Michiel Langezaal (Fastned): ‘Beursgang past bij groeiambitie’

De koers van certificaten Fastned explodeerde vrijdag kort nadat het snellaadbedrijf zijn debuut maakte op het Damrak. De notering moet de scaleup toegang verschaffen tot institutionele beleggers. ‘Deze stap is het kroonjuweel op ons werk’, zegt medeoprichter Michiel Langezaal.

Het pak dat Langezaal (38) voor de gelegenheid heeft gekocht, doet hem denken aan de begindagen van Fastned. “Mijn compagnon Bart (Lubbers -red.) en ik moesten toen van ministerie tot ministerie om ze warm te krijgen ons de concessie te gunnen voor het snellaadnetwerk dat Fastned inmiddels heeft uitgerold. Geregeld stonden we in de lift onze stropdas te knopen.”

De notering aan Euronext toont volgens hem aan dat Fastned ver is gekomen. “Sinds de oprichting in 2012 hebben we een ‘volksaandeelstrategie’ aangehouden en - alles bij elkaar opgeteld - een van de grootste crowdfunding initiatieven wereldwijd opgezet. Voor de volgende fase willen we graag institutionele beleggers aanspreken. Daar past een notering aan Euronext bij. En een maatpak.”

De certificaten vonden op de openingsdag gretig aftrek; in de eerste uren verdriedubbelde de waarde vanaf de openingskoers (10 euro) naar boven de 30 euro per stuk.

Groei

Hoewel Fastned een lange adem nodig heeft, is er op meerdere vlakken serieuze groei te zien: heft bedrijf had in het eerste kwartaal ruim 22.000 klanten die bij de 99 stations verspreid over Nederland (86), Duitsland (12) en Engeland (1) opladen. Ook steeg de omzet met 236 procent tot 844.000 euro in Q1 en steeg het aantal geleverde kWh aan stroom in die periode met 215 procent.

TechShare

Fastned is de eerste Nederlandse scaleup die dit jaar een notering krijgt aan het Beursplein 5 in Amsterdam. Vorig jaar juni ging payment service provider Adyen succesvol naar de beurs en drie jaar eerder was het de beurt aan Jitse Groens Takaway.com en Basic Fit.

Dat Nederland  achterblijft op Amerika - waar deze week onder meer Slack zijn beursdebuut maakte - merkt ook Euronext-directeur Maurice van Tilburg: “Het ecosysteem rondom langetermijnfinanciering van jonge bedrijven moet zich hier verder ontwikkelen. In Amerika zijn beleggers gewend hogere multiples te betalen voor bedrijven dan in Nederland. Het succesvolle debuut van een bedrijf als Adyen laat zien dat de kansen er zeker liggen.”

Fastned beursgang
Foto: Euronext-directeur Maurice van Tilburg (links) en Fastned-oprichter Michiel Langezaal.

Toch hoopt Van Tilburg de komende jaren meer snelgroeiende bedrijven naar zijn handelsplatform te trekken: “Zo hebben we een TechShare-programma ontwikkeld waarin we bedrijven zoals Bloomon en WeTransfer helpen zich voor te bereiden op een mogelijke toetreding tot de publieke kapitaalmarkt in de toekomst.”

Emissie

De beursgang ging niet zonder slag of stoot: eerst werd de notering een week uitgesteld en donderdag meldde het bedrijf dat een aanvullende aandelenemissie, die 27 miljoen euro zou opleveren, voorlopig van de baan is. De marktomstandigheden zouden ongunstig zijn, zo liet het bedrijf weten per persbericht, omdat beleggers zich zorgen maken over het mogelijk terugschroeven door de overheid van fiscale stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden.

De notering aan Euronext bestaat niet uit normale aandelen, maar uit certificaten zonder stemrecht. De komende zes maanden worden alle certificaten vanuit Nxchange, het handelsplatform waar Fastned eerder geld ophaalde, naar Euronext worden verplaatst.

Tegen Sprout zegt Langezaal in aanloop naar de listing geen last te hebben gehad van slapeloze nachten: “Gelukkig ben ik een goede slaper, want de afgelopen weken stonden vol hoogte en dieptepunten. Natuurlijk was het een domper dat de aandelenemissie niet doorgaat, tegelijkertijd is het enorm exciting om onze eerste dag op Euronext te vieren, het is de kroonjuweel op ons harde werk.”

Risico

Niet iedereen is louter enthousiast over de ambitieuze plannen van Langezaal en Lubbers - zoon van oud-premier Ruud Lubbers. Volgens Roel Gooskens van Follow The Money - die inzage zegt te hebben in een vertrouwelijk rapport van ING - zou Fastned de komende vier jaar 190 miljoen euro nodig hebben om de groeiambities te financieren. Op basis van eigen onderzoek zou de bank aandelen Fastned tussen de 14,5 en 40 euro waarderen. Gooskens zet kanttekeningen bij deze conclusie en stelt dat de analisten te weinig rekening hebben gehouden met onvoorziene zaken zoals “een recessie, felle concurrentie, financieringsproblemen, mismanagement, etcetera.”

Ook is Gooskens kritisch over het feit dat de komende jaren 34,1 miljoen euro aan obligaties moet worden afgelost: “Nu de recente aandelenemissie is mislukt, is de kans zeer reëel dat Fastned op zeer korte termijn weer 6 procent-obligaties gaat uitgeven bij particuliere beleggers om laadstations te bouwen. Ik taxeer dat binnen 3 tot 6 maanden het geld bij Fastned op is. [...] Ik voorzie grote problemen voor Fastneds toekomst.”

Financiering

Langezaal: “We wisten vanaf het begin dat we in een industrie zitten die zeer ongebruikelijk is voor startups, omdat er zoveel kapitaal nodig is om de laadpalen tot een realiteit te maken. Tegelijkertijd zie je dat wereldwijd vele miljarden worden gestoken door grote multinationals in het creëren van een elektrische toekomst. Toch is het overduidelijk dat er een discrepantie bestaat tussen de investeringen in elektrische voertuigen en de investeringen in een solide elektrische infrastructuur. Voor de financiering van onze plannen liggen dus ook voor de toekomst volop kansen.”

Hoe hij het beursdebuut gaat vieren? “Over een paar weken is mijn vriendin uitgerekend van ons tweede kind. Dan neem ik alle tijd voor de familie.”

Remy Ludo Gieling is als hoofdredacteur van Sprout eindverantwoordelijk voor de website, het magazine en de maandelijkse events. Hij schrijft over technologie, innovatie en snelgroeiende bedrijven.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!