Sabon maakt mogelijk een doorstart

Zeepwinkelketen Sabon heeft goede hoop op een doorstart met behulp van een groep investeerders, zegt grootaandeelhouder Bob Ultee. Curator Evert Jan Heijnen bekijkt de mogelijkheden voor een doorstart van de failliet verklaarde zeepwinkelketen.

Bob Ultee, oprichter van Sabon Nederland, zou achter de schermen ook betrokken zijn bij de plannen voor een doorstart. “Ik geloof nog steeds in Sabon", zegt Ultee woensdag in BN DeStem. De Sabon-winkels, die voor een groot deel onderdak hebben bij de vestigingen van V&D, zijn nu gesloten. "Maar als de doorstart een feit is, kunnen ze vrijwel meteen weer worden geopend", aldus Ultee in het dagblad. Hij verwacht dat de kogel “binnen enkele dagen” door de kerk is.

Insteek: meeste vestigingen behouden

Curator Heijnen zegt samen met een consortium van investeerders gesprekken te voeren met huisbankier ABN Amro en Sabon Israël, licentiegever van het zeepmerk. Heijnen streeft naar een doorstart van het merendeel van de 56 winkels en hoopt de werkgelegenheid “voor een belangrijk deel” te behouden. Er werken zo’n 300 mensen bij Sabon. “Alle betrokkenen zetten zich in om daarmee een mooi merk te behouden voor de Nederlandse markt en hebben alle vertrouwen in een goede uitkomst”, aldus Heijen in een verklaring op de website van DVDW Advocaten.

De Israelische partij was niet bereikbaar voor commentaar. Ook ABN Amro wilde geen commentaar geven. De insteek van de gesprekken is om de meeste winkels van het bedrijf te laten voortbestaan en de werkgelegenheid voor een belangrijk deel te behouden, aldus de verklaring van de curator. Ultee prijst daarbij de "onwaarschijnlijke" inzet van de bank om een oplossing te vinden. Sabon staat voor EUR4,5 miljoen in het krijt bij huisbank ABN Amro.

Mislukte overname

Vorige week maandag, voordat het failliet verklaard werd, kreeg Sabon nog uitstel van betaling. Toen werd er nog overlegd over de mogelijkheden om de schuld van Sabon af te betalen. Het bedrijf had geen geld meer om de huren en salarissen te betalen en het moederbedrijf kon evenmin bijspringen.

Het bedrijf zat met een liquiditeitsprobleem omdat de beurskoers in de afgelopen maanden is gekelderd. Dat kwam door pogingen van eigenaar Bob Ultee om de computerketen iCentre op te kopen. Dit moest gefinancierd worden door een extra aandelenuitgifte van Brand Funding. Dat mislukte echter tweemaal, waarna de beurskoers in elkaar knalde. Het aandeel Brand Funding stond maandag bij het sluiten van de beurs op zestig eurocent. In april stond het aandeel van het bedrijf nog op ruim elf euro. De aankoop van iCentre werd eind mei geannuleerd.

Sindsdien is Bob Ultee een gebeten hond. Intussen hebben verschillende partijen, waaronder SNS Bank en Antea, beslag laten leggen op zijn villa. De ondernemer zei op zijn beurt SNS Bank en haar bestuurders aansprakelijk te willen stellen voor de schade die hij zegt te hebben geleden als gevolg van een mislukte aandelenemissie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!