Leapfunder vernieuwt crowdfunding

Crowdfunding via leningen kenden we al, en wie tussen de crowd op zoek is naar aandeelhouders kan Symbid inschakelen. Nu komt Leapfunder met een nieuwe variant op crowdfunding: een obligatielening, die op termijn wordt omgezet in aandelen.

Ja, er zijn al flink wat platforms voor crowdfunding. Van Crowdaboutnow tot Symbid en van Geldvoorelkaar tot (voor wie een Amerikaanse compagnon weet te strikken) Kickstarter. Toch lijkt Leapfunder een interessante nieuwkomer. Het pakt een paar zaken volstrekt anders aan dan de rest van de crowdfunding-crowd.

Geen platform

Leapfunder is geen platform, in de zin dat zijn eigen website is bedoeld om zo veel mogelijk aandacht te genereren voor partijen op zoek naar geld. "De crowd enthousiasmeer je niet via een algemene website," zegt Tienko Rasker, corporate financespecialist en oprichter van Leapfunder. "Je vindt ze via je eigen netwerk en je eigen kanalen: een crowdfundknop op je website, veel meer hoeven we niet te leveren. Zet een laptop neer tijdens je event, en bezoekers kunnen ter plaatse deelnemen in je bedrijf."

Crowd convertible note

Belangrijkere noviteit is dat Leapfunder zich beperkt tot converteerbare obligatieleningen als onderliggend instrument voor de crowdfinanciering, in jargon de convertible note. De investeerder verstrekt hierbij een (kortlopende) lening. Pas op een door de startup te bepalen moment - zodra een eerste 'echte' financieringsronde volgt of er een overname plaatsvindt -  wordt de lening omgezet in een aandelenbelang. Pas op dat moment  wordt ook de prijs voor de aandelen vastgesteld: die is dan af te leiden uit de waarde die de investeerders of kopers aan het bedrijf verbinden.  Voilá: de crowd convertible note.

Geen getouwtrek over waardering

Leapfunder verbindt zo crowdfunding aan een populaire financieringsvorm voor startups. "Je lost er twee problemen mee op: als investeerder steek je soms geld in iets wat alleen maar een idee is. In de allervroegste fase is het waanzinnig moeilijk een waardering aan een onderneming te verbinden, pas gaandeweg blijken de potentie en de risico's. De ondernemer zelf is ook van een probleem verlost: hij hoeft niet met een aandelenprijs te leuren, waarmee hij zich vastlegt. Bovendien hoeft hij zich geen zorgen te maken dat hij te veel van zijn bedrijf weg moet geven in ruil voor de eerste financiering."

Rente, korting en cap

De convertible die Raskers klanten  via crowdfunding kunnen uitschrijven, heeft een rente die de onderneming kan kiezen. Bij de aandelenruil krijgt de investeerder bovendien de gebruikelijke 'korting' van meestal 10 tot 25 procent. Daarnaast wordt er een zogenoemde cap afgesproken, een maximale bedrijfswaardering waartegen de lening wordt omgezet in aandelen. Ook al is een startup binnen twee jaar 5 miljoen waard, als de crowdfunder heeft getekend voor een cap van 1 miljoen, ruilt hij op die basis zijn lening om voor aandelen. Een extra douceurtje, waarmee de investeerder extra meeprofiteert van het succes.

Snel en simpel

Door waarderingsproblemen en aandelenuitgifte op te schuiven, is de convertible note een snelle en relatief simpele vorm van geld ophalen. Leapfunder giet hem in de vorm van crowdfunding, waarbij het meeste papierwerk al is geregeld zodat vanaf duizend euro investeerders kunnen instappen. "We hebben twee jaar aan voorbereidingen achter de rug, waarbij we met de financiële toezichthouder hebben afgekaart dat alles aan de regelgeving voldoet." Leapfunder zorgt er ook voor dat de aandelen zijn gecertificeerd, zodat de aandeelhoudersvergadering niet uitpuilt met eigenaars van stukken met stemrecht. Voor de startups is het daarom nog voornamelijk een kwestie van kiezen hoeveel ze willen ophalen, tegen welke looptijd, rente en korting op de uiteindelijke aandelen.

Leapfunder live

Sinds kort is Leapfunder live, na een soft launch met een beperkt aantal klanten. Buzzoek is daar een van, een startup die 25 mille nodig had om de OV Chipkaart als klantenkaart voor derden in te zetten, en binnenkort een nieuw makelaarsplatform en een game-bouwer. Leapfunder eet ook zijn eigen dogfood: het wil 30 mille ophalen om zijn eigen businessplan verder te ontwikkelen. Het minimumdoel is in beide gevallen al ruimschoots gehaald. "We hebben zelf een paar investeerders achter ons die, net zoals ikzelf, op zoek waren naar een simpelere manier om te investeren in vroege startups. In feite hebben we ons eigen gereedschap nu ontwikkeld."

Splendor

Rasker adviseert zelf, na een studie en een paar jaar werken in de Angelsaksische haute finance, startups in binnen- en buitenland bij het aantrekken van kapitaal. 'Het idee voor Leapfunder is ontstaan toen ik als penningmeester gevraagd werd om in Amsterdam een muziekpodium van de grond te krijgen, Splendor. Daar hebben we crowdfunding voor op touw gezet: in ruil voor een lening van duizend euro had de investeerder recht op een recital van één muzikant, deden ze vier keer dat bedrag, hadden ze een kwartet. Met dezelfde advocaat en notaris ben ik toen aan de slag gegaan met Leapfunder. Als convertible notes zo goed werken in Silicon Valley, waarom zouden ze hier dan niet hun nut kunnen hebben? Ideeën en ondernemers zijn er hier ook genoeg, juist het kapitaal voor die eerste fase is moeilijk te krijgen.'

Update

Maarten de Jong van Oneplanetcrowd wijst ons erop, dat zijn organisatie inmiddels ook converteerbare leningen heeft uitgezet, met succes. "We hebben inmiddels meer dan 4 ton gerealiseerd voor twee ondernemingen op deze innovatieve manier. De crowd  profiteert mee van de deskundigheid van een professionele partij bij het waarderen, onderhandelen en uitvoeren van due diligence zodra deze instapt. Als de professionele investeerder uitblijft, is bij ons de ondernemer verplicht een onafhankelijke valuator het bedrijf te laten waarderen, waarna de ondernemer alsnog de crowd conversie moet aanbieden."

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!