Fentener van Vlissingen: geen VPB voor mkb

Ondernemer John Fentener van Vlissingen (BCD Holdings) houdt een interessant pleidooi in het Financieele Dagblad. Zijn stelling: stel kleine bedrijven vijf jaar lang vrij van vennootschapsbelasting om zo de economie op gang te helpen.

De ondernemer, die tot een van de rijkste ondernemers van Nederland behoort, zegt dat met zo'n maatregel de werkgelegenheid een flinke impuls krijgt. Fentener van Vlissingen, eigenaar van onder meer BCD Travel (zakelijk reizen) en Travix (o.m. Vliegwinkel.nl en Cheaptickets.nl), vindt dat er veel goede technologische ondernemingen in Nederland zijn, die vijf werknemers of meer hebben, maar die nu te voorzichtig zijn met investeren.

De overhied zou de drempel voor groei bij deze bedrijven moeten weghalen. De stimuleringsmaatregel kan volgens hem worden bekostigd door een algemene verhoging van de VPB met 1 procent. Lees: de multinationals in Nederland, die door de overheid gefêteerd worden met lage belastingtarieven, mogen gaan meebetalen.  

Bernard Wientjes

Het is een opmerkelijk frisse blik, want op dit moment wordt in de discussie door partijen steeds de focus gelegd op het opgang helpen van kredietverlening door banken als het middel om de economie weer aan de praat te krijgen. Zelfs VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes bepleitte vorige week nog met een stalen gezicht dat de hypotheekschulden op de balansen van banken naar die van pensioenfondsen overgeheveld moeten worden. Dat zou het middel zijn om banken te ontlasten en kredietverlening opgang te helpen. Het is maar dat je het weet: die voorgestelde maatregel is een klassieker uit de bankenlobby, waar zowel pensioenfondsen, werkgevers als werknemers niet op zitten te wachten. 

 Lees het hele interview in het Financieele Dagblad.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!