Goede vooruitzichten ict-markt

Ondernemersnieuws vandaag: Sanoma investeert in VirtuaGym, ondernemers werken samen aan innovatie en Pocketdeals wordt Dichtbijdeals.

1. Goede vooruitzichten ict-markt

Het ziet ernaar uit dat de Nederlandse ict-markt weer zal groeien in 2013. Waar de markt in 2012 nog daalde met 0,5 procent, wordt voor dit jaar een groei van 0,3 procent verwacht. Met name in de verkoop van apps voor smartphones en tablets zit groei; de softwareverkopen stegen met 2,5 procent in 2012. Brancheorganisatie Nederland ICT verwacht dat die groei dit jaar doorzet. In de dienstverling op ict-gebied, hardware en kantoortechnologie gaat het minder goed; die markten krompen flink afgelopen jaar.

2. Sanoma Ventures investeert in VirtuaGym

VirtuaGym, de startup van broers Paul en Hugo Braam, ontvangt een onbekende investering van Sanoma Ventures. Het fitnessplatform biedt een site en mobiele apps met workouts en voedingsplannen voor particulieren. Daarnaast kunnen gezondheidscentra en personal trainers whitelabel gebruik maken van het systeem. VirtuaGym heeft zo'n 2,5 miljoen gebruikers, en het bedrijf gaat verder internationaal uitbreiden. De investering komt met een perfecte timing, aldus Paul Braam, 'aan het begin van het jaar als veel mensen zich voornemen meer te gaan fitnessen.' Sanoma Ventures is druk de laatste tijd, eerder zagen we ook al investeringen in o.a. Scoupy, Peerby en Truly Yours.

3. Ondernemers werken samen aan innovatie

Voor het eerst in jaren neemt het aantal bedrijven dat met innovatie bezig is, weer toe. Dat blijkt uit het periodiek bulletin van Panteia. Het onderzoeksbureau heeft gekeken naar bedrijven die in de afgelopen drie jaar minimaal één product- of procesinnovatie hebben gerealiseerd. Tussen 2002 en 2007 was dat een percentage rond de zestig procent, maar dat zakte in vanaf 2008, met een dieptepunt van 48 procent in 2011. In 2012 komt het niveau van innovatie weer flink terug, met 58 procent. De toename is vooral te zien bij kleine bedrijven tot negen medewerkers. Ondernemers werken bij innovatie ook opvallend veel samen met andere bedrijven. In 2011 werkte nog eenvijfde van de ondernemers samen aan vernieuwing, en in 2012 eenderde. Een kwart van de mkb-bedrijven geeft aan ‘vernieuwen’ als vast onderdeel van de bedrijfsstrategie te hebben. Dat doen zij vaak niet binnen het eigen bedrijf, maar door middel van uitbesteding of via spin-offs.

4. Dimenco lanceert nieuwe brilloze 3D-technologie

Dimenco, het Challenger 50-bedrijf dat brilloze 3D-technologie ontwikkelt, lanceert deze week op de CES-beurs in Las Vegas haar nieuwe technologie Dimenco Nabla. Dit geeft o.a. betere dieptewerking, betere resolutie en een bredere kijkhoek dan bestaande producten op de markt. “Dimenco Nable opent hiermee de brilloze 3D-tv-markt”, zegt ceo Maarten Tobias in een persbericht. “Dimenco heeft één van de grootste hobbels voor het kijken van 3D zonder belemmeringen weggenomen, en we verwachten dat deze technologie in 2013 op de consumentenmarkt zal komen.”

5. Pocketdeals wordt Dichtbijdeals

Pocketdeals, het bedrijf van 25 onder de 25-onderneemster Karen Raats, gaat samenwerken met Dichtbij.nl van Telegraaf en gaat daarmee Dichtbijdeals heten. Met de mobiele app voor kortingsbonnen kunnen adverteerders gericht lokaal aanbiedingen doen, omdat de app op basis van locatie-informatie weet waar de gebruiker zich bevindt. Raats - die in 2011 al de meerderheid van haar aandelen verkocht aan Telegraaf Media Groep - reageert enthousiast, mede door het vooruitzicht dat 160 accountmanagers van Dichtbij.nl zullen gaan werken aan het binnenhalen van adverteerders in de app. “Erg blij met deze samenwerking en nieuwe mogelijkheden om het concept groots uit te rollen”, schrijft ze op Twitter

6. Helft bedrijven heeft last van cybercrime

De helft van de Nederlandse bedrijven is in 2012 aangevallen door cybercriminelen, blijkt uit een onderzoek van Deloitte onder technologie-, media- en telecombedrijven. Daarbij wijzen de bedrijven met name de schuld toe aan anderen, want de eigen beveiliging vindt 88 procent prima in orde terwijl eenderde van de respondenten vindt dat partnerbedrijven niet genoeg hun best doen op dit vlak. ‘De vraag is niet of je met een cyber aanval te maken krijgt, maar hoe en wanneer je reageert op een aanval’, vertelt Roel van Rijsewijk, security expert bij Deloitte, tegen Accountancynieuws. Hij raadt aan om medewerkers te informeren, trainen en voorzien van de juiste middelen, om ze bewust te maken van risico's als phishing e-mails en het extern opslaan van bedrijfsgegevens.

7. En dan dit: nu ook apps voor in je auto

Op technologiebeurs CES worden deze week allerlei nieuwe snufjes gepresenteerd. General Motors en Ford kwamen beide met apps voor infotainmentsystemen in het dashboard van auto’s. Zo waren er auto-apps te zien van de Wall Street Journal, Amazon en The Weather Channel, aldus Emerce. GM zal naar verwachting in 2014 de eerste auto’s (Buick, Chevrolet) op de markt brengen met nieuwe infotainmentsystemen waar de apps op kunnen draaien. Ford ontwikkelt een systeem waarmee apps kunnen worden geïnstalleerd vanaf een smartphone via bluetooth of een kabeltje. 

 

Tot zover de Sprout update van 9 januari 2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!