Gassan Diamonds beste familiebedrijf

Ondernemersnieuws vandaag: Gassan Diamonds verkozen tot beste familiebedrijf, Locuni gaat strategische samenwerking aan en architect maakt huis met 3D-printer.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief

1. Gassan Diamonds beste familiebedrijf

Gisteren werd de eerste Familiebedrijven Award uitgereikt aan Gassan Diamonds op de Big Improvement Day. De prijs is opgezet door John Fentener van Vlissingen, eigenaar van familiebedrijf BCD Holdings, om meer aandacht te krijgen voor familiebedrijven. Gassan Diamonds had in 2012 een omzet van 160 miljoen euro en vijfhonderd medewerkers. Eigenaar Benno Leeser vertelt aan FD dat zijn bedrijf het familiekarakter weet te behouden doordat zijn vijf kinderen sleutelposities bekleden. Naast Gassan Diamonds waren Agio Cigars, Markeur, Van Wijhe Verf, Hurks Bouwbedrijf en Dutch Flower Group genomineerd.

2. Locuni gaat strategische samenwerking aan

Locuni, een modeplatform waarop kleine webwinkeliers gezamenlijk kunnen verkopen, is een strategische samenwerking aangegaan met modedistributeur Fashion Instinct, schrijft Twinkle. Dit om uit te breiden naar België en Luxemburg onder de nieuwe naam LocalsUnited. De aangesloten webwinkels gaan kleding van Fashion Instinct verkopen; Fashion Instinct biedt de webwinkels meer traffic. Zo hoopt het platform de strijd aan te kunnen gaan met grote online retailers als Zalando en Wehkamp. Momenteel zijn negentien winkels uit Nederland aangesloten op het platform.

3. Helft bedrijven bezuinigt op personeel; alternatieve beloning in trek

In 2013 zal de helft van de Nederlandse bedrijven bezuinigen op personeel, blijkt uit onderzoek van consultancybureau Towers Watson onder 62 bedrijven met samen 100.000 werknemers. Dat schrijft NRC. Onder bezuinigingen vallen vacaturestops, ontslagen en het schrappen of beperken van salarisverhogingen. Alternatieve beloningsprogramma’s zijn in trek, bijvoorbeeld door personeel meer verantwoordelijkheid, baanzekerheid of carrièreperspectief te bieden. Die beloningen zijn veelal gericht op individuele prestaties.

4. 2013: negenduizend faillissementen èn economisch herstel

Kredietverzekeraar Euler Hermes voorspelt dat er dit jaar zo’n negenduizend bedrijven failliet zullen gaan in Nederland, met name in de financiële dienstverlening, handel en bouw. Dat is ‘slechts’ twee procent meer dan vorig jaar. Op zich positief nieuws, want in 2012 nam het aantal faillissementen met een kwart toe ten opzichte van het jaar ervoor. Euler Hermes voorziet bovendien dat onze economie er over een jaar een stuk beter uit zal zien omdat de export en investeringen weer aantrekken, vertelt risicodirecteur Walter Toemen aan Nuzakelijk. Met name de investeringen in de bouwsector zullen naar verwachting dit jaar en volgend jaar weer toenemen.

5. Inspiratie van CES: de coolste techstartups

Vorige week vond in Las Vegas de CES-beurs plaats, waar techbedrijven hun nieuwste innovaties lieten zien. VentureBeat bracht tien innovaties van startups in kaart die je in de gaten moet houden. Zo is daar een router met touchscreen, een horloge dat draadloos verbinding maakt met je smartphone, een knuffelrobot voor autistische kinderen, een bril tegen slaapproblemen en een elektrisch skateboard. Bekijk het hele lijstje hier.

6. De beste antwoorden van Quora

Quora, de bekende vraag-en-antwoordsite, heeft de beste antwoorden die ooit gegeven zijn op haar site samengevat in een gratis te downloaden e-book. Het zijn meer dan honderd antwoorden op vragen in uiteenlopende categorieën, waaronder een aantal boeiende businesstopics. Denk aan ‘hoe voelt het om ceo van een startup te zijn?', ‘hoe ontsla je een werknemer die niet goed genoeg is’ en ‘hoe herken je dat je bedrijf een zinkend schip is?'. De vragen worden vaak beantwoord door bekende mensen, en geven leuke inzichten. Klik hier om de pdf Best of Quora 2010-2012 te downloaden.

7. En dan dit: Nederlandse architect laat 3D-ontwerp huis printen

Architect Janjaap Ruijssenaars heeft samen met wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs een 3D-ontwerp voor een woning gemaakt die uit één stuk bestaat en geprint kan worden door een 3D-printer. Hij hoopt het ‘landscape house’ in 2014 in Nederland te printen, wat vermoedelijk een halfjaar zal duren. Zie een impressie in het filmpje hieronder:

Tot zover de Sprout update van 16 januari 2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

Karin Husslage was hoofdredacteur van Sprout tot april 2015