Zo laat Confocal.nl R&D-afdelingen haarscherp zien

Holland in the Valley: Mariliis Tark-Dame (Confocal.nl)

Microscoop-startup Confocal.nl brengt gedetaillieerde beelden binnen handbereik van R&D-afdelingen die daar voorheen geen budget voor hadden. COO Mariliis Tark-Dame vertelt hoe zij de switch maakte van de wetenschap naar het runnen van een bedrijf.

Als wetenschapper ligt een carriere als ondernemer niet voor de hand, erkent Mariliis Tark-Dame. “Maar als je een goede uitvinding in handen hebt, je ziet de waarde daarvan en je wil daarmee impact maken, dan doe je dat gewoon.”

De in Estland geboren Tark-Dame studeerde gentechnologie en kwam naar Nederland om onderzoek te doen aan de Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar sloot zij zich als COO aan bij Confocal.nl, een startup (in 2016 opgericht door Peter Drent en  Erik Manders) die onderzoekers met een relatief bescheiden budget voorziet van een haarscherpe microscoop. 

Dat doet Confocal.nl met een geavanceerde scan-module, die wordt aangesloten aan bestaande microscopen van fabrikanten als Nikon, Olympus en Zeiss. Op die manier kunnen ook relatief kleine R&D-afdelingen hun apparatuur upgraden naar een microscoop met zeer gedetailleerde en gevoelige afbeeldingen van moleculen, DNA-cellen, chromosomen, neuronen en andere voor het menselijk oog onzichtbare elementen.


De module van Confocal.nl in bedrijf

#Winning

Holland in the Valley
Deze serie kwam tot stand in samenwerking met het consulaat-generaal in San Francisco, dat Nederlandse ondernemers met het programma Holland in the Valley helpt bij hun sprong naar de Amerikaanse markt. Overweeg je die stap ook? Raadpleeg dan het Silicon Valley Playbook.

Confocal.nl werd eerder dit jaar verkozen tot een van de tien beste wetenschappelijke startups van Nederland. Als beloning reisden die ondernemers afgelopen september naar de VS, waar zij in Silicon Valley drie weken lang konden netwerken en hun pitches oefenen.

Het Amsterdamse bedrijf (10 medewerkers) verkoopt zijn microscopen in meerdere landen. Tark-Dame: “Als wetenschapper is je impact beperkt. Maar in ons veld beïnvloeden we het werk van vele wetenschappers, waardoor onze impact wordt vermenigvuldigd.”

Hoe groot haar bedrijf zou kunnen worden is nog lastig te zeggen – en er zou zomaar eens “een grote vis” langs kunnen komen die het bedrijf oppeuzelt, zegt Tark-Dame. “Tot die tijd blijven we microscopie vooruit helpen en het vakgebied innoveren.”

Bekijk meer ondernemersverhalen uit Silicon valley

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!