Yves Gyrath start doorrrrrr; zzp'er wil eerst geld zien

Ondernemersnieuws vandaag: miljonairsbeurs Masters of LXRY na faillissement weer op poten, Fisker Karma verliest zijn vader en zzp'ers willen vooruitbetaling.

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

1. Yves Gijrath STRT DR

Yves Gijrath maakt een doorstart met zijn miljonairsbeurs Masters of LXRY. Vorige week was hij gedwongen faillissement aan te vragen voor zijn mediabedrijf GMG, dat naast beurzen ook in glossy bladen Jacky en JFK zat. Het beursconcept gaat inclusief het daaraan gekoppelde blad LXRY verder als Masters of LXRY. Als alles goed gaat, is er in december dus weer een miljonairsbeurs, in Amsterdam. “Ik kan weer aan de slag”, twitterde Gijrath. “Gelukkig maar, en nu gaan we ons stinkende best doen.” GMG viel om doordat de belangrijkste aandeelhouder er geen heil meer in zag. Wie Gijrath als nieuwe geldschieter heeft gestrikt is niet bekend. Quote speculeert dat het 'wilde' Erik de Vlieger is. Gyrath zelf, op twitter: "Ik zal dit keer naar je luisteren, Erik!"

Ook binnenkort op één van zijn events rondlopen? Slideshow: 5x snel rijk worden.

2. Oprichter actiepagina casht 10 miljoen 

Maurice Buijs heeft zijn kortingenwebsite ActiePagina.nl verkocht aan zijn Amerikaanse branchegenoot RetailMeNot. Hij mag het niet bevestigen, maar naar verluidt heeft hij 10 miljoen dollar gevangen voor wat acht jaar geleden is begonnen als privéprojectje. Actiepagina heeft acht werknemers, Buijs blijft aan om de Nederlandse tak van RetailMeNot te leiden. Dat staat bekend als marktleider voor online kortingsbonnen en deals en is een grote concurrent van Groupon. De nieuwe eigenaar van Actiepagina richt zich traditioneel wel meer op partnerschappen met grote bedrijven. RetailMeNot had vorig jaar ruim 450 miljoen bezoekers en nam onlangs ook websites in Groot-Brittannië (VoucherCodes.co.uk), Duitsland (Deal.com) en Frankrijk (Poulpeo.com) over.

3. Capital on Stage nu wereldwijd

Capital on Stage, het evenement waarbij investeerders moeten pitchen om in de gunst te raken van de heetste startups, gaat dit jaar maar liefst vier continenten af. Oprichter Arjen Strijker doet in mei Berlijn aan, daarna volgen edities van Capital on Stage in Londen, Sjanghai en New York. Venture capitalbedrijven betalen 1200 euro om te mogen netwerken, circa tien keer zo veel als de startups. In Berlijn hebben zich al zeven vc's aangemeld, er is op het podium plek voor maximaal twintig.  Capital on Stage is een doorslaand succes sinds de start in 2011.

4. Zzp'ers willen eerst geld zien

Bijna de helft (47 procent) van de zzp'ers wil vooraf betaald worden door de opdrachtgever. Dat blijkt uit een enquête onder ZZP Netwerk Nederland. Vooral bij klussen voor het MKB wil de zzp'er die zekerheid: 58 procent blijkt vooraf een factuur te sturen met het hele bedrag of een deel van de afgesproken som. Bij de overheid wordt met 12 procent het minst gewerkt met betalingen vooraf. Overheden zijn niet snel van betalen, maar wel een betrouwbare klant. Volgens ZZP Netwerk Nederland zijn de cijfers een bewijs van de slechte betalingsmoraal in Nederland. In de meeste gevallen wordt een derde tot de helft van het bedrag vooraf gedeclareerd. Starters blijken net zo vaak van dit principe gebruik te maken als doorgewinterde zzp'ers.

5. Tablet op elke derde koffietafel

Rond 2,4 miljoen Nederlandse huishoudens, bijna een derde van het totale aantal, bezat eind 2012 een of meer tabletcomputers. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeker Telecompaper. Nog eens 17 procent van de huishoudens is van plan ergens in de komende maanden een tablet aan te schaffen. De Apple iPad is nog steeds het populairst, met 1,25 miljoen stuks, de Galaxy Tab van Samsung staat met ruim 540.000 stuks inmiddels op de tweede plaats. Nederlanders gebruiken hun tablets vooral om te internetten, te gamen, voor e-mail en sociale media. Gemiddeld gebruiken Nederlanders hun tablet 9 uur per week.

6. Fisker vertrekt bij... Fisker

Henrik Fisker, de man achter de gelijknamige plug-in hybride sportlimousine Fisker Karma, trekt zich terug uit het bedrijf dat hij in 2007 zelf heeft opgericht. Met zowel fabrikant als auto ging het al een tijdje niet echt lekker. De Amerikaanse overheid was de belangrijkste geldschieter van Fisker Automotive dankzij groene kredieten, maar bevroor die toen Fisker zijn targets niet haalde. Er zijn inmiddels 1500 Karma's geleverd, maar de kwaliteit van de wagens (leverbaar vanaf een ton) is niet onberispelijk en sommige exemplaren vlogen in brand. Tot overmaat van ramp ging acculeverancier A123 ook nog over de kop. Inmiddels zoekt de autobouwer zijn heil in een overname door het Chinese Geely, ook al eigenaar van Volvo. Wellicht was dat een stap te ver voor designgoeroe Fisker. De Deen is met slaande deuren vertrokken.

7. En dan dit: volkswoede om Google Reader

Woedend zijn we op Google! De zoekgigant trekt op 1 juli de stekker uit Reader, de handigste RSS-lezer van het web. Google houdt grote schoonmaak onder zijn vele diensten en concludeerde dat het grote publiek beter gediend is met Twitter en Facebook als het nieuws wil bijhouden. Dat kan zijn, maar denken een nerds, fans en mediatypes anders over. Sites als Bringgooglereaderback.com en Keepgooglereader.com smeken met petities om clementie. Andere nerds haasten zich om alternatieven aan te dragen. De wijze les: je favoriete tooltjes zijn helemaal niet van jou. 

Tot zover de Sprout update van 14 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!