Heineken uit de Quote 500; Bijtellingsplan 3 naar de Kamer

7 need to knows dinsdag

Ondernemersnieuws vandaag: Wiebes komt met zijn derde bijtellingsplan, bootjesdeelsite Barqo gaat crowdfunden en Charlene Heineken voert niet langer de Quote 500 aan.

1. Sendcloud wint Rising Star-award

25 onder de 25-ondernemers Rob van den Heuvel, Bas Smeulders en Sabi Tolou hebben met SendCloud de Rising Star Award 2014 gewonnen, een onderscheiding van Deloitte voor de beste nieuwkomer onder de Nederlandse technologiebedrijven. SendCloud maakt het verzenden van paketten makkelijker en werd als beste beoordeeld vanwege zijn innovatiekracht, de schaalbaarheid en zijn omzetpotentie. Behalve de Rising Star deelde Deloitte ook de Fast50 Award uit aan de snelste techgroeier. Dat werd dit jaar Greenpeak, met een omzetgroei van 8757% over vijf jaar.

2. Charlene Heineken uit Quote 500

Charlene de Carvalho-Heineken voert niet langer de rijkenlijst Quote 500 aan, die het blad dinsdagmiddag bekendmaakt. Het blad schrapte de miljonairs en miljardairs die in het buitenland staan ingeschreven, waardoor Randstad-oprichter Frits Goldschmeding (3,2 miljard euro) op 1 is beland. De in Londen woonachtige De Carvalho-Heineken is nog altijd goed voor 7,3 miljard. In radio-programma Dit is de nacht verklapte Quote-hoofdredacteur Mirjam van den Broeke alvast dat de nummer 2 uit de Quote 500 een 'erfgenaam van een retailer in huishoudelijke artikelen' is. Dat moet wel Els Blokker zijn, weduwe en erfgenaam van Jaap Blokker.

3. Barqo gaat crowdfunden

Botendeelplatform Barqo gaat (ook) internationaal groeien. Via Leapfunder proberen Floris van Hoogenhuyze, Thijs Janssen en Sebastian de Groot daarvoor in eerste instantie 60.000 euro op te halen, bij succes volgt er een tweede ronde voor 140.000 euro. Ondertussen hebben de Amsterdammers hun site ook in het Engels vertaald, met het oog op het presenteren van hun concept tijdens techconferentie Websummit, deze week in Dublin. Onlangs had Barqo een akkefietje met Amsterdam, dat het concept van Barqo illegaal vond. De betrokken wethouder doet volgens Barqo 'voor het vaarseizoen van 2015’ een uitspraak over de kwestie.

4. Ook reisstartup crowdfundt via Leapfunder

Crowdfundingplatform Leapfunder komt goed op stoom: de Nederlandse reisstartup Favoroute.com heeft er in twee maanden 115.000 euro opgehaald; 230% van het minimumbedrag. Met dit bedrag wil Favoroute reizigers zelf een interactieve reisgids laten bouwen die via een app te raadplegen is. Oprichtster Frederieke Wolter: 'We zijn nu bijna 3 jaar bezig en dit geeft net het zetje in de rug dat we nodig hebben om verder te komen'.

5. Wiebes stelt bijtellingsplan weer bij

Staatssecretaris Wiebes komt met zijn derde plan voor de fiscale bijtelling voor bedrijfsauto's aan: in plaats van vijf, komen er vier tarieven en zeer vervuilende auto's worden iets duurder. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. Volledig elektrische auto's blijven in 2016 4 procent bijtelling betalen. Voor (plugin hybride) auto's gaat de bijtelling naar 15 procent. Gewone zuinige auto's gaan naar een tarief van 21 procent, wagens met een uitstoot van meer dan 105 gram CO2/km komen al in het hoogste 25 procentstarief.

6. Amerikaanse winkel zet robots in

De Amerikaanse doe-het-zelfwinkelketen Lowe’s zet in San Jose vier robots in om zijn klanten te helpen. De robots zijn voorzien van wielen en 3D-camera’s met identificatiesoftware. Hierdoor kunnen zij zelf door de winkel bewegen, op zoek naar klanten die hulp nodig hebben. Het zijn rijdende zuilen die aan voor- en achterzijde zijn voorzien van interactieve schermen. Hierop kunnen consumenten hun vraag of gewenste product typen. Vervolgens vertelt de robot hen het antwoord of wijst deze hen de weg.

 

7. En dan dit: Rocket Internet doet ook de was

Helpling regelt al massa's huishoudelijke hulpen, vertelde oprichter Benedikt Franke vorige week tijdens Challengerday. De was en strijk laat startupfabriek Rocket Internet over aan een andere starter: Zipjet. Deze week is die gestart in Londen. Via de app laat je je was ophalen en gestreken terugbezorgen. Per overhemd betalen de eerste klanten 1,75 pond. Net als Helpling belooft Zipjet de Uber te worden van - in zijn geval - de vuile was. En ook dit keer dreigen de Samwerbroertjes handenvol startups die hetzelfde al doen, weg te blazen.

Tot zover de Sprout update van dinsdag 4 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.