Hoe je ondanks de hitte tóch goed kunt thuiswerken

hittegolf

Thuiswerken mag dan het nieuwe normaal zijn, klimaatverandering is dat óók. De combinatie van die twee factoren is tijdens een hittegolf niet bepaald ideaal. Hoe maak je er tóch het beste van? We geven je zes tips om de hitte werkend te doorstaan.

Werknemers der Lage Landen, u staat er dezer dagen geheel alleen voor. Door de coronapandemie werken alle kenniswerkers van het land vrijwel uitsluitend thuis, en werkgevers hoeven aanpassingen ter verkoeling van de werkplek niet te vergoeden, zo blijkt.

Hoe zorg je ervoor dat je deze combinatie van isolatie en straffe verhitting zonder kleerscheuren doorkomt? Sprout was Sprout niet als wij je niet konden voorzien van een degelijk pakket aan tips. Deze tips zijn zowel voor werknemers als werkgevers bedoeld, want ja: we zijn allemaal mens – probeer daar maar eens een speld tussen te krijgen.

1. Ven-ti-la-tie!

Werk je dezer dagen nog steeds zonder ventilator? Dan heb je ongetwijfeld – letterlijk – een inner coolness. Omdat de meesten van ons doodgewone stervelingen zijn, raden we je aan om als de wiedeweerga een ventilator te kopen. Tip: koop niet van die oude rotzooi, maar bestel meteen een goede die jaren meegaat. Klimaatverandering is, of we het nou willen of niet, het nieuwe normaal.

Goed, airco kán ook, maar je kunt ook overdrijven: we leven niet in de Verenigde Staten. Volgende week regent het weer, bij wijze van spreken. Heb je een ventilator, dan kun je er wel twee koelelementen aan bevestigen, om hetzelfde effect te bereiken als dat van een airco.

2. Het nut van hydratatie

Het lijkt zo simpel, maar velen doen het onvoldoende: hydrateer! Drink niet alleen koffie, maar ook voldoende water. Een teveel aan koffie onttrekt water aan je lichaam, terwijl je dit door water te consumeren juist weer aanvult. Grappig feitje: ‘stay hydrated’ is trouwens de nieuwe ‘stay safe’, oftewel de nieuwe manier om je zakelijke mails af te sluiten – je zou maar eens een trend missen.

3. Pan water onder je bureau

Wil je het warm krijgen, dan is het belangrijk dat je warme voeten krijgt. Andersom geldt dit ook: koude voeten zorgen ervoor dat je afgekoeld blijft. Een pan met koud water onder je bureau zetten, doet wonderen. Het is een gratis, eenvoudige manier om een voetenbad te creëren.

4. Investeer in zonwering

Zodra de zon in je kamer schijnt, warmt je kamer automatisch op. Een goede luxeflex, zonnescherm of parasol kan hier veel aan veranderen. Het laten installeren van een goede zonnewering mag je dan misschien enkele honderden euro’s kosten, het is een goede investering, aangezien dit bepaald niet de laatste warme zomer zal zijn die je meemaakt. Heb je een koophuis, dan is het sowieso aan te raden. Je verhoogt er de waarde van je woning mee.

5. Geen driedelig pak

Draag, bij wijze van spreken, geen driedelig pak thuis, maar doe eerder het tegenovergestelde: korte broek, hesje aan, misschien werk je zelfs liever in je zwembroek dezer dagen. Je collega’s zal het allemaal weinig schelen, zolang jij je werk maar doet. En dat gaat nu eenmaal beter als je zo luchtig mogelijk gekleed bent.

6. Sluit je deuren

Heb je een deur die open kan naar bijvoorbeeld je balkon of tuin? Het is verleidelijk om die gedurende de hele dag open te houden. Toch is dit af te raden, omdat het buiten waarschijnlijk warmer is dan binnen. Koester die – zeer relatief – koude lucht en laat de hitte niet nog verder je woning veroveren. Tip: zet ‘s avonds juist al je deuren open, aangezien het dan binnen vaak warmer is dan buiten.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl