DGA's kunnen cashen

Leuker kan Den Haag het niet maken: het kabinet verlaagt de belasting op dividend die directeur-grootaandeelhouders zichzelf vanuit hun BV laten uitkeren.  En daarmee komt méér belastingpoet binnen? Sprout vroeg om uitleg.

 

Het stond er echt, in de begrotingsafspraken die we afgelopen vrijdagavond voor onze neus hadden: Rutte II wil ruim een miljard méér belasting ophalen in 2014 door belasting te verlagen.  Het verlagen van het tarief in Box 2 van de Inkomstenbelasting zal in 2014 1018 miljoen euro aan extra inkomsten opleveren. Het tarief gaat tijdelijk van 25 procent naar 22 procent. Op korte termijn leidt dat tot extra kasopbrengsten. En inderdaad, op langere termijn loopt de schatkist inkomsten mis, maar wie dan leeft, wie dan zorgt is vaak het motto voor schatkistbewaarders. 

DGA en Box 2

Even voor de ondernemers die (nog) geen BV hebben: elke aandeelhouder die werkzaam is in een BV waarin hij een belang van 5 procent of meer heeft, wordt beschouwd als een directeur-grootaandeelhouder (DGA) met een zogenoemd aanmerkelijk belang. Als dergelijke aandeelhouders dividend uit hun BV ontvangen of winst maken op de verkoop, rekenen ze daarover het tarief uit Box 2 af. 25 procent dus, in plaats van de 15 procent dividendbelasting die gewone stervelingen afdragen. Nederland had in 2010 450.000 aanmerkelijk belanghouders.

Verlaging tarief

Die verlaging van de Box 2-belasting, waar hadden we die eerder gehoord? Oh ja, dat was een voorstel waarmee fiscalist Otto Brands eind september nog de Telegraaf mee haalde: als Den Haag 6 miljard zoekt, moet het eens kijken naar de BV's van DGA's, waarin zo’n € 140 miljard aan opgepot vermogen vastligt omdat ondernemers geen zin hebben om 25 procent belasting te betalen als ze dit geld als dividend aan zichzelf uitkeren. Brands, werkzaam bij Meeuwsen ten Hoopen in Almere, stelde dat een tijdelijke verlaging van het belastingtarief in Box 2 naar 15 procent DGA's net het zetje zou kunnen geven om een deel van het slapende vermogen wél vrijwillig uit de bv te halen.

Interessant voor ondernemers

Het lijkt erop dat Alexander Pechtold die bewuste Telegraaf goed gelezen heeft, meneer Brands! "Dat zou je bijna denken hè," reageert Brands, die zijn idee overigens wel naar alle Kamerfracties had gestuurd. De commissie-Dijkhuizen, die zich over het belastingstelsel heeft gebogen, kwam deze zomer ook al met de tariefsverlaging. Maar belangrijkere vraag is natuurlijk: gaan de DGA's nu werkelijk zo los op hun BV's, dat de schatkist daadwerkelijk dat miljard extra kan heffen over (we rekenen voor de vuist weg met die 22 procent) die 4,5 miljard euro aan extra dividend? "Er zal zeker méér worden uitgekeerd, maar of het ook zo veel wordt, durf ik niet te zeggen," aldus Brands. "Het scheelt 3 procent; dat gaat minder ver dan in mijn voorstel. Maar 20 procent had natuurlijk meer kunnen opleveren."

Nu of nooit

Maar het is inderdaad zo, dat veel ondernemers aanhikken tegen die Box 2 belasting (over winst, waarover trouwens al eens Vennootschapsbelasting is afgedragen). Die 3 procent korting kan dat belangrijke zetje zijn om eens te schuiven met kapitaal. "Ik adviseer ze, als ze al plannen hadden met dividend, dat vooral te laten wachten tot 2014." Het douceurtje zal echt alleen in dat jaar gelden. "Verlenging zal Den Haag uitsluiten, juist om dat extra geld binnen te krijgen in 2014."

Bestemming

Voorwaarde om te profiteren van de tariefsverlaging is wel, dat het geld een nuttige bestemming krijgt bij de DGA. Het heeft immers niet zo veel zin om substantiële bedragen uit de BV te halen om op een spaarrekening te zetten. Gezien de lage rente en de vermogensrendementsheffing wordt niemand daar beter van. "Maar er zijn wel nogal wat DGA's die een schuld hebben aan hun BV. Die zouden ze omlaag kunnen brengen, wat in elk geval rente scheelt."

Trucje herhaald

Het verlagen van belastingtarieven om juist meer op te halen is overigens al een keer eerder als trucje toegepast. in 2007 ging het Box 2-tarief ook al eens naar 22 procent, maar slechts over de eerste 250.000 euro en als compensatie voor gestegen ziektekosten. Destijds leverde die stap ook rond een miljard aan extra belastinginkomsten op, maar 2007 was wel het laatste jaar voor de crisis. Daarin durfden succesvolle ondernemers zichzelf iets makkelijker te belonen voor de resultaten in het verleden.

 

 

 

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!