Het imperium van Henk Keilman wankelt

Ondernemersnieuws vandaag: het imperium van Henk Keilman wankelt, de concessies in het regeerakkoord en het stemmen voor de Challenger50-publieksprijs is begonnen.

1. VDD en PvdA presenteren regeerakkoord 

Mark Rutte en Diederik Samson gaan ‘Bruggen bouwen’. De titel van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA belooft een vergaande verbouwing van de verzorgingsstaat, woningmarkt en ook de arbeidsmarkt. Beide partijen hebben hun achterban dingen uit te leggen. Belangrijke concessies van de VVD: de hogere inkomens gaan er relatief harder op achteruit en ook wordt de hypotheekrenteaftrek voor bestaande huiseigenaren afgebouwd. De PvdA moet biechten bij werklozen en ouderen. Zo belanden uitkeringsgerechtigden veel sneller van de WW in de bijstand en gaat de pensioenleeftijd versneld omhoog.  Wil je weten wat het akkoord voor de ondernemer betekent? Lees het op Sprout.nl.

2. Phil Libin (Evernote) over preferente aandelen

Op de website van Inc staat een column van Phil Libin, de ceo van notitieapp Evernote, dat dankzij recente investeringen een marktwaarde heeft van één miljard dollar. Hij gaat in op de vraag: is mijn bedrijf werkelijk meer dan de New York Times waard? Die krant heeft namelijk een marktkapitalisatie van iets onder die van Evernote. Nee, natuurlijk niet, is het antwoord dat hij geeft. Er zijn manieren om de waarde van je bedrijf op te krikken. Daarvan is het weggeven van preferente aandelen - investeerders geven je nog meer geld door bijvoorbeeld dividendrechten weg te geven - er één van. Kijk daarmee uit, is het advies van de serie-ondernemer. Je blijft berooid achter. Libin heeft ook een opmerkelijke kijk op zijn bedrijfscultuur. Lees er meer over in dit Sprout-interview.

3. Imperium van Henk Keilman wankelt  

Het zakenimperium van Henk Keilman staat er slechter voor dan gedacht, zo meldt het Financieele Daglad. De ondernemer, die het faillissement van zijn RIG Investements vandaag voor het gerechttshof Amsterdam gaat aanvechten, zei eerder dat hem een groot onrecht was aangedaan. Onder RIG Investment hangen direct en indirect 57 van Keilmans bv's, ongeveer de helft van het aantal bv's waaruit zijn zakenimperium is opgebouwd. Uit het verslag van de curator blijkt dat er hoge schulden zijn:  6 miljoen euro aan preferente crediteuren en ruim 11 miljoen euro aan concurrente crediteuren. Ook zijn er jaarrekeningen te laat gedeponeerd en is die over 2010 tot op de dag van vandaag niet gepubliceerd. Tevens is het bedrijf dat zorg draagt voor alle servers failliet. "Als gevolg van het wegvallen van genoemde diensten is de continuïteit van RIG en de RIG-groep ernstig in gevaar", schrijft de curator.

4. Innovatiefonds MKB in trek   

Sinds de start begin dit jaar is er al voor 40 miljoen euro geïnvesteerd vanuit Innovatiefonds MKB+. Dat meldt Nuzakelijk. In totaal hebben vijf investeringsfondsen 16 miljoen euro gekregen en is 24 miljoen direct in innovatieve ondernemingen gestoken. In totaal is ruim 500 miljoen euro beschikbaar in de periode tot en met 2015. Het geld uit het innovatiefonds is bedoeld voor ondernemers die vernieuwende producten en diensten op de markt brengen. Ze moeten het geld terugbetalen als hun innovatie ook daadwerkelijk een succes wordt.

5. Ondernemer ziet verkoop NCOI stranden

Het meest succesvolle opleidingsinstituut van Nederland stond in de verkoop, maar is daar nu weer uitgehaald. Ondernemer Robert van Zanten wilde zijn huid te duur verkopen, zo meldt het Financieele Dagblad. Van Zanten had de hulp van Wilco Jiskoot, ex-ABN Amro, ingeschakeld om NCOI te verkopen. Met een chique bank als Bank Oyens & Van Eeghen, waar de gerenommeerde bankier aan verbonden is, kan het niet misgaan, toch? Het plan om een biedindstrijd te ontketenen viel echter in het water. "Er zijn een paar onbegrijpelijke beoordelingsfouten gemaakt", zegt een bron tegen het FD. De NCOI zou zijn ambitieuze winstprognose niet goed hebben kunnen onderbouwen. Daarmee was de bodem onder de vraagprijs weg. 

6. Stoelendans bij Apple

Dit is geen goed teken. Apple-ceo Tim Cook knikkert twee van zijn belangrijkste mensen uit zijn team. Scott Forstall, die Hoofd IOS is, en John Browett, hoofdverantwoordelijk voor retail, hebben ontslag gekregen. Dat meldt The Wall Street Journal. Er zouden 'cruciale fouten'  zijn gemaakt door de topbestuurders. Het ontslag komt op een moment dat Apple onder druk staat vanwege een met veel kritiek ontvangen nieuw besturingssysteem.  

7. En dan dit: Wie wordt volgens jou de Sprout Challenger van 2012?

Drie ondernemers zullen op 6 november tijdens de Challengerday in de Beurs van Berlage in Amsterdam de jury proberen te overtuigen om uitgeroepen te worden tot Challenger van 2012. Maar wie ontvangt op die dag de Challenger50-publieksprijs? Dat bepaal jij! Maak je keuze uit de 50 meest uitdagende ondernemers van 2012 en stem. Ga naar de overzichtspagina en breng je stem uit.

Tot zover de Sprout update van 30 oktober 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!