Franchisenemers Golden Tulip blokkeren verkoop

De zestig franchisenemers van de failliette hotelketen Golden Tulip weigeren in zee te gaan met de Britse investeerder Starwood Capital. "Het is onbespreekbaar."

Dat laat Harry Westers, woordvoerder van de Nederlandse franchisenemers van golden Tulip, weten aan het Financieele Dagblad. "Wij willen niet bij een financiële club geparkeerd worden die zijn investeerders 15 tot 17 procent rendement belooft." Datzelfde geldt voor het bod van H2, dat volgens Westers zelfs 22 procent belooft.

 

Voor Starwood maakt de boycot het kopen van de keten een lastige zaak. Zonder medewerking van de franchisenemers koopt het investeringsfonds immers een formule zonder bijbehorende ondernemers. "Golden Tulip, dat zijn de franchisers, en verder niets", zegt Westers stellig. De directeur van Starwood reageerde met 'dan kopen we niet'.

 

Intriges

Op de achtergrond speelt het bod dat de franchisenemers zelf hebben gedaan en door bewindvoerder Rinke Dulack is afgeschoten. Dulack hekelt Westers' woorden. "Ik geloof hem niet en hoorde van iemand die bij de vergadering aanwezig was dat hij geen medestanders kreeg. Hij is bezig op alle mogelijke manieren zand in de machine te strooien, omdat hij het merk zelf wil kopen."

 

Dulack gaat er vanuit dat de deal met Starwood gewoon doorgaat. "Franchisenemers kunnen niet zomaar uit Golden Tulip stappen." Westers klaagt over een vuil spelletje dat wordt gespeeld over de hoofden van de franchisers. "Door bepaalde bedrijven worden we uitgesloten van boekingen."

 

Vrijdag neemt Starwood een definitieve beslissing over het al dan niet kopen van de hotelketen.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!