Het schoonpoetsen van je Google- cache en blazoen

Het zal je maar gebeuren. Je zet info over je rechtszaak online, de tegenpartij wil dat verwijderen en de rechter besluit dan ook nog dat je de info binnen twee dagen uit het Google-cachegeheugen moet halen. Maar wat als daar niets is te vinden?

Het zit Bernard Hulsman, eigenaar van het wiki-hosting bedrijf Wikiation, niet echt mee. Hij had een wiki-programmeur aan het werk gezet, maar was niet tevreden. Dus wilde hij een deel van zijn geld terug. De programmeur weigerde en de zaak kwam vorig jaar voor de rechter. Die wees de vorderingen af, tot grote frustratie van Hulsman. Die meende dat de rechter zich onvoldoende had verdiept in de zaak. Een wrakingsverzoek werd niet gehonoreerd.

Hulsman besloot niet in hoger beroep te gaan, maar de zaak samen te vatten op een eigen website RechtInNederland.nl. Hier kon iedereen de oorspronkelijke processtukken inkijken, met commentaar in de vorm van hoor- en wederhoor, zowel van Hulsman als van de programmeur. Ten minste, dat was de bedoeling.

Google schriftelijk verzoeken

Zijn opponent was echter not amused. Die wilde dat de processtukken zo spoedig mogelijk van de site zouden worden gehaald. Toen Hulsman weigerde, kwam de zaak weer voor de rechter. Die vonniste dat met de hoogste spoed, en wel binnen twee dagen en met een dwangsom van zeker 500 euro per dag, de informatie van de site en uit Google cache moest worden verwijderd.
In het cachegeheugen van Google blijft informatie staan ook als de site niet bereikbaar is. Dat kan soms handig zijn, maar niet altijd, zeker als er foutieve of beledigende informatie staat. Google haalt die gegevens niet zomaar weg. Je moet schriftelijk een verwijderingsverzoek indienen.

>> Lees ook: Leren leven met negatieve publiciteit

Het geheugencache duikt de laatste jaren nogal eens op in allerlei rechtszaken. Zo moest de eigenaresse van een Nederlandse webwinkel  in 2007 bewust grievende uitlatingen over een klant uit de cache verwijderen.

In de meeste gevallen zal de rechter oordelen dat er bij gedaagden een zogenoemde inspanningsverplichting rust. Dat is juridisch wat anders dan een resultaatsverplichting. In het eerste geval hoeven de publicaties namelijk niet te zijn verwijderd door Google, zolang je maar kunt aantonen dat je de moeite ervoor hebt gedaan. Vorig jaar werden gedaagden in een andere zaak veroordeeld tot de betaling van 25.000 euro omdat ze te weinig hadden gedaan om aan het vonnis gehoor te geven.

Google Webmaster Tools

De cache kan onvindbaar worden gemaakt door de URL te laten verwijderen via Google Webmaster Tools. Ook zijn websites zo in te stellen dat pagina’s die niet terug mogen komen in de zoekresultaten. Dat is dan misschien verstandig voor informatie die nogal gevoelig ligt.

>> Lees ook: Ontgoogle jezelf (1/2)

Hulsman heeft echter een heel ander praktisch probleem. Hij heeft geen informatie van zijn site in het cachegeheugen kunnen aantreffen. In een poging om toch aan het vonnis te voldoen heeft Hulsman op zijn site een beloning uitgeschreven van meer dan 1000 euro voor diegene die aan kan wijzen waar de Google cache staat.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!