'We weten nog niet hoe we geld gaan verdienen'

Stefano Cutello (28) zegde zijn baan op in Milaan om in Amsterdam een bedrijf op te bouwen. Met de software van PastBook kunnen mensen op een snelle en eenvoudige manier een fotoalbum samenstellen. “Wie geld als primaire drijfveer heeft, moet niet investeren in een start-up.”

“Als werknemer heb je vrije tijd”, constateerde Stefano Cutello nadat hij na jarenlang ondernemerschap in loondienst was gegaan bij eBay Italy. Die vrije tijd gebruikte hij om een nieuw bedrijf op te zetten: PastBook. PastBook stelt een fotoboek samen door foto’s te verzamelen van sociale media, bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Flickr en Instagram.  

Convertible debt als startfinanciering

In maart zetten Cutello en zijn zakenpartner Giuseppe Prioriello (COO) alles op alles: ze zegden hun banen op en verhuisden naar Amsterdam, omdat ze daar konden deelnemen aan het honderd dagen durende programma Rock start Accelerator. Rockstart, een startupcoach, waarachter een groep informal investors staat, hielp de ondernemers hun strategie en focus aan te scherpen en zorgde voor kantoorruimte, workshops, een netwerk, een startkapitaal van 15.000 euro en een trip naar Silicon Valley. Gedurende het programma stapten vijf informals in, waaronder internetondernemer Ian Zein. Zein is mede-eigenaar en directeur van een hosting- en een webdevelopmentbedrijf. Deze twee bedrijven voeden Vidoze, een investeringsvehikel dat jaarlijks enkele keren 50.000 tot 100.0000 euro investeert in een start-up.  

PastBooks startfinanciering van 250.000 euro is opgetuigd als convertible debt (converteerbare lening). Pas wanneer het bedrijf serieuze vormen gaat aannemen en meer durfinvesteerders aan boord komen, komen de investeerders van het eerste uur erachter welk percentage van de aandelen ze daarvoor hebben aangeschaft, legt Zein uit. De waarde van de onderneming wordt namelijk pas geschat tijdens de tweede investeringsronde over ongeveer een jaar. De lening van de eerste vijf investeerders wordt dan omgezet in aandelen, waarvan de waarde is gebaseerd op dezelfde bedrijfswaardering, minus een korting van enkele tientallen procenten.

Investeerders met geld én expertise

Om te voorkomen dat de aandelen van de eerste investeerders waardeloos worden, is voor de bedrijfswaardering een plafond van enkele miljoenen euro’s afgesproken. De ondernemers en de investeerders hebben niet onderhandeld over het kortingspercentage, noch het plafond, vertelt Cutello. Na drie maanden in het versnellingsprogramma van Rockstart kon PastBook kiezen uit vijftien investeerders. De vijf die ze kozen, gingen zonder onderhandelen akkoord met het standaardcontract. “Twintig tot dertig procent korting bij convertering is gebruikelijk bij dit soort deals”, zegt Zein.

De investering is voor beide partijen veel meer dan de uitwisseling van geld in ruil voor potentieel rendement. Cutello koos de vijf investeerders om de expertise die ze naast geld konden brengen. Zein bijvoorbeeld heeft ervaring in productontwikkeling. “We zochten smart money”, zegt Cutello. “Wie geld als primaire drijfveer heeft, moet niet investeren in een start-up”, zegt Zein. Hij investeert om ervan te leren. 

Nog geen verdienmodel

Zein heeft vooral ervaring in business-to-businessomgevingen en kan nu van binnen uit zien hoe je een consumentenplatform bouwt. De ondernemers sturen hun investeerders een maandelijkse update, die ook concrete vragen bevat. De investeerders adviseren desgevraagd, maar blijven op afstand. “We zijn er wanneer ze ons nodig hebben, maar we willen hun baan niet”, zegt Zein. “We hebben onze eigen bedrijven.” 

“We weten nog niet precies hoe we geld gaan verdienen”, zegt Cutello. “Dat moeten we onderweg uitvinden. Het belangrijkste is nu om zo veel mogelijk gebruikers te krijgen.” Als verdienmodel denkt PastBook aan het verkopen van gedrukte boeken, extra geheugenruimte of kleine bedragen per fotoboek. “Dat gaan we testen en valideren. Instagram verdiende ook geen cent toen Facebook ze kocht voor een miljard dollar.”

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!