Zon-IQ strikt Eneco als investeerder

Eneco neemt een belang van 25 procent in de Nederlandse zonnepaneelinstallateur Zon-IQ. Hoe groot de geldinjectie van het energieconcern is, wordt niet bekend gemaakt.

Energieconcern Eneco ziet de prijzen van zonnepanelen dalen en denkt dat de tijd rijp is om Nederlanders massaal aan een zonnepaneel te helpen. Zon-IQ kan daardoor meteen beginnen met het ondersteunen van Eneco's zonne-energieactie ‘Zon & Zeker’. Eneco heeft nu naar eigen zeggen genoeg panelen klaarliggen voor 1500 klanten, maar in de toekomst wil het concern tienduizenden panelen gaan verkopen.

Zon-IQ wist Eneco te strikken, omdat het concern het kleine bedrijf als snel en efficiënt beschouwt: “We geven Zon-IQ de schaalgrootte en zij geven ons de wendbaarheid en innovatie van een kleine partij”, zegt Martijn Verbeek, manager duurzame innovatie bij Eneco tegen Energiebusiness.nl.

'Zon-IQ pakt het anders aan'

“Zon-IQ pakt het anders aan dan traditionele installateurs. Als je kijkt naar de industrie van de zonne-energie, dan gaat deze nog heel traditioneel te werk. Er wordt nog heel erg vanuit de techniek en het product gedacht. Bij de zienswijze van Zon-IQ draait het om de klant en de klanttevredenheid, snelheid en waarmaken wat je belooft en de ‘ultieme klantervaring’. Dat klinkt misschien gek, maar uiteindelijk draait het erom dat de monteur nog even gaat stofzuigen nadat hij de omvormer heeft geïnstalleerd.”.

Zon-IQ is in 2010 opgericht door Leon Harrewyn, Berend Olde Rikkert, Jacques van Seeters en Filip van Zon. Gezamenlijk hebben ze jarenlange ervaring in de energiemarkt. De startup heeft een landelijk dekkend netwerk van ervaren installateurs en werkt samen met belangrijke marktpartijen.