Hollandse werf doopt superboot Steve Jobs

Ondernemersnieuws vandaag: Douwe Egberts aan zijn lot overgelaten, Facebook-oplichter opgepakt en het Nederlandse superjacht van wijlen Steve Jobs.

1. 'Sara Lee kneep Douwe Egberts uit als een citroen'

Koffiebrander Douwe Egberts, sinds deze zomer weer een zelfstandig Nederlands merk, is jarenlang verwaarloosd door het oude moederconcern Sara Lee. Dat vindt de top van het bedrijf, dat onder het label DE Master Blenders 1753 weer groot wil worden. Volgens bestuursvoorzitter Michiel Herkemij bezuinigde Sara Lee op de Senseo-pads door de inhoud van 7,5 naar 7 gram terug te brengen. "Die koffie hebben we er meteen weer bij gedaan." Verder wijst Herkemij er zaterdag in de Volkskrant op dat Sara Lee 10 jaar geen cent aan innovatie besteed heeft. Herkemij: "In 2001 kwam Senseo op de markt. Sindsdien is er geen klap meer gebeurd." Dat Douwe Egberts toch groeide, kwam alleen doordat de prijzen werden verhoogd. "Ze hebben gewoon een hoop winst gepakt." Verder zegt Herkemij dat het merk Douwe Egberts verkeerd is behandeld, door reclames met 'vage helden' als fotomodel Doutzen Kroes en acteur Rutger Hauer. "We moeten terug naar de sfeer van 'het aroma komt je tegemoet' en 'gewone mensen die je overal kunt ontmoeten'."

2. Google stapt ook in 'instant delivery'

Google is begonnen met het testen van een retaildienst, waarmee je je bezorging binnen een paar uur binnen krijgt. De test vindt plaats onder haar eigen medewerkers: die kunnen via Google een artikel op hun smartphone of pc bestellen, waarna retailers en bezorgdiensten de rest uitvoeren. Het razendsnel leveren van internetbestellingen geldt een beetje als de heilige graal van de retail momenteel: ook eBay streeft er sindskort na met eBay Now (draait nu alleen in San Francisco), terwijl de gehypte Britse startup Shutl op het punt staat zo'n service in heel de VS uit te rollen. Google meldt zich nadrukkelijk in deze markt, getuige ook de vorderingen bij Google Shopping: retailers die hun product via het portaal willen promoten, moeten daar nu verplicht voor betalen.

3. Facebook-oplichter opgepakt door FBI

Facebook-ceo Mark Zuckerberg lijkt eindelijk af van de 39-jarige programmeur Paul Ceglia, de zoveelste man die beweert dat hij recht heeft op een groot belang in de sociale netwerksite. De FBI heeft hem opgepakt wegens oplichting: hij blijkt een contract dat hij in 2003 met Zuckerberg sloot zo gewijzigd te hebben, dat het leek alsof de Facebook-oprichter hem een belang aanbood. Hij klaagde Zuckerberg in 2010 aan en eiste toen een meerderheidsbelang van 84 procent. Later verlaagde hij zijn claim naar 50 procent. Zuckerberg heeft in 2003 wel contact gehad met Ceglia, maar alleen om programmeerwerk te doen voor een site met de naam StreetFax.com.

4. 2 miljoen dollar boete voor lekken beursinfo Facebook

Nog een rechtszaak vanwege het grote geld achter Facebook: de Amerikaanse bank Citigroup moet een boete van 2 miljoen dollar betalen omdat een analist tegen de regels in informatie over Facebook lekte, voordat het bedrijf in mei de beurs opging. Citigroup was een van de banken die de beursgang van Facebook begeleidden. Analisten van deze banken mochten tot 40 dagen na de beursgang geen verwachtingen over het bedrijf met anderen delen. Een analist, net afgestudeerd bij Stanford, deed dat toch: hij gaf info aan 2 werknemers van het technologieblog TechCrunch, omdat hij benieuwd was naar hun mening over zijn prognoses. Volgens Silicon Valley-regiokrant Mercury News vroegen de journalisten nog of zijn gegevens wel gepubliceerd mochten worden. De inmiddels ontslagen analist antwoordde schuldbewust: "No, my boss would eat me alive."

5. 'Murdoch wil weer uitbreiden in Groot-Brittannië'

Een jaar na het afluisterschandaal en het stoppen van de krant News of the World, lijkt mediamagnaat Rupert Murdoch weer bezig om zijn business in Groot-Brittannië uit te breiden. De eigenaar van News Corp zou de Britse uitgever Penguin Books voor 1,25 miljard euro willen overnemen van mediaconcern Pearson, dat momenteel juist aan het onderhandelen is over een fusie tussen Penguin en uitgeverij Random House (eigendom van het Duitse Bertelsmann). Als het aan Murdoch ligt, zou Penguin echter moeten fuseren met zijn uitgeverij HarperCollins. Dit zou leiden tot het ontstaan van een uitgever die twintig procent van de Engelstalige boekenmarkt inneemt. Overnames zijn een zeer beproefde expansietactiek van Murdoch. Vorige week gingen er nog geruchten dat hij de Amerikaanse kranten LA Times en Chicago Tribune wil kopen.

Update: Murdochs plan valt in het water, want na de overnamespeculaties meldt FD nu dat Penguin fuseert met Random House.

6. Ook de markt van privé-jets digitaliseert

De oprichter van de Amerikaanse taxi-dienst Uber, die binnenkort ook in Nederland start, is al weer bezig met de opzet van een nieuwe vervoersservice. Garrett Camp heeft Blackjet opgericht, een startup voor het reserveren van privéjets. Net als dat je met Uber taxi's in de buurt kan zien en reserveren via je mobiele app, kunnen zakelijke reizigers nu hetzelfde met privé-jets. Is dit het soort ideeën waar Uber-investeerder David Sacks over sprak, toen hij zei dat je internetdiensten alleen nog moet lanceren binnen onontgonnen markten? In ieder geval bezit Blackjet alweer een twintigtal investeerders, waaronder Salesforce-ceo Marc Benioff en acteur Ashton Kutcher. Volgens Camp wordt zakelijk reizen met de dienst veel goedkoper. Gebruikers hoeven geen eigen privéjet aan te schaffen voor een comfortabele vlucht zonder vertraging.

7. En dat dit... Het Nederlandse superjacht van Steve Jobs

In de biografie van wijlen Steve Jobs hebben we al kunnen lezen dat de Apple-oprichter een zelfontworpen jacht liet bouwen in Nederland om samen met zijn gezin de wereld over te varen. Gisteren, meer dan een jaar na zijn dood, is het jacht toch te water gelaten bij de Aalsmeerse scheepsbouwer 'Koninklijke' De Vries. Steve’s weduwe Laurene en haar kinderen Reed, Erin en Eve waren ook aanwezig. De tachtig meter lange boot, die de naam Venus draagt, is uiteraard voorzien van Apple-apparatuur. Foto's zijn te vinden op Apple-fansite One More Thing. Het jacht wordt binnenkort per vrachtschip naar de Verenigde Staten gebracht.

Tot zover de Sprout update van 29 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!