Heemskerk wil niet te veel zzp'ers

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken wil het zzp'ers makkelijker maken. 'Maar het moeten er niet te veel worden.'

In zijn nota zelfstandig ondernemerschap geeft Heemskerk aan dat hij vanaf 2009 de eisen wil verlagen voor het aantal gewerkte uren als zelfstandige. De nota wordt maandag naar de Tweede Kamer verstuurd.

 

Voordeel

Als het aan Heemskerk ligt krijgen zzp'ers het op de volgende punten makkelijker:

  • De geldigheid van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt verlengd. Deze is momenteel een jaar.
  • De zelfstandigenaftrek wordt groter naarmate meer uur is gewerkt. De aftrek kan oplopen tot bijna €9000,-.
  • Pensioenoverdracht wordt vereenvoudigd. Als een werknemer na een paar jaar loondienst voor zichzelf begint, kan hij de opgebouwde pensioenrechten niet meenemen. 'Dat moet veranderen',  aldus Heemskerk.
  • Deeltijdondernemerschap wordt bevorderd met belastingvoordelen.

Grens

In een interview met het Financieele Dagblad stelt Heemskerk een grens aan het aantal zelfstandigen zonder personeel: "Als het aandeel zelfstandigen gaat van 10 procent naar 30 procent kan dat de houdbaarheid van collectieve voorzieningen zoals pensioenen aantasten."

 

Volgens hem is deze grens echter nog lang niet in zicht. "Er zijn nu nog geen zorgen. We moeten voorlopig aan alle kanten het ondernemerschap stimuleren. Maar als de overheid het verkeerd organiseert, kunnen mensen makkelijk van twee walletjes eten: dan zijn de winsten voor eigen gewin en komen de lasten bij de overheid."

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!