Hack je medewerker: 6 manieren waarop biohacking de werkvloer bestormt

x

Werknemers met chips in hun hand, exoskeletten om hun lijf en hoofdbanden die hersengolven meten. Het is pas het begin van de maakbare medewerker, zegt biohacker en DIY-futurist Peter Joosten.

Als je onder de helm of uniformpet van een medewerker van het Chinese bedrijf Hangzhou Zhongheng Electric zou gluren, vind je daar een draadloze sensor die continu de hersenactiviteit in de gaten houdt. Die stroom data wordt gevoed aan een algoritme dat de baas op de hoogte houdt van emoties zoals stress, boosheid of depressie. Het is een technologie die in China al op grote schaal wordt toegepast, schreef de South China Morning Post, en die winst Zhongheng Electric sinds 2014 met twee miljard yuan (272 miljoen euro) zou hebben vergroot.  

Het is een van de voorbeelden die de Nederlandse biohacker Peter Joosten beschrijft in een nieuw boek, waarin hij uitlegt wat biohacking precies inhoudt en welke impact het creëren van supermensen heeft op de maatschappij. Van kunstmatige intelligentie, 3D-geprinte organen, genetische modificatie en transhumanisme tot nootropics, brain computer interfacing, cyborgs en de quantified self.

Als ‘biohack’ liet Joosten zelf een nfc-chip in zijn hand implanteren waar hij bijvoorbeeld zijn laptop mee kan ontgrendelen. Ook zijn visitekaartje en website staan erop. Als ‘cyborg’ is hij al lang niet meer de enige. In Zweden lopen inmiddels 5.000 mensen rond die met een geïmplanteerde chip met het OV-reizen.   

We vroegen Joosten naar meer voorbeelden van biohacks waar je als ondernemer nu al mee aan de slag zou kunnen:  

1. Medewerkers chippen

Een bedrijf in België plaatste twee jaar geleden chips hij 12 medewerkers, waardoor ze nu met hun hand de kantoordeur kunnen openen, hun computer ontgrendelen, persoonlijke muziek kunnen activeren en persoonsgegevens uitwisselen.

In de VS lieten zelfs 41 medewekers van een bedrijf uit Wisconsin vorig jaar een chip in hun hand plaatsen tijdens een chip party:

2. Exoskeletten 

Behalve in de gezondheidszorg (bij het helpen met lopen van mensen met een verlamming bijvoorbeeld) doen exoskeletten momenteel ook hun intrede op de werkvloer. De Koninklijke Marine gebruikt exoskeletten die medewerkers in het magazijn helpen bij het tillen: 

 

Ook in de distributiecentra van het Belgische supermartconcern Colruyt helpen exoskeletten medewerkers sinds vorig jaar bij zwaar tilwerk. Producenten van exoskeletten zijn onder meer het Nederlandse LaevoEkso Bionics en Sarcos, dat vorige maand 30 miljoen dollar ophaalde.

4. Neurotechnologie

Het meten van hersenactiviteit deed al zijn intrede in bijvoorbeeld auto’s die waarschuwen wanneer een bestuurder in slaap dreigt te vallen. De hoofdband van Muse helpt door het meten van hersenactiviteit en het geven van feedbacksignalen bij het leren mediteren en bevorderen van mindfulness. Een stress-reducerend apparaatje van het Amerikaanse Thync werkt met elektroden die zorgen voor neurostimulatie. 

Misschien vraag je straks een hersenscan van potentiële medewerkers, om erachter te komen hoe intelligent en creatief iemand is. In de toekomst kan een computer de taken van een medewerker afstemmen op de hersenactiviteit, en de mate van concentratie van een medewerker.

SpaceX-oprichter Elon Musk lanceerde in 2016 Neuralink, dat onderzoek doet naar een ultra high bandwidth brain-machine interface. Een bedrijf dat zo’n brein-computer-interface al toepast is de Nederlandse startup MindAffect. De startup van Ivo de la Rive Box (eerder medeoprichter van slimme meter Quby) haalde eerder dit jaar 1 miljoen euro op voor een technologie waarmee ALS-patiënten weer kunnen communiceren. Het Amerikaanse Neurable laat spelers van VR-games hun spel besturen met hersengolven, een technologie die ook binnen bedrijven van pas kan komen.

5. Nootropics

Onder nootropics vallen techniek die de supermens dichterbij brengen door farmaceutische middelen. Denk aan supplementen voor meer kracht, concentratie, geheugen of een andere gemoedstoestand. Het is een markt die over een paar jaar weleens 6 miljard dollar groot zou kunnen zijn. Startups waaronder ook het Nederlandse Studdy Buddy presenteren zich overigens vaak als cutting edge, terwijl ze vooral bezig zijn met het opnieuw verpakken van oeroude ingredienten

6. Biophilic design 

Het hacken van werknemers kan ook met de futuristisch klinkende, maar in feite ouderwetse techniek biophilic design: zorg voor planten, zonlicht en frisse lucht. Dat zorgt voor 6 procent meer productiviteit, bleek eerder uit onderzoek. En mocht je jezelf niet willen hacken, dan kun je altijd nog een hond op kantoor halen.

Het boek Biohacking - De toekomst van de maakbare mens (20 euro) is onder meer te koop bij Managementboek.nl

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl