Haal meer uit je netwerkborrel

Wil je het maximale uit je netwerkborrel halen? Het begint allemaal met effectief contact leggen.

 

Op de verkeerde persoon afstappen, je als hork in een gesprek mengen of juist als fly on the wall  je avond verdoen met wijntjes wegnippen. Volgens Marjolijn van Burik, trainer van Schouten & Nelissen en auteur van het boek ‘Een praatje maken’ valt er nog veel te verbeteren. Als je deze vijf stappen volgt, kom je een eind.

 

Stap 1: Contact zoeken

Bereid je voor. Ga niet als een bezetene op jacht naar visitekaartjes. Kijk rustig welke mensen er allemaal rondlopen. “Men denkt altijd dat iedereen je ziet wanneer je alleen rondloopt. Dat is niet waar”, zegt Van Burik resoluut. “Als individu word je niet tot nauwelijks waargenomen, omdat men vooral met elkaar bezig is. Je kunt dus rustig de tijd nemen op het publiek op je gemak te bekijken.”


Stap 2: Contact maken

Wring jezelf er tussen. “Wanneer mensen in een groep heel dicht bij elkaar staan, dan zijn ze intiem en kun je beter niet inbreken. Is er duidelijk meer ruimte tussen de lichamen, ga dan op zoek naar oogcontact met één van de praters. Wanneer dat lukt, dan zal de groep uiteengaan. Dat is een soort natuurlijk gegeven. Zeg even hallo en begin niet meteen zelf met praten, maar neem wederom even de tijd. Vaak doen we dat niet, omdat we te gespannen zijn.”
 

Stap 3: Praten

Schuw clichématige openingszinnen niet. “Je kunt het in eerste instantie gewoon hebben over het weer en het verkeer. Zelfs over de plek praten waar je bent is prima, als het maar een onderwerp is wat je gezamenlijk deelt met de ander”, aldus Van Burik. “Doordat het oppervlakkig blijft, heb je even de tijd om te kijken welk vlees je in de kuip hebt.” En daarna? Blijf bescheiden. Ga niet lopen zeuren, roddelen en politiek getinte uitspraken spuien. “Praat ook niet te uitgebreid over jezelf. Stel in plaats daarvan liever open vragen. Wees nieuwsgierig.”


Stap 4: Afronden

Netwerkborrels en recepties zijn niet bedoeld om mensen van binnenstebuiten door te spitten. Je deelt kennis, doet inspiratie op en legt de basis voor een waardevol contact. “Geef in de afrondingsfase signalen af dat je zo weer verder gaat. Dat kan bijvoorbeeld door je voeten weg te draaien of wat meer lichaamsafstand te nemen. Wanneer iemand abrupt weggaat, dan wordt dat door een ander niet als prettig ervaren.”
 

Stap 5: Afscheid nemen

Neem altijd afscheid met een compliment: "Leuk je gesproken te hebben." Laat een ander achter met een goed gevoel. Van Burik: “Zeg niet dat je even koffie gaat halen om vervolgens niet meer terug te komen. Dat gebeurt al te vaak.” En wil je het niet bij deze ene ontmoeting laten, dan is het zaak om nu je visitekaartje te overhandigen.