New York Pizza zet rechtszaak tegen franchiser door

New York Pizza-oprichter Philippe Vorst heeft in een rechtszaak tegen een Zoetermeerse franchiser een schikkingsvoorstel van de rechter afgewezen. Vrijdag komt de zaak weer voor.

New York Pizza heeft onlangs het franchisecontract van een Zoetermeerse VOF ontbonden en wil dat bekrachtigd zien bij de rechter in Den Haag. “De eigenaren hebben vertegenwoordigers van ons bedrijf stelselmatig de toegang tot hun vestiging ontzegd en uiteindelijk zelfs bedreigd. Dat was voor ons de druppel”, zegt Vorst tegen Sprout. Franchiseondernemers Bert van der Plas en Eugene de Bles waren sinds 2006 uitbater van de locatie.

'Te bont gemaakt'

Afgelopen vrijdag, de dag van de zitting, hield de advocate van New York Pizza nog de optie tot een schikking open. “Wij luisteren altijd naar een voorstel.” Eigenaar Philippe Vorst, die niet bij de zitting aanwezig was, zegt echter ‘goede hoop’ te hebben dat zijn bedrijf de zaak wint. “Deze mannen hebben het zo bont gemaakt en ons vertrouwen geschonden, dat het een verkeerd signaal is als we een schikking zouden treffen. De afgelopen maand hebben ze een nieuwe franchiser in Zoetermeer nog gefrustreerd met flyers waarop staat dat zijn pizza’s niet zouden deugen. Ook hebben ze ons in de media proberen zwart te maken.”

'Teleurstellende omzet'

Vorst zegt jarenlang pogingen te hebben ondernomen om de franchisers uit te kopen. “De ondernemers voldeden niet aan de levertijdlimiet en de service-eisen, en draaiden een zeer teleurstellende omzet. Uit de hand van oud-medewerkers weet ik dat de plaatselijke Domino’s maandelijks 18.000 euro omzet maakt. Deze franchiser kwam nog niet verder dan 5000 euro omzet. Terwijl wij gemiddeld slechts 10 procent achterlopen op de omzet van een Domino’s-locatie.” New York Pizza en Domino’s concurreren vrijwel in heel Nederland: Vorsts bedrijf heeft 115 vestigingen, zijn Amerikaanse uitdager heeft er in Nederland 125.

Lees ook:

Frustratie

De advocaat van de gedaagde franchiseondernemers ontkende vrijdag niet dat zijn cliënt flyeracties tegen de tweede franchiser is gestart. Noch ontkende hij dat de franchiser vertegenwoordigers van New York Pizza op ruwe wijze de toegang tot de locatie heeft ontzegd. "Ze zijn gefrustreerd over de start van een tweede Zoetermeerse locatie. En in de communicatie gaat het er bij pizzabakkers nu eenmaal wat ruiger aan toe. Als je een beetje bekend bent met deze wereld, en misschien onderschat ik uw kennis hierover wel (tegen de rechter, red.), weet je dat er nogal wat cowboys in actief zijn. Daar moet je tegen kunnen."

Franchiseondernemer Van der Plas sprak vóór de rechtsgang al tegen Sprout over ‘frustraties'. “Waarom hebben ze ons niet voor de tweede vestiging benaderd? We hebben het al extreem lastig om het op te nemen tegen Domino’s, laat staan tegen een tweede New York Pizza in ons postcodegebied.”

'Geen ruimte voor tweede locatie'

De franchiseondernemers hadden in hun startersjaar het exclusieve recht op opening van een tweede locatie, maar hebben daar vanwege onvoldoende groei niet gebruik van willen maken. Hun advocaat claimde vrijdag dat er simpelweg geen markt is voor een tweede locatie. “En dan is het wrang om te zien dat deze wel wordt geopend, te meer omdat mijn cliënt de zaak niet met één maar met twee eigenaren runt. Ze moeten de inkomsten delen.” New York Pizza bestrijdt die stelling. “Uit de cijfers blijkt dat een vestiging van New York Pizza succesvol kan renderen op een gebied met minimaal 40.000 inwoners”, zei de advocaat. “Zoetermeer heeft 150.000 inwoners.”

Op vakantie met de franchisers

De rechter stelde een schikking voor aan de partijen. “Als de gedaagden daarvoor niet open staan, lopen ze bij verder procederen een heel groot risico.” Voor Vorst blijft verder procederen echter de enige optie. Hij komt woensdag terug van een verblijf in Italië, waar hij met ongeveer 30 franchisers onder meer een pizzadozenfabriek bezoekt. “Zij zijn ook boos, vooral over de wijze waarop hun ex-collega’s in Zoetermeer de publiciteit gezocht hebben.”

Lees details over de rechtszaak in ‘Zo procedeert New York Pizza tegen een franchiser’. Daaruit blijkt dat de Zoetermeerse locatie ver achterliep op de levertijdlimiet, klachten van klanten kreeg, en niet altijd 5 procent van zijn omzet voor marketingacties reserveerde.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!