Google zit boven Microsoft op de apenrots

Ondernemersnieuws vandaag: opnieuw een toename van faillissementen, Wim van der Leegte als de redder van Born en Google die Mircosoft voorbij streeft in waarde. 

1. Familie Wessels koopt meer aandelen VolkerWessels

Wat is de kracht van het familiebedrijf? Volgens ondernemer Dik Wessels (66) is het de vrijheid om aan de keukentafel beslissingen te nemen. Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van ondernemersfamilie Wessels, heeft 15 procent van de aandelen in VolkerWessels, één van Nederlands grootste bouwbedrijven, overgenomen van CVC Capital. Daarmee is het controlerende belang weer in handen van de Twentse oprichtersfamilie. Die heeft na de aankoop 60 procent van de aandelen. Lees er meer over op de site van het Financieele Dagblad.

2. Opnieuw een toename van het aantal faillissementen 

Het aantal faillissementen is in het derde kwartaal van 2012 opnieuw flink gestegen, zo blijkt uit onderzoek van kredietbureau Dun & Bradsheet. In totaal werden er 2084 faillissementen uitgesproken, een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. In de nutssector en in de landbouw gingen twee keer zoveel bedrijven over de kop. Andere sectoren met veel 'slachtoffers' zijn de transportsector, de horeca en de bouwsector. Met name in de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel en Groningen vond er een meer dan gemiddelde stijging plaats. Wil je weten hoe je een faillissement afwendt? Lees hoe je in 6 stappen een succesvolle turnaround realiseert.

3. Wim van der Leegte 'redt' autoindustrie in Born

De handtekening is gisteren gezet onder de overname van het noodlijdende NedCar. Ondernemer Wim van der Leegte ziet namelijk nog toekomst in de in Born gevestigde autofabriek waar ooit 'Dafjes' werden geproduceerd, maar de laatste jaren in handen was van Mitsubishi. Begin juli maakte VDL Groep, dat ondermeer halffabrikaten en bussen maakt, bekend de fabriek over te nemen. De eerste grote opdracht is al binnen: de productie van Mini's voor BMW. Ook zouden er onderhandeling lopen met Landrover en Jaguar , meldde Van der Leegte tegenover RTL Nieuws. Hiermee blijven 1500 banen gegarandeerd in Born. Wat voor partij haalt Van der Leegte precies binnen met BMW? Lees er meer over in Zo werd BMW groot.

4. Doek valt voor dé makelaar van Oud-Zuid  

De crisis bereikt ook Oud-Zuid in Amsterdam. Het bekende Amsterdamse makelaarskantoor Ter Haar Makelaars heeft zijn faillissement aangevraagd, meldt Quote. Ondernemer Bart ter Haar is de man waar menige BN'er zijn huis kocht. Een gemiddeld pandje kostte er al gauw meer dan een miljoen euro. ‘De kosten waren te hoog voor de huidige markt, elke maand weer was het stressen om zo veel mogelijk transacties te doen', zegt Ter Haar tegen het zakenblad. 

5. Google zit nu boven Microsoft op de apenrots

De werknemers bij Google kunnen in hun handen wrijven, want ze zijn het grootste techbedrijf gemeten in beurswaarde, op Apple na dan. Gisteren steeg de koers van het aandeel van Google opnieuw, waardoor de markkapitalisatie van de zoekmachinereus (249,1 miljard dollar) die van van Microsoft (247,2 miljard dollar) voorbij is gesftreefd. Beleggers zijn lyrisch over het aandeel vanwege het succes van Android. Het besturingsysteem zit inmiddels op bijna tweederde van alle smartphones. Of Mircosoft weer omhoog weet te klimmen? Dat wordt spannend. Het softwarebedrijf lanceert later deze maand Windows 8 en hoopt zo een comeback te maken.  

6. 'Flex-bv is voor magneet voor buitenlandse ondernemers' 

Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, trad gisteren op als 'lindjesknipper' voor de Flex-BV. Hij was in Den Haag om de oprichting van de eerste Flex-BV bij te wonen. Tegenover NUzakelijk liet hij weten echter geen stormloop op de Flex-BV te voorzien. Hij ziet de nieuwe bedrijfsvorm, die het makkelijk moet maken om een BV op te richten, vooral als goede reclame in het buitenland. “Wat ik wel verwacht is dat bedrijven uit het buitenland eerder naar Nederland zullen komen. Ik heb vroeger veel internationaal ondernomen en in het buitenland heerste toch het idee dat het oprichten van een bv hier nogal ingewikkeld was.” Lees ook de column van Sprout-expert Jurjen van Daal over de Flex-BV.

7. En dan dit: het Rode Boekje van Jack Dorsey 

Dat ondernemers in Silicon Valley van gekke dingen houden, is bekend. Zo ook Jack Dorsey, de oprichter van Twitter. Voor de werknemers van zijn nieuwe bedrijf Square, een apparaatje waarmee je creditcardbetalingen kunt doen, heeft hij een Rood Boekje gemaakt. Hierin staan de stelregels waaraan iedereen in zijn bedrijf zich aan moet houden. Het epistel is een verwijzing naar het beruchte Rode Boekje van de communistische leider Mao Zedong, waar mening Amerikaanse student in de jaren zestig nog mee heeft lopen zwaaien. Benieuwd naar zijn hr-wijsheden? Lees er over op Business Insider.   

Tot zover de Sprout update van 2 oktober 2012 . Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?