Halal erotiek bij Beate Uhse; Collin crowdfund van start

Ondernemersnieuws vandaag: halal erotica bij Beate Uhse dankzij Amsterdamse startup, oud-bankiers komen met een nieuw crowdfundingplatform en Ajax krijgt Chinese lampenmaker als sponsor.

1. Nieuw: Collin Crowdfund

Mkb'ers met een financieringsbehoefte hebben er weer een crowdfundplatform bij: Collin Crowdfund. Voor leningen van tussen de 50.000 en 2,5 miljoen euro kunnen ze terecht bij het platform, opgericht door twee oud-bankiers en een ICT'er. Bedrijven die een lening aanvragen via het platform worden eerst gescreend en krijgen een coach die hun crowdfunding begeleidt. Collin zegt ook samen te werken met banken, wat de mogelijkheid biedt van een gecombineerde financiering, meldt Nuzakelijk. Eerste leningaanvraag komt van typecursus Typetuin.

2. DNB: 'pas op met Bitcoin'

De Nederlandsche Bank is nog steeds geen fan van bitcoins: nu waarschuwt de toezichthouder dat banken en betaalinstellingen zich er bewust van moeten zijn dat ze integriteitsrisico's lopen omdat zij de identiteit van partijen die virtuele valuta aan- of verkopen onvoldoende kennen. Coincourant.nl heeft dat uit een DNB-nieuwsbrief opgepikt, die pas morgen verstuurd wordt maar per ongeluk al op de website van de toezichthouder te lezen was. Volgens DNB zijn bitcointransacties niet of nauwelijks herleidbaar tot fysieke personen, en zijn ze daarom aantrekkelijk als schakel in een witwasproces. Die anonimiteit heeft gevolgen voor banken die relaties hebben met bedrijven die in bitcoin handelen.

3. Chinese sponsor Ajax

Het Chinese ledbedrijf Sengled heeft een sponsordeal met Ajax gesloten voor de komende drie jaar. Dat meldt Ajax dinsdag. Over de financiële aard van de deal is niets bekend gemaakt. Met het sponsorship wil Sengled zijn naam vestigen in Europa, in de hoop er zijn Pulse te verkopen: een nogal merkwaardige combinatie van een draadloos led-peertje met ingebouwde speakers.

4. StartupBootcamp voor E- en M-commerce

Startupbootcamp heeft de inschrijving geopend voor een acceleratorprogramma, gericht op startups in de e-commerce en m-commerce. Vanaf half oktober gaan twee handenvol startups aan de slag in het hoofdkantoor van Vodafone in Amsterdam, met 15k cash en een netwerk van mentoren en partnerbedrijven. De organisatoren zijn onder eer op zoek naar startende betaalproviders, online marketeers, mobiele advertentiebedrijven en verwachten honderden aanmeldingen.

5. Halal erotiek bij Beate Uhse      

De Amsterdamse startup El Asira, die zich met lingerie, bodylotions en andere artikelen voor sensual wellness richt op moslims, heeft een joint venture gesloten met eroticagigant Beate Uhse. Het Duitse bedrijf wil zich richten op de groeiende markt voor moslims. Abdelaziz Aouragh begon in 2012 met El Asira en had al vrij snel contact met de Nederlandse ceo van Beate Uhse. Over 2 weken lggen de eerste artikelen die voldoen aan alle islamitische voorschriften in de winkels.      

6. Aon sponsort Jong ondernemen

Verzekeringsbedrijf Aon wil jongeren aan het ondernemen krijgen. Daarvoor gaat het samenwerken met Stichting Jong Ondernemen, die in het voortgezet onderwijs programma’s als YES! (Young Entrepreneurs at School) draait. Aon zet medewerkers in om de jongeren te begeleiden. Door de samenwerking kunnen komend schooljaar zo’n 360 leerlingen, in eerste instantie in zogenoemde ‘achterstandswijken’ in grote steden, het programma volgen. Onder begeleiding van een docent en externe begeleider runnen de deelnemers – binnen de meeste programma’s – een jaar lang hun eigen bedrijf.

7. En dan dit: 'zelfrijdende auto over 4 jaar op de weg'

De eerste zelfrijdende auto's kunnen in 2018 de weg op. Dat zei Carlos Ghosn, de president van Renault en Nissan, gisteren in Parijs.  'Het probleem is niet zozeer de techniek, maar vooral de wetgeving. De grote vraag is: wie is er verantwoordelijk voor het gedrag van de auto? Zeker als er niemand meer achter het stuur zit'. Ghosn verwacht dat Frankrijk, Japan en de V.S. voorop zullen lopen en in 2020 tot commerciële exploitatie zullen komen.

Tot zover de Sprout update van woensdag 4 juni. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!