Gek van inheemse smaken

Gertjan van Mook (45) kan niet kiezen tussen zijn passies. Daarom combineert hij ze maar. Van Mook alias The Man with the Pan is filmmaker en chefkok.

Van jongs af aan werkte hij in de keukens van de hotels van zijn familie. Later leerde hij filmen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds zijn studententijd speurt hij door Azië, Afrika en Latijns-Amerika naar kruiden en gerechten die in de vergetelheid zijn geraakt. Overal leerde hij lokale gerechten maken, trof hij eeuwenoude recepturen en bijzondere specerijen. Alles wat in zijn pan verdween legde Van Mook vakkundig vast in kunstzinnige korte filmpjes waar je honger van krijgt.
Van Mook: “Eten staat centraal als ik op reis ga. Ik heb een passie voor authentieke smaken. Neem India, daar zijn in elke provincie ruimschoots voldoende kruiden te vinden om tientallen heerlijke smaken te creëren. Maar hier kennen we alleen Indian Curry. En laatst was ik in Suriname, in essentie een waanzinnig diverse en rijke keuken, maar in alle restaurants verpesten ze hun gerechten met bergen Maggi. De kennis over inheemse kruiden en specerijen raakt verloren.”
Daar moest wat aan gebeuren. Na jaren te hebben gewerkt als regisseur, art director en chefkok is de reislustige Van Mook nu neergestreken op het Amsterdamse Westerdokseiland. Onder zijn eigen food label brengt hij bijzondere geïnfuseerde bakoliën, kruidenmelanges en zogenaamde flavorsalts op de markt. Die producten maakt hij op ambachtelijke wijze. “Je kan zeezout branden met kruiden en specerijen, maar ook met bijvoorbeeld kappertjes, wodka, Serranoham, bietjes of augurk. Zo ontstaan er allerlei unieke smaakmelanges. Het zijn mijn smaakherinneringen uit de wereldkeukens die ik door de jaren heen heb leren kennen.”

Kengetallen

Sinds 2008
Omzet: “Geef ik geen informatie over”
Personeel: 2
www.themanwiththepan.tv

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!