'Nederland kampt met een gebrek aan vc's'

Volgens Silicon Valley-startupgoeroe Steve Blank zijn er in Nederland te veel regels en werken we net niet hard genoeg. Ondernemer en developer James Bryan Graves, ook afkomstig uit de startupscene van Amerika, gelooft daar niet in. Hij stelt in zijn column dat techentrepreneurs hier de stekker uit hun bedrijf trekken, omdat ze nauwelijks kans maken op tweede investeringsrondes.

"Het Nederlandse startup ecosysteem ziet er in de basis goed uit, en het groeit. Vooral in ongeveer de laatste vijf jaar is dat het geval, dankzij de beschikbaarheid van cloud platformen en de invoering van lean startup methodieken. Die democratiseren het ondernemerschap. Er is geen gebrek aan talentvolle ondernemers en ingenieurs, die in staat zijn om innovatieve nieuwe bedrijven te starten. We hebben zelfs veel meer vernieuwende startups dan we denken. Naar schatting zo'n tienduizend meer dan ze in Berlijn hebben. Bovendien, als je de geografische footprint van Silicon Valley op Nederland zou plaatsen, hebben we daarbinnen liefst 40.000 startups, voornamelijk te vinden rond Amsterdam en Eindhoven. That is a lot of startups.

Ontslagregeling

Toch gaan er dingen mis. Als je bij de KvK gaat kijken hoeveel startups er elk jaar mee stoppen, dan loopt dat tot in de duizenden per jaar. Hoe komt dat? Volgens de bekende Amerikaanse ondernemer Steve Blank, die vorige week een aantal presentaties gaf in Nederland, kampt Nederland met een aantal culturele en bureaucratische beperkingen. Om die op te lossen, moet je volgens hem ver gaan. Hij stelde zelfs een 'entrepeneurial friendly zone' voor, waar bepaalde wetten en belastingen niet gelden. Denk aan een uitzendbureau/overheidsinstelling die jou het toestaat om een werknemer ter plekke te ontslaan. Ik vond dit wel grappig, want het deed me denken aan het derde seizoen van de serie The Wire, waar een wetteloze zone is gevestigd in Baltimore, die toevallig Hamsterdam heette.

Het is een probleem dat het ontslaan van een werknemer momenteel duur en moeilijk is in Nederland. Volgens Martijn Tjho, de oprichter en CEO van Independent IP, die vorige week op Hackers & Founders sprak, is dit een van de meest belangrijke dingen die een startup moet kunnen doen. Hij noemde het de 'no asshole policy'. Zonder het te weten sloot Steve zich daar in zijn toespraak dus de volgende dag bij aan.

Ik ben het eens met die stelling, maar in mijn tien jaar lange ervaring bij vijf startups, heb ik maar twee personen ontslagen zien worden. Ik ben er ook niet van overtuigd dat de wetten hier, hoewel iets minder vriendelijk dan de Amerikaanse wet is voor ondernemerschap, de reden zijn dat Nederlanders hun bedrijven sluiten. Want nogmaals, we hebben meer dan 40.000 startups om dit oordeel te weerleggen.

De columnist

Ondernemer en developer James Bryan Graves komt uit de VS, werkte daar voor allerlei techbedrijfjes, maar maakt alweer drie jaar deel uit van de Amsterdamse startupscene. Eerst werkte hij voor locatiedienst Whatser, nu is hij mede-oprichter van Ideedock. Tevens is hij oprichter van het maandelijkse event Hackers & Founders Amsterdam, dat nu zo'n 700 leden herbergt. Voor Sprout volgt hij de ontwikkelingen van de Nederlandse startupscene maandelijks op de voet. Vind meer columns van hem en andere experts op de columnistenpagina.

Arbeidsethos

Terug naar een ander argument van de heer Blank, dat naar mijn mening niet de problemen in Nederland verklaart. Amerikanen in Silicon Valley 'slapen onder hun bureau', zegt hij. Nederlanders niet. Maar natuurlijk doen ze dat in Silicon Valley. Zou jij voor een anderhalf uur in de file willen staan om uiteindelijk aan te komen in je kleine appartement in San Francisco, om de volgende dag weer terug te komen voor een volgende 'marathon' van 14 uur coderen?

In Nederland werken developers naar mijn inzicht net zo hard. We werken in dit mini-land ook even slim en effectief samen. Er zijn ook veel "brogramming" sessies (codering met vrienden), in de weekenden en 's avonds. Dus, ik twijfel wederom aan een standpunt van Steve Blank.

Geen toegang tot VC's

Wat ik geloof dat dodelijk is voor startups, is dat ze te snel aanhikken tegen een nulsaldo op hun bankrekening. Sommige startups sneller dan anderen, maar uiteindelijk is dit het onvermijdelijke lot van veel Nederlandse innovatieve bedrijfjes. Eerst gaat het nog goed, omdat je in Nederland relatief makkelijk aan seed-investeringen van angels of fondsen kan komen. Maar daarna gaat het vaak mis. In Nederland is er te weinig toegang tot geldverstrekkers die je in de tweede investeringsronde tegenkomt. En dat is nou juist een financiering waarmee je je capaciteit serieus kan vergroten en een echt team en dus een serieus schaalbaar product kan realiseren.

Ik geloof dat dit is wat er mis is in ons ecosysteem. Het heeft niets te maken met mensen die niet hard werken, niet slim genoeg zijn, of gehinderd worden door bureaucratie. Het is het duidelijke en simpele feit dat grote VC's hun aandacht op andere gebieden focussen. 'And our startups are dying in the startup valley of death."

Bekijk ook het interview dat Sprout had met Steve Blank