Studentensite verdubbelt webbezoek dankzij prijs

Wie een beetje oplet stuit op nieuwe businesskansen. Het Eindhovense Mastersportal reageerde op Europese besluitvorming en blijkt in een behoefte te voorzien. Het leidde de makers tot de finale van New Venture. “Ons websitebezoek verdubbelde naar een half miljoen per maand.”

Het Eindhovense Mastersportal.eu is een website die alle Europese Masteropleidingen in kaart brengt. Dat is hard nodig, vindt mede-oprichter Edwin van Rest. “Er zijn vanwege het Bolognaproces, waarbij besloten is tot één groot-Europese hoger onderwijsmarkt, 40.000 nieuwe masteropleidingen bijgekomen. Maar nergens is goede informatie te vinden over het aanbod, en wat er wel is is meestal nationaal gericht.” De site is gratis voor zowel studenten als universiteiten en leeft van advertenties. “Dat is genoeg”, zegt Van Rest. “Universiteiten hebben enorme advertentiebudgetten.”

 

Finale

Overtuigd van hun idee besloten de oprichters mee te dingen naar de finale van New Venture. Van Rest kwam met die organisatie in aanraking via een van zijn teamleden, die al eens een keer met de wedstrijd had meegedaan. “Hij had destijds gewonnen in de eerste ronde en zei 'wij (Mastersportal, red.) zijn daar geknipt voor!'” Dat bleek. Een half jaar later stonden de Eindhovense studenten op het podium met de eer en 25.000 euro op zak.

 

Motivatie: geld

Dat geld was voor Van Rest de belangrijkste motivatie om mee te doen. “Wij zitten nog in onze investeringsfase, dus dat bedrag hebben we meteen aan het bedrijfskapitaal toegevoegd.” Maar het meedoen met New Venture leverde meer op dan geld alleen. Zo steekt Van Rest de loftrompet over de reader over het starten van je onderneming en het vinden van financiering die de organisatie aanbiedt. “Die reader is echt heel erg goed, ik ben nog niets tegengekomen dat zulke complete informatie geeft over die onderwerpen. Het hielp ons vooral met het vaststellen van onze bedrijfswaardering, want dat is een erg lastig onderwerp.”

 

Seminars

Tijdens de tweede en derde ronde waaraan Mastersportal mee deed – in de eerste ronde wordt het beste idee beloond, Van Rest en co. waren al gestart met hun onderneming – bezocht Van Rest ook seminars over bedrijfsfinanciering en subsidie. Daar had hij wat minder aan, zegt hij. Maar nutteloos was het nu ook weer niet. Van Rest maakt graag gebruik van de workshops die New Venture organiseert: “Laatst was ik nog op een onderhandelingsworkshop. Dat is nuttige kennis. Bovendien: het is erg leuk om met de organisatie in contact te blijven en tijdens zo'n workshop kom je allemaal enthousiaste, flamboyante startende ondernemers tegen.”

 

Coaches

Het coachingstraject van de organisatie is hem wel heel goed bevallen. Een coach uit de Raad van Bestuur van de TU Eindhoven leverde vooral inhoudelijke feedback, een coach van Holland Corporate Finance wierp vooral zijn licht op de financiën. Maar vooral de laatste, waar Mastersportal nog altijd goed en vaak contact mee heeft, deed nog meer. “Hij is heel erg enthousiast over ons concept en heeft ons al aan partners en investeerders voorgesteld. We kregen meer dan feedback alleen van hem.”

 

Media

En dan is er natuurlijk de aandacht van de media. Hoewel de voorpagina's van de landelijke kranten de winst oversloegen, kregen de winnaars weer heel wat aandacht. Voor Van Rest was de berichtgeving in de universiteitskranten het interessantst: “Direct bij onze doelgroep. En het leukst was dat ook de Nuffic er een presbericht aan besteedde.” De Nuffic begeleidt buitenlandse studenten die in Nederland willen studeren.

 

500.000 bezoekers

Of het nu aan al die aandacht ligt of niet, het gaat prima met Mastersportal. Toen de New Venture Award werd uitgereikt, ontving de site zo'n 250.000 bezoekers per maand. “Dat waren er in oktober al 477.000”, zegt Van Rest trots. En verdere groei staat in de planning. Op korte termijn worden een PHD-portal en een scholarship-portal toegevoegd. Een bachelorportal behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat gaat nog wel even duren. Uiteindelijk wil Van Rest het gehele Europese hoger onderwijs in kaart brengen. Tot nu toe doet hij dat in een team van vijftien man. “Maar dat worden er heel wat meer.”

 

Deelnemen?
De inschrijving voor de eerste ronde van New Venture is inmiddels gesloten, op 19 november is de eerste prijsuitreiking. Mastersportal bewijst dat het missen van een ronde niets zegt over het uiteindelijke succes. De inschrijving voor de tweede ronde is gestart.