. Het is een wat technisch verhaal, maar het zit hem in het voorstel voor het belasten van woon-werkverkeer. Daarin wordt geopperd om de tot dusver vrijgestelde zakelijke reiskosten onder te brengen bij de zogeheten werkkostenregeling (wkr), die in 2014 volledig van kracht wordt. De wkr biedt bedrijven de ruimte zelf te beslissen wat zij hun werknemers belastingvrij aan vergoedingen en verstrekkingen geven. De gedachte is nu om alle zakelijke reiskosten onder de wkr te brengen. Voor bedrijven met werknemers die relatief weinig zakelijk reizen, pakt dat gunstig uit, want de 'vrije ruimte' van de wkr wordt verhoogd naar zo'n 2 procent van de loonsom. Vooral bij ondernemingen met veel buitenlandse reizen zal dat plafond snel bereikt zijn.

3. Horeca-ondernemers moeten scherp zijn

Het dalende consumentenvertrouwen en de dalende consumentenbestedingen doen de horeca geen goed. Volgens het Food Service Instituut Nederland (FSIN) leidt het negatieve sentiment dit jaar tot een omzetdaling van 262 miljoen euro, ofwel een min van 2,9 procent. Steeds minder mensen eten buiten de deur. Toch benadrukt het instituut dat er wel kansen blijven in de markt. “Groei komt de komende jaren van het falen van andere bedrijven en nog niet van een groeiende totaalmarkt. Een goede prijs-waarde verhouding is dan belangrijk. Consumenten willen een voordeelgevoel hebben.”

4. Nieuw record voor Apple

Worden we er al een beetje moe van? Apple tikt opnieuw een record aan. De hoogte van de bedragen en orders duizelen de gemiddelde ondernemer, maar het aandeel klom dinsdag voor het eerst boven de 700 dollar, tot 702,33 dollar. De slotkoers die in de boeken kwam, van 701,91 dollar, betekent dat het bedrijf op dit moment een beurswaarde van 658 miljard dollar vertegenwoordigt. De koers steeg nadat Apple bekendmaakte dat de nieuwe iPhone in het eerste etmaal liefst twee miljoen keer was besteld.

5. Veel animo voor kunst Dirk Scheringa

Het boek is nog niet gesloten voor Dirk Scheringa. De ondernemer die zijn eigen DSB bank failliet zag gaan, ziet deze dagen zijn kunstcollectie onder de hamer verdwijnen. De veiling van het eerste deel van de Scheringa-collectie bracht dinsdag 2,3 miljoen euro op. En dat is meer dan de geschatte opbrengst van 1,5 tot 2 miljoen euro. Zakenman Hans Melchers kocht het Nederlandse deel van de collectie. Hij wil de kunst tentoonstellen in een museum in de Achterhoek. Op 27 november veilt Christie's de vooroorlogse kunst van de Scheringa-collectie.

6. Afscheid van een ondernemer

Het laatste ritueel van Prinsjesdag was meteen ook het afscheid van een ondernemer uit de Tweede Kamer: Jan Kees de Jager. De demissionair minister van Financiën lijkt inmiddels uitgespeeld. Toch drukte hij met zijn speciale Prinsjesdagtablet, gecombineerd met de app voor iPad en Android, nog even een eigen stempel op de traditionele overdracht van het koffertje met de Miljoenennota. "Zo'n app scheelt 10.000 kilo drukwerk en levert een besparing op. Iedere beetjes helpen", aldus de man die verwacht dat zijn tijd in de Kamer er op zit. Econoom Arnoud Boot becommentarieerde: Jan Kees de Jager neemt vast een voorschot op zijn tijd straks weer als ondernemer. Mark Rutte gaf aan hem te gaan missen. "Als heel goede minister. Jan Kees heeft moed, hij durft ook alleen te staan als dat nodig is." Op de vraag of De Jager niet weer minister van Financiën zou kunnen worden zei Rutte: "Dan moet hij lid worden van PvdA of VVD."   

7. En dan dit: Hoe je een app maakt

Geen ondernemer zonder eigen app. Als Jan Kees zelfs de Kamer er aan krijgt! Een beetje ondernemer heeft 'm al of wil er een ontwikkelen. Maar hoe pak je dat aan? Sprout lanceert vandaag een nieuwe wekelijkse serie waarin elke week een appmaker vertelt hoe hij het heeft gedaan. In deel 1 Ronald Treur en Timan Rebel over de ontwikkeling van hun Snowciety, een sociaal netwerk voor wintersporters. De app volgt wintersporters tijdens het skiën en snowboarden en meet de snelheid, duur, afstand en locatie.
 

Tot zover de Sprout update van 19 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?