Vc's in de VS tasten veel dieper in de buidel

Amerikaanse ondernemers wisten in het tweede kwartaal liefst 8,1 miljard dollar bij investeerders ophalen, zo blijkt uit cijfers van CB Insights. Volgens het Amerikaans adviesbureau zijn dat bedragen die eerder alleen werden uitgekeerd in de tijd van de dotcombubble.

Er is geen sprake van een geleidelijke groei, maar van een heuse piek. 812 bedrijven haalden samen een totaalbedrag van 8,1 miljard dollar op. Dat bedrag betekent een stijging van 37 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Het aantal 'gefunde' bedrijven steeg slechts met 3 procent. Kortom, er worden niet zozeer meer, maar wel grotere geldinjecties toegediend. Dat maakt het aannemelijk dat VC's ook grotere aandelen opeisen binnen startups.

De bereidwilligheid om in piepjonge bedrijven te investeren, is veel groter geworden. Seed capital - investeringen in starters - maakten in het tweede kwartaal een kwart uit van alle transacties. Dat is ruim een verdubbeling sinds een jaar geleden.

Social mobile

De grote motor achter de piek is de internetsector. De daaruit afkomstige startups vormden zo'n 46 procent van alle deals. Opvallend daarbij is dat het aantal transacties waarbij bedrijven in sociale media actief zijn, afneemt. Misschien heeft de tegenvallende beursgang van Facebook daar wel een rol in gespeeld. Mobiele toepassingen raken daarentegen meer en meer in zwang onder investeerders: 103 bedrijven haalden daarvoor geld op. Vooral sociale apps, met foto en video, kregen bijna 30 procent van het groeikapitaal voor de internetsector.

Ook was er een goed kwartaal voor cleantech-startups. Silicon Valley haalde in zijn eentje 45 procent van de investeringen op. New York is goed voor slechts 10 procent.

Lees ook: 'Nederland kampt met een gebrek aan VC's'