VC Startgreen stapt in crowdfunding

Nederland is binnenkort een crowdfundinitiatief rijker. Start Green Venture Capital lanceert komend najaar een nieuw crowdfundingplatform onder de naam One Planet Crowd.

Dat bevestigt de venture capitalist aan Sprout. Het gaat om een online platform waarop ondernemers in duurzame producten en diensten, die in een vroege fase zitten van hun bedrijf, geld kunnen ophalen bij consumenten. De site moet duurzame ondernemers in staat stellen er bedragen op te halen tussen de 10.000 en 50.000 euro, zegt Maarten de Jong manager crowfunding bij Start Green.

Hij is verantwoordelijk voor het opzetten van One Planet Crowd, dat in september in betaversie live gaat en in oktober officieel wordt gelanceerd. “We willen een springplank bieden aan bedrijven die te klein zijn om in ons bestaande portfolio op te nemen, maar die wel veelbelovende producten aan het ontwikkelen zijn."

Los van Start Green zullen er andere partners bij de site betrokken worden. “We zijn met universiteiten, banken en andere partijen in gesprek.” Het Amsterdamse Green Metropole en juristenkantoor Kennedy van der Laan zijn reeds als partner binnengehaald.

Kickstarter-model

Het gaat dus om startende ondernemers die zich met hun duurzame product richten op consumenten. De Jong zegt het Amerikaanse Kickstarter als een voorbeeld te nemen. "Veel van de huidige crowfundingplatforms missen de funfactor, dat is iets dat bij Kickstarter heel goed werkt en wat wij als een belangrijk uitgangspunt nemen."

Het nieuwe platform zal zich een plaats moeten veroveren tussen bestaande sites als Crowdaboutnow, Seeds.nl en Symbid. One Planet Crowd zegt zich anders te positioneren. "De kern is dat ondernemers er hun product kunnen voorverkopen." Op de site kunnen consumenten een investering doen, variërend van enkele tientallen euro’s tot honderden euro's. In ruil daarvoor wordt hun een korting in het vooruitzicht gesteld of zijn er andere beloningen ‘in natura’ mogelijk.

Volgens De Jong wordt het wel mogelijk om er ook crowdfundleningen af te sluiten, maar vormt dat niet het belangrijkste element van de financiering. Er zal niet met participaties worden gewerkt. "Onze ervaring is, dat het vervolginvesteringen lastiger maakt."

Kweekvijver

En daar zit hem ook een beetje de truc waar Start Green zijn meerwaarde naar de ondernemer wil bewijzen. "We voeren een strenge controle aan de poort uit, de ondernemers waarmee we van start gaan, krijgen coaching en toegang tot een netwerk." De site dient dus ook een beetje als kweekvijver voor Start Green. De Jong: “Dat is niet de eerste opzet, anders hadden we het wel het Start Green Crowdfundingplatform genoemd. ”

De Jong zegt met 12 startende bedrijven in gesprek te zijn die bij de eerste lichting in oktober de spits zullen afbijten. “We willen met minimaal zes kunnen starten.” Het gaat wel om bedrijven die al wel in het stadium zijn dat zijn hun eerste verkopen aan het opstarten zijn, die hun succes dus al een beetje bewezen hebben. "Later willen we meer risicovolle projecten op het platform zetten."
 

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!