Wie dagen Groupon in Nederland uit?

Groupon heeft zich met succes op de lokale Nederlandse advertentiemarkt gestort. Wegener, de Telegraaf en andere advertentieverkopers laten dat niet op zich zitten. De concurrentie op een rij.

"Groupon kan je maken of breken," aldus een uitbater van een eetcafé afgelopen weekeinde in Het Parool. Groupon is vanuit Amsterdam explosief aan het groeien en de lokale horecabaas die 50 procent korting geeft op een maaltijd, kan een stormloop van honderden klanten verwachten.

Korting in ruil voor publiek

Het succes van de Groupon-acties lijkt verzekerd: de lokale ondernemer geeft korting, in ruil voor een flinke aanloop van Groupon-leden die op de dagelijkse aanbieding reageren. Andrew Mason begon in 2008 vanuit Chicago, de magie van zijn businessmodel - de lokale ondernemer kan eindelijk gericht leads genereren via het web - maakte dat zijn bedrijf inmiddels 5 miljard waard is.

Group buying, flash buying

Groupon ontleent zijn naam aan de combinatie van group en coupon en gaat door het leven als group buying site. Die groepsgedachte - samen inkopen voor groepskorting - raakt ondergesneeuwd, doordat veel aanbiedingen al bij een laag aantal deelnemers doorgaan. Je kunt daarom beter spreken van flash buying; alle aanbiedingen gelden slechts één dag.

Wegener, Telegraaf

Nou is de lokale advertentiemarkt van oudsher het domein van de uitgevers van huis-aan-huisbladen, lokale dagbladen, stadsgidsen en de Gouden Gids. Een antwoord op Groupon kon dan ook niet lang op zich laten wachten. De Telegraaf heeft zich ingekocht in Groupdeal, dinsdag bleek Wegener al druk met een eigen start-up, Sweetdeal.


De lokale Groupon Concurrenten op een rij.

 

Lees ook:

 

Sweetdeal (Wegener)

Als er één partij is met een goede database vol lokale adverteerders, is het wel Wegener. De weekkrantjes, de regionale bladen; de advertentieverkopers van Wegener kennen hun pappenheimers als geen ander. Met Sweetdeal lanceert het binnenkort een Groupon-achtige kortingssite, die met aanbiedingen in Nijmegen en Arnhem van start gaat. Verwacht vooral zoete deals buiten de Randstad, in de gebieden waar Wegener sterk aanwezig is. Sweetdeal is door Wegener-moeder Mecom al in Skandinavië gestart. Het is in Nederland opgezet als apart bedrijf, maar belooft wel samenwerking met de lokale salesafdelingen.

Te kloppen: Groupon

Groupon, anno 2008, marktwaarde 5 miljard, heeft in Nederland al 100 medewerkers rondlopen die deals binnenslepen in de grotere steden. Een greenfield-operatie is het niet voor de Amerikanen: zij kochten zich in de markt in, via de overname vorig jaar mei van het Duitse MyCitydeal. Ach, Groupon heeft onlangs nog een half miljard opgehaald, dus het mag wat kosten. Met 100 man in dienst is het ook de vraag, wanneer en hoe Groupon break even denkt te gaan draaien.

Opgekocht: MyCitydeal

Ze waren lekker bezig, de Duitsers van MyCitydeal. Begin 2010 gingen de broers Marc, Oliver en Alexander Samwer ermee van kiet en haalden ze meteen miljoenen aan startkapitaal op om dé Europese Groupon-kloon te gaan worden. Groupon zelf besliste in mei anders en kocht de Duitsers op. De Amerikanen snappen dat ze lokale kennis nodig hebben, en pikten MyCitydeal uit de massa aan Groupon-klonen als beste partij, aldus Mason in een blogpost.

GroupDeal (Telegraaf)

Paul Montagne startte in maart met GroupDeal in Amsterdam, verkocht in november 2010 40 procent van zijn bedrijf aan de Telegraaf Media Groep. TMG had even daarvoor al Hyves overgenomen, dus de synergie spat er vanaf. Montagne is actief in de grote steden in de Randstad en bedient restaurants, wellness en beaty. De nieuwe aandeelhouder zorgt voor kapitaal waarmee hij de uitrol kan versnellen.

Runner-up: LivingSocial

LivingSocial is de nummer twee in de States na Groupon. Niet zo prettig voor de lokalo's in Nederland dat ook LivingSocial een loket heeft geopend. Voorjaar 2010 startten deze Amerikanen in Amsterdam, binnenkort kan ook Rotterdam worden geselecteerd uit een waslijst met steden in de VS. Aardigheidje: als je drie anderen warm krijgt voor een deal, is die voor jou gratis.

Flashsale: Onedayonly

Grouponklonen zijn er genoeg, flash sale sites die niet per se lokaal opereren, zijn er nog meer. One Day Only is in Nederland een bekende, die ook driftig op papier adverteert met zijn dagaanbiedingen.

Flash overzicht: Dagaanbieding

Dat is handig: een overzicht van alle aanbiedingen in Nederland die maar één dag geldig zijn. Het geeft meteen een indruk van de drukte op de markt voor flash sale sites: Onedayfly, iBood, Onedayonly, een hele inventaris plus alle dagelijkse boodschappen zijn straks bij elkaar te flashen via dagaanbieding.nl

Kanshebber: Marktplaats

Marktplaats is natuurlijk het perfecte kanaal om dagaanbiedingen te presenteren. Met de dienst Aanbieding van de Dag is het daar dit jaar op in gesprongen. Bol.com is sinds kort ook van de partij met dagaanbiedingen. Verwacht meer bestaande e-commerce sites die hun publiek lekker gaan maken met kortdurende flash-aanbiedingen.

Voorbeeld: Wal-Mart

De grootste supermarkt ter wereld, het Amerikaanse Wal-Mart, gebruikt Facebook als flash sale winkeltje. Met Crowdsaver is het een voorbeeld voor Nederlandse retailers. Wij zien de Bijenkorf, de Hema en horecaketens ook wel in staat om via het flash-kanaal de markt op te gaan. Via Facebook, via Marktplaats zoals Hema al voorzichtig doet, en op hun eigen sites. Zo krijgen we 365 Dolle Dagen.

Nostalgie: Nokdown

Een déjà vu Kan kloppen. Tijdens de dotcom hype (of moeten we zeggen: de vorige dotcom-hype?) ging Nokdown er vol in met groepskorting. Daarmee bleek het, zoals het gros van de e-commerce startups, nog wat te vroeg.

Dotcomcrasher: Letsbuyit

Wat Nokdown deed, deed Letsbuyit in het groot. Het ging de geschiedenis in als een van de kostbaarste dotcom crashers. Met een businessmodel dat vandaag de dag best wel zou kunnen werken. En zo geldt dat voor meer start-ups van rond 200: wat zij beloofden en voorspelden, wordt inmiddels lachend waargemaakt. Alleen de timing zat een beetje tegen.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!