Hoe Tony Robbins impact had op deze drie Nederlandse ondernemers

Tony Robbins

De Amerikaanse positiviteitsgoeroe Tony Robbins vertoont volgende maand zijn kunsten in Nederland. Drie Nederlandse ondernemers vertellen hoe Robbins hun motiveerde en nieuwe inzichten gaf. ‘De energie van die man is bijna verslavend.’

Wat is de overeenkomst tussen Ali B., Boef, Charlotte van ‘t Wout, Joel Beukers, Evelien Hölsken (Free a Girl), Mark Tigchelaar, Jorg Ruis (Culture Builders) en Klaas Kroezen (WUA)? Deze Nederlandse artiesten en ondernemers lieten zich allemaal inspireren door Tony Robbins.

Robbins begon met het helpen van mensen die wilden stoppen met roken, en werd uiteindelijk coach van mensen zoals Bill Clinton, Oprah Winfrey en Reid Hoffman (LinkedIn). De steenrijke goeroe nadert de 60, maar zijn seminars zijn nog regelmatig 16 uur durende marathonsessies.

Zo bouwde de Amerikaan ook ver buiten de VS een aanhang op. We vroegen drie Nederlandse ondernemers naar de impact van Robbins op hun leven.

1. Evelien Hölsken (Free a Girl)

Voor Evelien Hölsken was 2018 een “bizar jaar”, waarin ze 6 seminars van Tony Robbins bezocht, voornamelijk in de VS. Haar Tony Robbins-carrière begon twee jaar geleden in Londen, waar Hölsken het Unleash the Power Within-seminar bezocht. Inmiddels zit ze als platinum member zo’n beetje op de eerste rang. en was ze vorig jaar een van de gasten op Robbins verjaardag in Sun Valley (Idaho), waar hij een van zijn zeven huizen heeft.  

Hölsken is oprichter van Free a Girl, een non-profit waarmee ze zich als ‘hardcore ondernemer’ inzet voor het wereldwijd bevrijden meisjes uit de prostitutie.

Ze geeft toe, de dagenlange seminars van Robbins zijn soms een beetje over the top. Maar zijn energie is “bijna verslavend”. “Die man is briljant. Elke situatie is anders, het zijn dingen die je niet kan instuderen, maar hij heeft overal een advies voor.”

Het is af en toe net alsof je op een house feest bent beland

Als bezoeker weet je nooit precies hoe laat de seminars van Robbins eindigen. “Dat is ook zijn strategie. Zodat je uit een soort veilige omgeving komt. Het is altijd onwijs koud, zo'n 16 graden, om te zorgen dat je geest helder blijft. Maar wel met veel muziek, dansen, knuffelen en high fives. Het is af en toe net alsof je op een house feest bent beland. Ik moest daar als ‘Hollander’ aan wennen, maar je hebt geen keuze: of je gaat all the way, of je gaat weg. Iedereen zit daar met hetzelfde doel.”

Of de deinende massa aan de voeten van de boomlange Amerikaan de indruk kan wekken van een sekte? “Ik heb dat niet zo ervaren. Je ziet het wel een beetje bij een aantal members, vooral Amerikanen, dat ze meteen met hem op de foto willen. Daar zijn wij als Nederlanders iets nuchterder in. Die groep ziet zichzelf ook als familie. Dat heb ik helemaal niet, en je hoeft er ook niet aan mee te doen. Maar het zijn echt allemaal goede ondernemers die geïnspireerd raken door zijn manier van kennis delen, energie uitstralen en vooral heel groot denken.”

 

Wil jij Tony Robbins live zien?

 

Je moet dus wel open staan voor ‘Amerikaans’ groot denken, waarin niks te gek of te groot is. “Hij is heel erg van het stoppen met negatieve gedachten. Stop met zeuren over dingen en zorg voor f*cking discipline. Je strategie kan veranderen, maar het doel moet hetzelfde blijven .Ga door tot het lukt. Daar geloof ik ook in. Dat je discipline hebt en fysiek gezond bent. En kom uit je comfortzone. Doe dingen die je heel eng vind. Dan zul je als mens en als organisatie groeien.”

De seminars van Robbins gaan over persoonlijke ontwikkeling en groei, maar voor Hölsken is haar lidmaatschap ook vanwege het netwerk van grote zakelijke waarde. “Een van de belangrijkste dingen die ik daar heb geleerd is proximitiy is power. Je ontmoet mensen die jij inspirerend vind, en die het in jouw sector misschien beter doen. Zorg dat je daarbij in de buurt komt en van hen kan leren.”

Vanwege de vele (potentiële) donateurs die Hölsken via het netwerk van Robbins in de VS kan aanboren, en om te zorgen dat donaties onder de fiscale stimuleringsregels van de Amerikaanse overheid vallen, opende ze ook een kantoor in Palm Beach (Florida). Het kantoor wordt geleid door een andere platinum member.

Robbins had ook op een directe - en confronterende - manier impact op Hölsken. Tijdens een groepsgesprek bij Robbins thuis vertelde Hölsken, ook aan de andere vermogende aanwezigen in de ruimte, dat het mooi zou zijn als iedereen een bepaald percentage van zijn rijkdom af zou staan aan een maatschappelijke organisatie. “Zodat ik er niet voor hoef te bedelen. Dat vond hij belachelijk, ‘geef die mensen vrijheid’, zei hij.” Denk op een andere manier, geloof in jezelf en in je creativiteit, spoorde Robbins Hölsken aan.

Ik hoorde niet wat ik wilde horen

“Ik raakte geïrriteerd, het was geen leuk moment. Ik hoorde niet wat ik wilde horen.” Maar tijdens een andere sessie hoorde Hölsken dat er in India ook een groot parkeerprobleem is. Wat als zij een model kon bedenken waarbij zij investeerders vindt voor parkeerplekken, en mensen uit de prostitutiewereld daar een werkplek kan geven?

“Ik moet een social enterprise starten”, dacht Hölsken, “en dat heb ik gedaan. Ik heb geleerd op een andere manier naar ondernemen te kijken. Niet afhankelijk zijn van anderen, maar eigen businessmodellen ontwikkelen.”

Charlotte van ‘t Wout (ondernemer, spreker en vlogger)

Charlotte van 't Wout

Als het over Tony Robbins gaat mag je Charlotte van ‘t Wout best een fangirl noemen. Van ‘t Wout, onder andere eigenaar van vergaderplek Spot (4 locaties), maakte net als vele anderen kennis met het fenomeen Robbins door het zien van de documentaire I am not your Guru (trailer). Sindsdien ging ze naar drie events van Robbins, waarvan een van meerdere dagen (Unleash Your Destiny).

“Ik moest er in eerste instantie een beetje aan wennen. Het is een enorme man, met een wat vreemde stem. Maar hij zegt hele goede dingen. Ik vond het misschien te motivational guru-achtig. Als je de beelden bekijkt dan kan het de indruk wekken van een sekte. Ik dacht dat is niet mijn type.”

Maar de manier waarop Robbins over mindset praat overtuigde Van ‘t Wout: “Ik besef me nu hoe bepalend dat is voor alles. Hij gebruikt NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren, red.) voor de boodschap dat je zelf de baas bent over je eigen leven, en dat je met een goede mindset alles aankunt. Ga niet in een slachtofferrol zitten. Dat is echt waar, heb ik gemerkt. Dat je de verhalen verandert die je jezelf vertelt. Die modellen werken als een tierelier. Zo word je vanzelf fan.”

Hoe Amerikaanser hoe beter, lekker positief

Van ‘t Wout was altijd al “gek van VS”, en studeerde daar ook. “Mensen in Nederland ergeren zich soms aan Amerikaanse dingen. Daar heb ik geen last van. Hoe Amerikaanser hoe beter, lekker positief.”

En de events van Robbins zijn inderdaad in alles gericht op sales en upselling. “Dat stuit veel mensen tegen en de borst, erkent Van ‘t Wout. “Je hebt bijvoorbeeld al 7.000 euro uitgegeven voor een ticket, en dan word je alsnog bestookt met volgende events of cd’s. Maar ik vind het zelf weer interessant hoe hij dat doet, en leer ervan.”

Van ‘t Wout noemt als voorbeeld de befaamde ‘vuurloop’, waarbij Robbins-gangers en masse over gloeiende kolen lopen (en die Van ‘t Wout ook zelf deed). Dat is ook commercieel heel handig, zegt zij. “Iedereen heeft het erover en vertelt het aan anderen. Ik vind dat niet erg. Ik luister liever naar iemand die succesvol is in wat hij doet.”

“Wat ik het knapste vind is dat Robbins best abstract thema’s, zoals een ‘slachtofferrol’ binnen 10 minuten met een helder model kan aanpakken en veranderen. Veel beter dan urenlang over een probleem praten met een therapeut. Hij is heel spiritueel, maar dat verpakt hij in een hele praktische en toegankelijke manier.”

Je ziet dingen niet als tegenslagen maar als leerpunten

Volgens Van ‘t Wout is Robbins een meester in het verzamelen en interpreteren van bestaande inzichten. “Hij pakt alle theorieën en stopt het in zijn eigen modellen. Het is niet dat hij het allemaal bedenkt, maar vat het vooral goed samen.”

Van ‘t Wout snapt dankzij Robbins nu beter waar haar ‘blokkades’ zitten. “Als het nu niet lekker gaat wijs ik niet op anderen, zoals een teamlid of leverancier. Ik kijk altijd naar mezelf. Dan groei je sneller. Je ziet dingen niet als tegenslagen maar als leerpunten.”

Jorg Ruis - Culture Builders

Jorg Ruis besloot dankzij de inspiratie die hij opdeed bij Tony Robbins om zijn eigen bedrijf te beginnen. Met Culture Builders helpt hij nu bedrijven een goede bedrijfscultuur te creëren (met een filosofie die hij ook uitdraagt via een YouTube-kanaal).

Ruis bezocht zijn eerste Robbins-event op aandringen van zijn vrouw, die een YouTube-kanaal heeft over geluk en bewustzijn. Best prijzig zo’n kaartje, dacht Ruis, maar geluk bij een ongeluk: het hotel maakte niet uit, “want je bent er toch van 7 tot 1 uur. Het was vier dagen madness.”

We houden onszelf stiekem ook een beetje klein

Of dat ‘Amerikaans’ is? “We lopen als Nederlanders niet snel naast onze schoenen, maar we houden onszelf stiekem ook een beetje klein. Amerikanen kunnen zichzelf heel goed pitchen.”

Ruis belandde op een event waar om zeven uur ‘s ochtends massaal ge-high-five’d werd (en kwam daar ook een Nederlandse ondernemer tegen die acht van zijn medewerkers had meegenomen). “Dan denk je wel even, wow, dit is wel heel enthousiast, ik moet even opwarmen. Binnen twee uur sta je zelf ook te high five’n en mee te dansen. Dat kan van een afstand een beetje gek overkomen. Maar het zijn allemaal achievers, en je krijgt zoveel aangereikt, dat je er ook iets mee doet.”  

Voor Ruis kwam het hoogtepunt op de derde dag van het event, toen Robbins het publiek aan het werk zette met de Dickens-methode (een aanpak die ook mensen als Tim Ferriss overtuigde). Bij die oefening, gebaseerd op het verhaal “A Christmas Carol’, moet je beperkende overtuigingen in je verleden, heden en toekomst benoemen.

Iedereen heeft zo een ‘verhaal’, waar acties uit voortkomen, zegt Ruis. Maar als dat verhaal je niet meer dient, wordt het een beperkende overtuiging. ”Dat alles tegen je is en je altijd pech hebt, bijvoorbeeld. Dan gebeuren er ook continu dingen die je daaraan kan toeschrijven.”

Ik kwam erachter dat ik tegen m’n limiet aan zat

“Een beperkende overtuiging die ik zelf had, is dat ik altijd moet zwoegen en keihard moet werken om succes te hebben. Zo’n beperkende overtuiging kan je een tijdje helpen, maar ik ging er zo ver in dat ik drie keer bijna een burn-out had. Ik kwam erachter dat ik tegen m’n limiet aan zat.”

Een andere beperkende overtuiging voor Ruis was dat hij dacht dat hij altijd de ‘nummer 2’ in een bedrijf zou zijn. Ruis klom eerder bij MessageBird en The Next Web op tot in de directie, maar zat er ‘als een soort ondernemer in’. Ruis: “Alsof het mijn eigen bedrijf was. Ik kwam erachter dat ik bang was om ‘nummer 1’ te worden. Ik durfde blijkbaar niet te kiezen om zelf mijn eigen bedrijf te kiezen.”

“Ik had daarvoor een apart ‘verhaal’: ik ben loyaal, ik heb een goed moment nodig voor een eigen bedrijf en ik ben geen ondernemer. Ik weet nu dat veel ondernemers helemaal niet dachten dat hun idee ‘het beste’ was. Je hebt een idee en je gaat er gewoon aan werken.”


Op 20 t/m 24 juni is Tony Robbins in Amsterdam voor zijn 5-daagse Business Mastery-programma

Bovenste foto: Getty Images

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl