Windcentrale wil nog zeven miljoen ophalen

De Windcentrale brak het crowdfundrecord afgelopen jaar: ruim 7 miljoen euro haalden Harm Reitsma en Anne Janssens op bij 5.500 klanten. Maar wat nu een succesverhaal is, leek lange tijd te mislukken. 'Het was een combinatie van doorzettingsvermogen en geluk.'

Harm Reitsma heeft twee bijzonder roerige jaren achter de rug sinds de oprichting van de Windcentrale in 2010. Hij nam afscheid van mede-oprichter Niels Korthals Altes, kreeg twee kinderen, verhuisde en zag lange tijd zijn bedrijf niet van de grond komen. “Het was heel ingewikkeld, we hebben heel vaak gedacht ‘als dit niet lukt, kunnen we beter stoppen’", vertelt hij bij GroeiGeld. "We hadden tien stoplichten gedefinieerd, die eigenlijk allemaal op rood stonden. We moesten van allerlei instanties een akkoord krijgen, zoals de Belastingdienst en de AFM. Elke keer als we dachten een oplossing te hebben, dan veranderde er weer iets achter ons."

Dit jaar gaan Reitsma en zijn nieuwe compagnon Anne Janssens focussen op groei van de Windcentrale, om meer schaalgrootte te behalen. "We gaan niet naar het buitenland of andere rare dingen doen, maar kiezen ervoor om precies hetzelfde nog een keer te doen in Nederland. Zodat we zeker weten dat er geen grote geluksfactor bij de eerste keer zat. Dan hebben we echt een bedrijf, nu is het een project."

Bekijk hier het hele interview met Harm Reitsma van de Windcentrale bij Groeigeld op 7 Ditches TV:

Model kopiëren

De Windcentrale wordt al benaderd door partijen die willen kijken of hun model ook in andere sectoren is toe te passen. Reitsma houdt verzoeken dit jaar nog af, maar wil er volgend jaar gaan misschien wel mee verder. "Er zit een eindigheid in het economische model dat we nu hebben. Alle bedrijven willen per jaar tien procent groeien, maar dat kan niet. Er gaat een andere manier komen, consumenten gaan meer zelf doen, onafhankelijk van grote bedrijven. Ik hoop dat de Windcentrale één van de pioniers daarin is."

Karin Husslage was hoofdredacteur van Sprout tot april 2015

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!