Geheim recept failliete Oggu in de verkoop

Het recept van Oggu komt in de verkoop. Dat bevestigt de curator. Ook is er aangifte gedaan van diefstal van een server met daarop de administratie.

Volgens ingewijden zou er al geboden zijn op de vier jaar oude receptformule van Oggu. Het recept is ontwikkeld in opdracht van Oggu-oprichters Leonard Freeke en Zeger van Hövell, deels ten tijde van hun gezamenlijke deelname in het Waalse drankbedrijf Spontin. Dat bedrijf ging failliet, waarna de compagnons besloten het recept onder te brengen in Organic Beverages Group en om te dopen tot Oggu.

Freeke vertelde eerder aan Sprout, als winnaar van Challenger 2011, dat de industrie de productie van zijn 100 procent biologische, houdbare frisdrank altijd voor onmogelijk hield. “Ik dreef mijn omgeving tot wanhoop, en kreeg vaak de vraag hoe lang ik hier nog mee door wilde gaan. Maar ik geloofde zo heilig dat het mogelijk was om een natuurlijke frisdrank te produceren zonder conservingsmiddelen en teveel suikers."

Recept vastgelegd bij notaris

"Het recept is bij de oprichting van Organic Beverages Group vastgelegd bij de notaris, op verzoek van de investeerders", zegt curator Rutger van Wijk. "Het recept kan uit meerdere juridische punten bekeken worden, als onderdeel van het intellectueel eigendom en het auteursrecht of als de knowhow van het bedrijf." Als schriftelijk is vastgelegd dat het recept toebehoort aan het bedrijf, dan kan dat een eventuele koper tot op zekere hoogte bescherming bieden tegen copycats.

Een van de 13 investeerders die in Oggu participeerden, Daan de Lara van venture capitalist Finfort, bevestigt dat het recht op het recept nu bij de curator ligt. "Het receptuur zat in de vennootschap, het werd niet als licentie van Freeke afgenomen. Iedereen die daar in geïntereseerd is, kan het nu kopen." Zelf zal hij dat niet doen, zegt De Lara, die gedurende het aandeelhoudersconflict bij Oggu (de oorzaak van het faillissement, ook volgens het faillissementsverslag) tegenover Freeke en Van Hövell stond. "Het is nog steeds een fantastisch product, maar voor mij is het klaar."

'Ook merknaam Oggu is te koop'

Voor wie geïnteresseerd is in zowel het recept als merk: het merkrecht op Oggu valt ook onder het intellectueel eigendom en kan ook worden verkocht, zo meldt Van Wijk. Op dat merk berust wel pandrecht van de Rabobank. Rabobank verkreeg dat recht nadat het samen met Triodos Bank bij de oprichting van Organic Beverages Group een krediet verleende van twee miljoen euro, waarvan tweederde gesubsidieerd is als borg via de BMKB garantieregeling. Het failliete bedrijf heeft deze twee miljoen euro volledig uitgegeven.

De curator heeft naast het merk ook vijf werkplekken, een vergadertafel, computerschermen, promotiemateriaal en een bestelauto van de hand gedaan, middels een veiling. Resteert, afgezien van het recept, nog een oude Engelse melkwagen. Dat lijkt bij lange na niet voldoende om de schuldenlast af te betalen: Oggu noteerde 770.000 euro verlies in 2010, en nog eens ruim 2,8 miljoen euro in 2011. Er staat nog voor iets meer dan 2 miljoen euro open bij crediteuren. 

Aangifte van diefstal en onbehoorlijk bestuur

Curator Van Wijk geeft verder aan Sprout aan dat Freeke aangifte heeft gedaan van diefstal. De server - samen met enkele andere zaken – zijn rond de faillissementsdatum ontvreemd uit de kantoorruimte van Oggu in A'dam. Ook loopt er een routinematig onderzoek naar onbehoorlijk bestuur. "Ik heb daar nog niet naar gekeken, maar men is elkaar wel de zwarte piet aan het toespelen."

Freeke en Van Hövell willen geen commentaar geven op de aangifte, noch op de receptverkoop, zo zeggen ze tegen Sprout. Freeke liet eerder al aan Sprout weten dat hij met Van Hövell aan de start van een nieuw drankbedrijf werkt en zich geen zorgen maakt.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!