Winst maken is hip, deze bedrijven zijn er het beste in ter wereld

Tim Cook, Apple (Getty)

Winst maken is, al dan niet noodgedwongen, hip in Silicon Valley en daarmee in startupland. Hoog tijd dus om te leren van De Groten Der Aarde. Welke bedrijven zijn het meest winstgevend ter wereld?

Winst maken is het helemaal in Silicon Valley, tekende The New York Times eerder deze maand op van experts en startups. Als startup zeggen dat je je winst “nog even uitstelt, om verder te groeien” klinkt daarmee plotseling behóórlijk 2018. Of, beter gezegd: behóórlijk september. WeWork, de verlieslatende co-working space-gigant van Adam Neumann wilde toen naar de beurs gaan.

WeWork-debacle

Het bedrijf was aanvankelijk op 47 miljard dollar gewaardeerd, maar zoals we inmiddels allen weten: het bedrijfsmodel bleek aan alle kanten te kraken en de beursgang kwam er nooit. Nu is WeWork nog maar 8 miljard dollar waard en wordt boegbeeld en oprichter Adam Neumann wellicht zelfs uitgekocht. De flamboyante oprichter bleek een enthousiast drinker te zijn, die weinig oog had voor de stabiliteit in zijn eigen organisatie.

Uber en Lyft, twee verlieslatende bedrijven uit de startupschool van Silicon Valley die wél naar de beurs gingen, werden vanaf het begin geplaagd door slechte koersen. Dit vanwege – terechte – twijfels onder beleggers over de stabiliteit van hun businessmodellen. Toch, beleggers waren gewaarschuwd: Uber had in diens prospectus al van tevoren vermeld dat het bedrijf misschien wel nooit winst zou maken. Particuliere beleggers zijn tot dusver de dupe, terwijl durfinvesteerders in Uber en Lyft hebben kunnen cashen tijdens de beursgang. 

Onzekerheid is uit

Niemand in de startupwereld lijkt de nieuwe WeWork, Uber of Lyft te willen worden. Onzekerheid is uit, en daarom kiezen ondernemers voor het maken van winst – al dan niet omdat dit moet van ongeruste investeerders. Tesla verraste met een winstgevend derde kwartaal en zelfs de op hypergrowth gerichte e-step-startup Bird wil de komende tijd liever winst maken. In Nederland sluit Bloomon, de abonnementsdienst voor bloemen, zich bij dit rijtje aan. Voor het eerst sinds haar bestaan in 2014 maakte het bedrijf uit de toch wat aan groei verslaafde Rocket Internet-stal vorige maand winst.

Winst uit olie

Winst maken, ooit heel normaal onder bedrijven, heeft zich dus ontdaan van haar stoffige imago en staat op de radar van talloze innovatieve startups. Best aardig dus om eens te kijken welke bedrijven het meest winstgevend ter wereld zijn. Onderstaande infographic van HowMuch.net geeft een mooi overzicht. En wat blijkt? De staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië, Saudi Aramco, is het meest winstgevende bedrijf ter wereld met 304 miljoen dollar per dag, pas op ruime afstand gevolgd door het Silicon Valleyaanse Apple, dat dagelijks 163 miljoen dollar winst maakt.

Een innovatie-arm oliebedrijf van uitgerekend een dictatuur dat het meeste winst maakt ter wereld? We kunnen het ook niet helpen. Maar goed, dat Saudi Aramco krijgen we er wel onder door allemaal aan de zonne-energie te gaan. Shell, lezen jullie mee?

Foto boven: Wat is dít? Doet Tim Cook van winsttijger Apple hier een Adam Neumannetje? Hmm, wij zijn benieuwd naar de kwartaalcijfers van Apple.. (Getty)

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!