Zo verdient Elon Musk zijn geld (en geeft hij het uit)

Elon Musk

Elon Musk heeft een geschat vermogen van 20 miljard dollar. Maar hoe verdiende de oprichter van SpaceX en Tesla dat kapitaal eigenlijk, en waar geeft hij het weer aan uit? 

Kassamoment 1: De game

Elon Musk groeit op in Zuid-Afrika, waar hij zichzelf leert programmeren. Op zijn 12e verkoopt de piepjonge Musk de broncode voor zijn computerspel (Blaster) voor 500 dollar.

(Fun fact: een voormalige Google-medewerker die nu bij SpaceX werkt, blies het spel 3 jaar geleden nieuw leven in door er een webversie van te maken.)

Kassamoment 2: De online Gouden Gids 

In 1995 is Musk inmiddels 24 jaar oud, en verhuisd naar de Verenigde Staten. Samen met broer Kimbal, en geholpen door een seed-investering van 28.000 dollar van vader Errol Musk, richt hij Zip2 op, een online Gouden Gids.

4 jaar later verkopen de broers Zip2 voor 307 miljoen dollar aan computerbedrijf Compaq. Musk gebruikt zijn aandeel van 22 miljoen dollar als medeoprichter van onlinebank X.com

Kassamoment 3: De onlinebank

X.com wordt via een fusie onderdeel van Paypal, met Musk als grootste aandeelhouder (11,7 procent). Wanneer Paypal in 2002 voor 1,5 miljard dollar wordt gekocht door eBay, verdient Musk 180 miljoen dollar. (Musk en de andere Paypal-bestuurders onder wie Reid Hoffman en Peter Thiel worden later bekend als de ‘Paypal Mafia’).

(Mogelijk) kassamoment 4: raketten

Na de verkoop van Paypal lanceert Musk in 2002 ruimtevaart-startup SpaceX, met als uiteindelijke doel om van de mensheid een beschaving te maken die op meerdere planeten kan (over)leven. Dankzij contracten met de Nasa en andere bedrijven is de ruimtevaart-challenger momenteel 33,3 miljard dollar waard, berichtte CNBC afgelopen mei op basis van ingewijden. Musk is met een belang van 54 procent de grootste aandeelhouder.

(Mogelijk) kassamoment 5: elektrische auto’s

Tesla

In 2004 investeert Musk een deel van zijn Paypal-geld in Tesla, een bedrijf dat amper een half jaar daarvoor is opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Tesla groeit uit tot een auto- en energiebedrijf met een beurswaarde van 44 miljard dollar, en een omzet van ruim 21 miljard dollar (2018).

Na de beursgang van Tesla in 2010 dook Musk in 2012 voor het eerst op in de rijkenlijst van zakenblad Forbes, met een geschat vermogen van 2 miljard dollar. 

Musk verdient bij SpaceX en Tesla een salaris van 56.000 dollar (in Californië het minimaal verplichte inkomen voor CEO's), maar zijn beloning bestaat eigenlijk uit bonussen op basis van de prestaties van zijn twee bedrijven. 

(Mogelijk) kassamoment 6: tunnels

The Boring Company

Omdat hij het vastgelopen verkeer in Los Angeles helemaal zat is, besluit Musk eind 2016 The Boring Company op te richten. Het tunnelbedrijf was vorig jaar, mede dankzij contracten in Chicago en Las Vegas, ongeveer 16 miljard waard, schatte een analist. Musk bezit 90 procent van de aandelen van het bedrijf dat zich begin 2018 als apart bedrijf afsplitste van SpaceX.

Uitgaven

Goede doelen: in 2012 sloot Musk zich aan bij The Giving Pledge, een iniatief van Bill en Melinda Gates en Warren Buffet, waarmee rijke mensen beloven om de meerderheid van hun vermogen weg te geven aan goede doelen. Musk gaf onder meer 10 miljoen aan The Future of Life Institute, een non-profit die ervoor wil zorgen dat technologie ten goede komt aan de mens.

Investeren: Van de 113 miljoen dollar die The Boring Company tot nu toe ophaalde, was 90 procent afkomstig van Musk zelf. In 2018 kocht de ondernemer ter waarde van 35 miljoen dollar aan Tesla-aandelen.

vastgoed: Musk bezit momenteel in totaal voor 70 miljoen dollar aan huizen. In één daarvan staat de Lotus Esprit die in een James Bond-film werd gebruikt, een bolide die Musk in 2013 voor bijna 1 miljoen dollar kocht op een veiling.

Boetes: In 2018 moest de ondernemer een boete van 20 miljoen dollar aftikken, opgelegd door beurswaakhond SEC, omdat hij vanuit het niets tweette dat hij van plan was om Tesla van de beurs te halen. Die boete was goed besteed geld, reageerde Musk droogjes op Twitter:

Vakanties zijn in ieder geval geen grote uitgave voor de knetterhard werkende Musk. Sinds 2002 nam hij naar eigen zeggen 2 weken vrij.

Lees ook: 
Biograaf: ‘Vergeet donkere kant Elon Musk niet’
Elon Musk: ‘Ik ben een beetje impulsief’ (video)

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl