8 checks voor je belasting aangifte

Niet vergeten: de aangifte Inkomstenbelasting moet vóór 1 april binnen zijn bij de fiscus. De ondernemer of zzp'er die deze acht checks even naloopt, weet zeker dat hij geen cent te veel aan Griekenland of Cyprus afdraagt.

 

Uitstel van executie

Van executie misschien, maar uitstel aanvragen kan altijd handig zijn. Dat kan online, schriftelijk of telefonisch, en doe het wel voor 1 april, dan liggen er weer wat maanden open waarin de boekhouder alle bonnetjes bij elkaar kan graaien. Ondernemers met een BV hebben te maken met de deadline van 1 juni voor de aangifte Vennootschapsbelasting.

Urencriterium

Voor de zzp'er geldt: werk de ondernemersagenda van 2012 nog een laatste keer goed bij, want het urencriterium blijft belangrijk voor de bepaling van je aftrekposten. De VAR-WUO had je al, maar als je niet minimaal 1225 uur in je eigen zaak hebt gestoken, kom je niet in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Aftrek voor alle zzp'ers

Omzet? Goed zo! Winst? Geen paniek; de fiscus stapelt een paar kortingen op elkaar die de hardwerkende ondernemer een beetje helpen zijn brood te beleggen: de zelfstandigenaftrek (vanaf 2012 een vast bedrag) van 7280 euro, de startersaftrek van 2123 euro gedurende de eerste drie jaren na de start van de eigen zaak en de MKB-Winstvrijstelling van 12 procent over de winst.

Aftrek voor speurneuzen (WBSO)

De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) kan, als je bijvoorbeeld in de software af andere technologie zit en vorig jaar minimaal 500 uur aan R&D hebt besteed, veel opleveren. Het vereist wel papierwerk: Agentschap NL moet een zogenoemde S&O-verklaring afgeven voor de ingediende projecten. Nattevingerwerk is dat niet, maar er kan natuurlijks discussie ontstaan over de nieuwheid en innovativiteit van het te ontwikkelen product. 

Bonnetjes!

Voor alle ondernemers groot en klein: voer kosten op om de winst te drukken! Dit is geen oproep om de boel te flessen, maar die iPad gebruik je toch niet 100 % privé? En ligt er nog een bonnetje van die inktcartridges, dat etentje of een vaktijdschrift? Tijd om alle bakjes en de la met rekeningen door te vlooien. En nee, die boetes voor te snel rijden accepteert de fiscus niet. Alsof je op de fiets naar je klanten gaat.

Heffingskortingen

De heffingskortingen die voor loonslaven gelden, zijn evengoed van toepassing op IB-ondernemers. De algemene heffingskorting van 2033 euro, de arbeidskorting van maximaal 1533 euro, de inkomensafhankelijke combinatiekorting van 2133, de alleenstaandeouderkorting van 947 en eventueel de aanvulling van 1.319 euro: aanpakken! 

Oudedagsreserve

Nog een hele fijne, maar strikt noodzakelijke faciliteit om een beetje in de buurt te komen van de pensioenvoorzieningen die het werkvolk geniet: de oudedagsreserve. Die bedraagt twaalf procent van de winst, tot een maximum van 9382. Jazeker, dat plafond is voor 2012 verlaagd. En bedenk bovendien dat dit geen cadeautje is, maar slechts de mogelijkheid om de belastingafdracht uit te stellen tot je 65-ste. En als de onderneming wordt gestaakt, moet de reserve worden omgezet in een lijfrente of bankspaarrekening, om te voorkomen dat alsnog moet worden afgerekend.

Een mannetje!

Toegegeven, het is een erekwestie om zelf de boekhouding en aangifte te doen. Zo onbegrijpelijk is het allemaal niet, en info en advies is voldoende te vinden, in gidsen en op het web. Maar is het niet beter de tijd in de zaak te steken? Een goed mannetje is zijn geld dik waard, kent de blauwe vijand van nabij en lust hem daarom rauw. De beste mannetjes zullen de telefoon waarschijnlijk niet eens meer opnemen vanwege alle drukte. Die gaan dus naar de checklist voor de aangifte 2013.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!